OLS lähtee jääpallokauteen edellisvuosia laajemmalla pelaajamateriaalilla – Raksilan tekojäällä pelattiin Suomen Cupia

OLS hioi peliään sarjakautta varten Raksilassa pelatussa Suomen Cupissa 27.–29. lokakuuta. Kuva: Antti A.T. Leinonen

Liikunta & terveys

Julkaistu: Kirjoittaja: Antti A.T. Leinonen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

OLS:n jääpallojoukkue on vahvistunut viime kaudesta useammalla paluumuuttajalla kuin myös parilla uudella pelaajalla. Joukkueen nuorisokaartilaisilta on lupa odottaa kehitysaskeleita ja viimeistelyvoimaa. Viime viikonloppuna Raksilan tekojäällä pelatusta Suomen Cupista haettiin tuntumaa pian alkavaan kauteen.

Oulussa pelattiin viime viikonloppuna jääpallon Suomen Cupin alkulohkon pelit. Bandyliigaan kuuluvien yhdeksän joukkueen lisäksi mukana oli nuorten alle 19-vuotiaiden maajoukkue. Vaikka OLS ei omissa neljässä pelaamassaan pelissä voittoja ottanutkaan, niin joukkueen päävalmentaja Timo Tiusasen mukaan Suomen Cupissa olennaisinta antia oli kehittää ja hioa peliä sarjakauden käynnistymistä silmällä pitäen.

OLS-valmentaja Timo Tiusanen sanoo, että aiemmilla kausilla nuori oululaisjoukkue, muualta tulleilla lainapelaajilla höystettynä, on joutunut ohkaisen pelaajamateriaalinsa vuoksi kohtuuttoman suuren kuorman alle varsinkin loppukautta kohden, minkä vuoksi Oulun Luistinseuran sarjasijoitus on löytynyt peräpäästä ja sitä myöten alemmasta loppusarjasta.

Nyt tilanne ennen kauden alkua on erilainen, sillä OLS:n pelaajarinki on huomattavasti laajentunut viime vuoteen verrattuna. Tiusanen kertoo haastattelussa tarkemmin vahvistuneesta joukkueesta, kauden tavoitteista ja pelillisistä kehityskohdista.

Vahvistuneella miehistöllä

Tälle kaudelle OLS:iin on tullut sekä paluumuuttajia että uusia pelaajiakin.

”Olemme saaneet ryhmäämme mukaan kolme välivuoden pitänyttä pelaajaa, jotka kaikki ovat meille todella tärkeitä. Eemi Dolk, Saku Hartikainen ja Samuli Sakko olivat vuoden pelaamatta erilaisten siviilielämän kiireidensä vuoksi, mutta ovat löytäneet nyt aikaa pelaamiselle. He tuovat pallollista osaamista, vahvuutta ja kykyä erityisesti erikoistilannepelaamiseen. Luisteluvoimainen ja kovalyöntinen Marcus Ukkonen siirtyi meille Mikkelin Kamppareista ja hän on minulle entuudestaan tuttu nuorisomaajoukkueesta”, Tiusanen taustoittaa.

Sinikelta-asuisen Oulun Luistinseuran avausvastustaja Suomen Cupissa oli JPS Jyväskylä. Kuva: Antti A.T. Leinonen

Yksi tärkeistä lisäpalasista joukkueeseen on viime vuonna 19-vuotiaiden parhaaksi maalivahdiksi valittu Henri Mattila.

”Hän oli opiskelemassa Ruotsissa Katrineholmissa ja pelasi siellä samalla Allsvenskania Jari Hyttisen valmennuksessa. Henri Mattilasta on odotettavissa ihan kansainvälisen tason huippumaalivahti”, jatkaa Tiusanen.

”Mainittujen nimien ohella meitä vahvistaa myös Elias Alafrantti, joka on ollut ennestään ringissämme jo juniorivuosista lähtien, mutta innostunut sittemmin viime aikoina treenaamaan vähän enemmän.”

Timo Tiusanen mainitsee, että OLS:n leireillessä Oulujoen varressa, joukkueen sisältä tuli vahva viesti kauden tavoitteesta – hinku ylempään loppusarjaan on kova.

Kehitysloikka tavoitteena

Tiusanen katsoo, että Oulun Luistinseuran mahdollisuudet saavuttaa ylemmän loppusarjan paikka runkosarjan päätteeksi riippuu pitkälti siitä, miten nuoret pelaajat kykenevät nostamaan tasoaan ja ottamaan tarvittavia kehitysaskeleita.

”Välivuoden pitäneiden ja kokeneempien pelaajiemme kohdalla ei ole lainakaan itsestäänselvyys, että he pystyisivät heti kauden alusta saakka dominoimaan kentällä. Uskon vanhempien pelaajiemme nousevan tasolleen kauden edetessä. Isompi odotusarvo pelissämme on nuorten panoksessa. Nuoret ovat kuitenkin harjoitelleet useamman vuoden hyvällä tasolla ja sen ohella he ovat tälle kaudelle lähdettäessä vuoden verran kokeneempia sekä vahvempia.”

Timo Tiusanen sanoo kuuntelevansa ja antavansa isoa vastuuta joukkueen tekemisessä kokeneemmille pelimiehille, joilta löytyy tarvittaessa valmennuksellistakin osaamista.

”Muun muassa Antti Pesonen, Matti Immonen ja Ilari Moisala ovat pelanneet paljon pelejä ja näkevät kentällä aika paljon asioita. He osaavat antaa oikealla tavalla ja oikea-aikaisesti palautetta nuoremmille pelaajille, jotta se on kehittävää.”

Tiusasen mukaan edelliskauteen verrattuna OLS:lla on tälle hetkellä laadukas alaviisikko, jonka kautta pallokontrolli ja pelinavaaminen on odotettavasti parempaa.

”Viime vuonna syötimme usein lankkuihin ja olimme siten ongelmissa pelivälineen kanssa, sekä teimme ylipäänsä runsaasti pallonmenetyksiä. Ykkösjuttuna onkin pystyä purkamaan vastustajan karvaus ja rakentaa sitä kautta laadukkaampia hyökkäyksiä.”

Suomen Cupin alkulohkojen pelitahti oli tiivis, minkä vuoksi peliaika oli normaalia lyhyempi. Kuva: Antti A.T. Leinonen

Sinikeltaiset haluavat pelata käynnistyvällä sarjakaudella vauhdikasta jääpalloa, jossa keskeistä on keskialueen karvauspeli ja suoraviivaiset hyökkäykset. Tiusanen sanoo joukkueessa olevan luisteluvoimaisia pelaajia, jotka kykenevät tempokuljetuksilla murtautumaan ja viemään pelin vastustajan kenttäpuoliskolle.

”Vaikka kyseessä on toki joukkuepeli, niin pitää antaa poikien käyttää vahvuuksiaan ja luovuuttaankin siinä.”

Erääksi suurimmaksi haasteeksi Tiusanen nostaa maalinteon.

”Joudumme tekemään tosi monta maalintekopaikkaa saadaksemme maalin. Maalintekijän rooli on ollutkin hieman hakusessa. Harjoituksissa eritoten nuorempien kohdalla on puututtu turhaan leipomiseen – täytyy tehdä kylmäpäisiä ratkaisuja.”

Kohti sarja-avausta

OLS on alustavasti sopinut pelaavansa ennen sarjakauden alkua pari harjoituspeliä Ruotsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla eli Allsvenskanissa pelaavan Kalix Bandyn kanssa. Niissä peliä on tarkoitus sovittaa vielä paremmin uomiinsa.

”Välittömästi sarjan alusta saakka olisi tärkeää ottaa pisteitä, jos mielimme ylemmän loppusarjan jatkopeleihin.”

Bandyliigan runkosarja pelataan kaksinkertaisena, jonka jälkeen joukkueet jakautuvat sijoituksensa mukaisesti alempaan ja ylempään loppusarjaan. Niiden jälkeen vuorossa on pudotuspelit. Timo Tiusanen nimeää muutamia ennakkosuosikkeja hallitsevan Suomen mestarin Porin Narukerän lisäksi.

”JPS Jyväskylä ja Porvoon Akilles ovat potentiaalisia mestarisuosikkeja. Niitä on sitten varmasti haastamassa Warkauden Pallo 35 ja Veiterä.”

Tammikuiseen Suomen Cupin loppuotteluun eteni vastakkain Oulussa pelattujen alkulohkojen voittajat eli JPS ja Veiterä.

OLS aloittaa oman sarjakautensa 18. marraskuuta Raksilan tekojäällä Akillesta vastaan.