Oulu on myös koripallokaupunki – Oulu Basketball rakentaa tulevaisuutta maltillisin askelin

Oulu Basketballin päävalmentaja Juha Valkama (vas.) ja puheenjohtaja Petri Montin ovat tyytyväisiä: Ouluhallin sali on täynnä koripallosta innostuneita nuoria. Kuva: Pasi Rytinki

Liikunta & terveys

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oululainen palloiluhistoria on pitkä ja menestyksekäs. Kärppien menestys on tunnettua, jalkapallossakin on tullut takavuosina mestaruuksia, ja AC Oululla on allaan paras kausi vuosikausiin. Menestystä on saatu muissakin lajeissa, jääpallosta pesäpalloon ja lentopalloon.

Entä koripallo?

Koriksellakin on Oulussa pitkät perinteet, mutta se on aina jäänyt hieman muiden pallolajien varjoon. Olisiko nyt täälläkin koripallon aika, kun laji saa Suomessa huomiota enemmän kuin ehkä koskaan, kiitos Susijengin ja elämänsä kautta Utahissa pelaavan Lauri Markkasen?

Oululaisella edustuskoripallolla on ollut parin vuoden ajan ”uusi koti”, kun Oulun NMKY:sta irrotettiin 1. divisioonaa pelaavan edustusjoukkueen organisaatioksi Oulu Basketball. Perinteikäs Ynni jatkaa juniorityötä, nyt nimellä YMCA Oulu Basketball.

Seurat ovat edelleen yhtä samaa oululaista korisperhettä, mutta toiminnan tavoitteiden ja markkinoinnin kannalta on selkeämpää, että juniorit ja edustusjoukkue ovat erillisiä toimijoita.

Juniorimäärä kasvussa

Oulu Basketballin puheenjohtaja Petri Montin myöntää, että jonkinlaiselle korisbuumille on edellytykset Oulussakin.

”Junioreissa on nyt paljon pelaajia, taitaa olla kohta lähemmäs 500. Kun olin itse aikaisemmin junnupuolella puheenjohtajana, luku oli noin 300. Sikäli tulevaisuus näyttää koripallon osalta hyvältä”, Montin sanoo.

Oulu Basketballin peleissä Ouluhallissa on käynyt tällä kaudella parhaimmillaan 400–500 ihmistä. Seuran myynnistä ja markkinoinnista vastaava Karri Oikarinen uskoo vahvasti, että potentiaalia on. Hän sanoo Oulu Basketballin haluavan tarjota ”kaupungin parhaan tuotteen”: liput ovat halpoja, ottelut viihdyttäviä eivätkä kestä kohtuuttoman pitkään, liikenneyhteydetkin ovat hyvät.

Urheilutapahtumaksi Oulu Basketballin otteluissa on jopa kodikasta: lapsiperheetkin viihtyvät leppoisassa tunnelmassa, ja puoliajalla nautitaan enemmän kahvia ja kotitekoisia leivonnaisia kuin olutta.

”Sekä junnupuolella että edustusjoukkueen puolella on nyt asiat paremmin kuin koskaan.”

Edustusjoukkueen päävalmentaja Juha Valkamakin uskoo, että korisbuumille on Oulussa edellytyksiä, mutta muistuttaa, että kestävän ilmiön rakentaminen ottaa aikansa.

”Sellainen yhtäkkinen buumi voi yhtä nopeasti laskeakin. Minä olen ollut täällä 10 vuotta, ja mielestäni me olemme määrätietoisesti rakentaneet tulevaisuutta. Sekä junnupuolella että edustusjoukkueen puolella on nyt asiat paremmin kuin koskaan.”

Valkama uskoo, että koripallon valtti on itse pelin kiehtovuus ja koukuttavuus. Pisteitä syntyy tiuhaan tahtiin, ja pelin asetelmat voivat heilahtaa nopeasti eri suuntaan, koska kolmen pisteen heittoja suosivassa nykykoriksessa 10 pisteenkin johdon voi kuroa nopeasti umpeen.

”Se porukka, joka peleissä on käynyt, on tykännyt. Moni sanoo, että ’ei he oo tienneet, että täällä on näin hyvä meininki’”, Valkama sanoo.

Lajikulttuuria rakentamassa

Koripallon suosion kasvattaminen edellyttää tietynlaista ruohonjuuritason lajikulttuuria pohjalle. Esimerkiksi Espoon tunnistaa nopeasti koriskaupungiksi: kouluilla, liikuntapaikoilla ja yksityistenkin pihoilla on koreja pihapeleihin. Montinin mielestä Oulussakaan tilanne ei ole huono.

”Sehän on koripallon etu, että sitä voi pelata melkein missä vain. Kyllähän täälläkin koulujen pihoilta korit löytyy, ja Kuusisaareen tuli ihan hyvä ulkokenttä. Se on tuulinen paikka, mutta muuten hyvä. Mutta kyllä niitä ulkokenttiä mahtuisi lisääkin, varsinkin sellaisia, joissa olisi kunnollinen katukorisalusta”, Montin sanoo.

”Olen aina uskonut, että koris kyllä nousee täällä.”

Ongelmia on aiheuttanut lähinnä salivuorojen puute juniorien osalta. Edustusjoukkueen tilanne on parempi: Montinin mukaan olosuhteissa tapahtui ”huikea nousu” Korisliigan tasolle, kun siirryttiin (parhaillaan purettavalta) Oulun urheilutalolta Ouluhalliin.

Koripallo on imagoltaan urbaani ja kansainvälinen laji – siksi seurankin nimi on Oulu Basketball – ja Montin uskoo, että Oulussa siltä osin hyvät edellytykset.

”Oulun kasvaminen ja kehittyminen kulkee tässä käsi kädessä. Olen aina uskonut, että koris kyllä nousee täällä.”

Seura järjestää myös omia katukoris- ja yökoristapahtumia, joissa koripallokulttuuria juurrutetaan Ouluun.

Omavaraisuutta vaalitaan

Korisliiga siintää varmasti monen pelaajan ja kannattajan haaveissa, mutta Oulu Basketball ei aio lähteä hamuamaan ainakaan velkarahalla sarjanousua. Montinin mukaan seuran toiminnassa on kaksi kärkeä: mahdollisimman korkeatasoisen ja viihdyttävän huippu-urheilun tarjoaminen oululaisyleisölle ja mahdollisimman korkean tason pelimahdollisuudet omille junioreille.

Jos joku tuo meille hirveästi rahaa, niin kyllä me pelaamme vielä Korisliigassakin. Tällä hetkellä meillä ei ole siihen taloudellisia edellytyksiä, ja 1. divisioona on meille muutenkin oikea taso. Meillä on paljon oululaisia poikia, jotka eivät vielä pystyisi pääsarjatasolla pelaamaan”, hän lisää.

”Jos joku tuo meille hirveästi rahaa, niin kyllä me pelaamme vielä Korisliigassakin.”

Päävalmentaja Valkama sanoo, että tulevaisuutta rakennetaan eri pohjalta kuin takavuosina: omavaraisuutta omien junioreiden avulla vahvistaen, ei niinkään kokeneiden pelaajien ympärille joukkuetta kasaten.

Oulu Basketballin edustusjoukkueessa on paljon omia nuoria pelaajia, kuten 18-vuotias Viljami Valkama. Kuva: Petri Montin / Oulu Basketball

Ynnin junioritoiminnan tueksi Oulu Basketball on perustanut oman akatemiansa, joka tarjoaa vaativampia lisäharjoituksia niille junioreille, joilla on motivaatiota ja mahdollisuuksia nousta edustusjoukkueeseen.

”Kaikki edustusjoukkueessa olevat omat pojat ovat sitä kautta tulleet. Nytkin siellä on vapaaheittovuorolla yli 20 junioria meidän amerikkalaisvahvistuksen kanssa heittelemässä. He saavat olla kontaktissa edustusjoukkueen pelaajiin, ja silloin ei ole niin korkea kynnys tulla aikanaan edustusjoukkueen harjoituksiin”, Valkama sanoo. Se auttaa hänen mukaansa myös vanhempia pelaajia ja edistää yhteenkuuluvuutta joukkueessa, jossa on pelaajia hyvin erilaisissa elämänvaiheissa ja -tilanteissa.

Valkamankin mukaan Korisliigaan nousu on pitkälti rahakysymys.

”Kyllähän rahalla saisi kovia joukkueita, mutta kun rakentaa omien pelaajien ympärille, se ottaa aikansa. Siihen tulevat myös armeija- ja opiskelukuviot mukaan, miten ne passaavat siihen yhtälöön. Kaikki ei ole aina omissa käsissä”, Valkama sanoo.

James Baker Jr ja Tai Bibbs (taustalla vas.) ovat Oulu Basketballin amerikkalaisvahvistuksia tällä kaudella. Kuva: Petri Montin / Oulu Basketball

Divaritasollakaan ei oikein pärjää ilman ulkomaalaisvahvistuksia, joiden kanssa onni voi myös vaihdella. Oulu Basketballilla on tällä hetkellä kolme amerikkalaispelaajaa: Tai Bibbs, James Baker Jr ja Khalyl Waters. Valkaman mukaan heistä on hyvät kokemukset, eikä lumentulokaan ole aiheuttanut kulttuurisokkia.

”He ovat ottaneet sen oikealla tavalla, vähän elämysjuttuna. Naureskelevat, että ei pyörä oikein kulje lumessa”, Valkama sanoo.

”Täällä on pimeät päivät ja lunta tulee, vieläkö haluat tulla?”

”Olemme olleet tarkkoja siitä, että vahvistukset ovat täällä oikeista syistä. Rekrytoinnin pääasia on, että saadaan nimenomaan sellaisia tyyppejä, jotka eivät jää tähän pimeyteen kiinni, vaan ovat tulleet pelaamaan koripalloa joukkueen eteen. Olen aina hirveän rehellinen näistä olosuhteista, mutta kerron myös, että olemme sitoutuneesti ja ammattimaisesti harjoitteleva joukkue, jossa on paljon nuoria opiskelijoita. Täällä on pimeät päivät ja lunta tulee, vieläkö haluat tulla?”

Ammattimaisesti amatööreinä

Seurassa vain amerikkalaiset pelaavat ammattilaisstatuksella. Useimmat pelaajista opiskelevat, kaksi käy töissä. Päävalmentaja Valkama – jonka Lauri-isä on valmentanut Kiimingin Rientoa jo 40 vuotta – on päätyökseen luokanopettaja Kiiminkijoen koululla. Valmentaminen vie käytännössä kaiken vapaa-ajan, sillä päivittäisten harjoitusten ohella on esimerkiksi katsottava valtava määrä otteluvideoita.

”Iltaisin olen harjoituksissa ja öisin videoiden äärellä”, Valkama naurahtaa. Hän kertoo katsovansa kaikki sarjan ottelut, omat pelit moneen kertaan.

”Täytyy muistaa, että jo päästäkseen tuolle tasolle täytyy tehdä valtava määrä töitä.”

”Joukkueen kanssa olemme todenneet, että olemme amatöörejä, mutta teemme kuitenkin kaiken mahdollisimman ammattimaisesti. Täytyy muistaa, että jo päästäkseen tuolle tasolle täytyy tehdä valtava määrä töitä”, hän huomauttaa.

Edustusjoukkueen alkukausi oli pisteiden valossa vaikea osin loukkaantumisten ja sairastumisten takia, mutta voittotili aukesi vihdoin pari viikkoa sitten. Valkama sanoo, että otteluita pitää voittaakin, mutta pelaajakehitys on yhtä lailla tärkeää.

”Arki, harjoittelu tuolla treenisalissa, on se tärkein juttu, mutta totta kai kun kilpaurheilusta puhutaan – meilläkin on tavoitteet pysyä sarjassa tai edetä jopa pudotuspeleihin – niin kyllä tuloskin onnistumista määrittää”, Valkama sanoo.

Tänä lauantaina Oulu Basketball kohtaa Ouluhallissa Jyväskylä Basketball Academyn. Ottelussa kohtaavat myös Valkaman ja Montinin pojat, sillä 18-vuotias Viljami Valkama kuuluu kotijoukkueen nuoriin lupauksiin ja Eino Montin, 19, pelaa JBA:n riveissä.

Oulu Basketball–Jyväskylä Basketball Academy Ouluhallissa lauantaina 10.12. klo 17.