Lintulammen koulussa annetaan opetusta pohjoissaameksi

Lintulammen koululla opiskellaan tällä hetkellä pohjoissaameksi ympäristöoppia, kuvaamataitoa, käsityötä ja matematiikkaa. Kuvituskuva: Lintulammen koulu

Lasten Oulu

Julkaistu: Kirjoittaja: Petra Silvennoinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Lintulammen koulussa käynnistyi laajamittainen pohjoissaamen opetus viime elokuussa. Toiminnan alkuvaiheessa pohjoissaamen oppilaat opiskelevat peruskoulun vuosiluokilla 1–2 ja ovat integroituna suomenkielisiin kotiluokkiin. Tänä syksynä pohjoissaamenkielisessä opetuksessa aloitti neljä 1. luokan ja kaksi 2. luokan oppilasta.

Pohjoissaamen opetuksessa olevat oppilaat opiskelevat vähintään neljäsosan opetuksesta pohjoissaamen kielellä. Koulupäivä ja arkiset tilanteet pitävät sisällään pohjoissaamea myös muilla oppitunneilla, koska opettaja Tuija Vaarala toimii Lintulammen koulun resurssiopettajana ja osallistuu oppilaiden tunneille käyttäen opetustilanteissa pohjoissaamea.

Vaarala on innostunut alkaneesta toiminnasta ja toteaa lasten käyttävän kieltä jo hyvin arjen vaihtelevissa tilanteissa. Koulun rehtori Pauliina Kärki kertoo, että pohjoissaamea opiskelevien oppilaiden kotoa on saatu hyvää palautetta.

”Tyytyväisiä ollaan siihen, että pohjoissaamen kieltä käytetään aktiivisesti ja sujuvasti arjen koulutilanteissa. Tällä hetkellä pohjoissaameksi opiskellaan ympäristöoppia, kuvaamataitoa, käsityötä ja matematiikkaa. Lisäksi laajamittaisen opetuksen oppilaat opiskelevat kaksi tuntia viikossa pohjoissaamen kieltä”, kiittelee Kärki Tuija-opettajaa ja muuta henkilökuntaa koulussa hyvin käynnistyneestä toiminnasta.

Esiopetuksille jatkumoa

Pohjoissaamen laajamittaiseen opetukseen voivat hakea pohjoissaamea puhuvat tai pohjoissaamelaisten sukujuurien omaavat oppilaat sekä oppilaat, joilla on pohjoissaamelainen kielipesätausta päiväkodista ja esikoulusta.

Oulussa on jo vuosien ajan tarjottu pohjoissaamenkielistä kielipesätoimintaa sekä esiopetusta Mäntylä-Snellmanin päiväkodissa. Nyt oppilailla on mahdollisuus saada jatkumo pohjoissaamenkieliselle opiskelulleen myös vuosiluokkien 1–6 aikana.