KotiKummit yksinäisten ikääntyneiden ystävinä – liity mukaan toimintaan

KotiKummit-hankkeessa etsitään vapaaehtoisystäviä Oulun kotihoidon ikääntyneille asiakkaille. Kuva: Mostphotos

Liikunta & terveys

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Vapaaehtoisia yhdistää aito halu auttaa ja tuoda iloa ikääntyneelle.

Monet vapaaehtoiset haluavat toimintaan mukaan usein myös siksi, että kaipaavat omaan elämäänsä merkityksellisyyttä ja muiden ihmisten seuraa, ystäviä toisista vapaaehtoisista ja mieleenpainuvia kokemuksia virkistystapaamisista.

”KotiKummin kanssa jutellaan, ulkoillaan ja luetaan vaikka lehtiä tai katsellaan valokuvia. Vapaaehtoisella ei ole kiire, vaan hän tulee juuri ikääntynyttä varten. KotiKummi ei korvaa kotihoidon työntekijän ammattihoivaa, ei siivoa tai laita ruokaa. KotiKummi antaa aikaansa helpottaen ikääntyneen yksinäisyyttä”, kertoo projektikoordinaattori Salla Lauhava.

Vapaaehtoinen KotiKummi voi olla nuori, työikäinen, eläkeläinen, opiskelija, työtön tai työelämässä mukana.

”Olen usein mukana vapaaehtoisen ja ikääntyneen ensimmäisessä tapaamisessa ja juttu lähtee luistamaan monesti heti. Se lämmittää sydäntä”, projektikoordinaattori Lauhava jatkaa.

”Monet ikääntyneet ovat saaneet jo oman KotiKumminsa. Ystävää odottavia ikääntyneitä on kuitenkin paljon ja toivotammekin uudet vapaaehtoiset ystävät lämpimästi tervetulleiksi toimintaan mukaan”, hän lisää.

Kotikummit-toiminta

  • KotiKummit-hankkeessa etsitään vapaaehtoisystäviä Oulun kotihoidon ikääntyneille asiakkaille.
  •  Oulun Diakonissalaitos, Diakonia-ammattikorkeakoulu ja Oulun kotihoito toimivat hankkeessa yhteistyössä.
  • ODL:n työntekijä tukee vapaaehtoisia koko vapaaehtoistyön ajan.
  • Diakonia-ammattikorkeakoulu tarjoaa halukkaille KotiKummeille koulutusta mm. ikääntyneiden kohtaamiseen liittyvissä asioissa.
  • KotiKummit-hanke vastaa ajankohtaiseen ikääntymisen haasteeseen ennaltaehkäisevänä toimintana ja vaikuttaa positiivisesti sekä ikääntyneiden että vapaaehtoisten elämään.
  • Toivotaan vaikuttavan myös kotihoidon työntekijöiden arkeen tuomalla virikkeitä ja iloa kotihoidon asiakkaiden elämään. Ennaltaehkäisevä toiminta on merkittävää.
  • KotiKummit-hanke on kolmevuotinen Stea-rahoitteinen hanke, jonka suunnittelussa on käytetty pohjana Lahden Diakonialaitoksen KotiKummit-hanketta.
  • Oulun Diakonissalaitoksen Säätiö on jo vuodesta 1896 saakka vaikuttanut pohjoissuomalainen diakonian tekijä.

Lisätietoja: www.odl.fi/kotikummit

Lue myös