Kolmessa puistossa maksutonta puistoruokailua ja ohjelmaa lapsille ja nuorille

Maksutonta puistoruokailua tarjotaan alle 18-vuotiaille kesäkuussa kolmessa puistossa: Höyhtyällä, Kaijonharjussa ja Rajakylässä. Kuva: Mikael Kunnari / arkisto

Lasten Oulu

Julkaistu: Kirjoittaja: Satu Fränti

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun kaupunki tarjoaa kesäkuussa ensimmäistä kertaa alle 18-vuotiaille maksuttoman puistoruokailun arkipäivisin kolmessa puistossa: Höyhtyällä, Kaijonharjussa ja Rajakylässä. Monien kaupunkien positiiviset kokemukset puistoruokailusta innostivat Ouluakin; esimerkiksi Helsingissä puistoruokailulla on jo yli 80-vuotinen historia.

Puistot valittiin sellaisilta alueilta, joilla asuu paljon lapsia ja perheitä. Valinnassa kiinnitettiin erityisesti huomiota alueiden sosioekonomiseen tilanteeseen, ja lisäksi pyrittiin valitsemaan alueita, jotka ovat mahdollisimman hyvin monien saavutettavissa.

Näillä kriteereillä puistoruokailun kohteiksi valikoituivat Höyhtyän keskusleikkipuisto, Kaijonharjun Ilmarisen puiston leikkipaikka ja Rajakylän keskusleikkipuisto.

Lounasta ja mukavaa ohjelmaa

Lounaan lisäksi luvassa on muutakin ohjelmaa, esimerkiksi erilaisia pelejä, leikkejä ja taidetuokioita. Höyhtyällä ohjelmassa on Lintulammen asukasyhdistyksen ja Oulun kaupungin liikuntapalveluiden järjestämää puistoliikuntaa kello 10–11. Rajakylässä ja Kaijonharjussa ohjelmaa on klo 11–12, ja sen järjestäjä ja sisältö vaihtelevat.

”Ruokalistat ja ohjelmatiedot julkaistaan viikoittain puistoruokailun nettisivulla ja Instagramissa @puistoruokailuoulu. Myös muutamia erikoisempia ohjelmanumeroja saattaa kesän aikana olla. Ainakin sen voin jo paljastaa, että Rajakylän puistoruokailussa tullaan näkemään eräs taikurikaksikko”, puistoruokailua koordinoiva Sonja Nuottila Oulun kaupungin nuorisopalveluista kertoo.

Tarjolla on päivittäin vain yksi ruoka, ja ruoat ovat keitto- ja laatikkoruokia. Ensimmäisellä viikolla on tarjolla muun muassa lohikeittoa ja makaronilaatikkoa.

”Koska tarjolla on vain yksi ruoka per päivä, kaikkia erityisruokavalioita ei voida huomioida. Iso osa ruoista on kuitenkin laktoosittomia ja gluteenittomia, ja vähintään kerran viikossa on tarjolla vegaaninen ruoka. Ruoat löytyvät viikoittain julkaistavasta ruokalistasta”, Nuottila jatkaa.

 

Vapaaehtoiseksi voi ilmoittautua mukaan vaikkapa vain yhdeksi päiväksi, kaikki apu on arvokasta ja tärkeää.

Ohjelmaan ja ruokailuun ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Lapsella tulee olla mukana oma ruoka-astia, ruokailuvälineet ja ruokajuoma. Mikäli ruokaa jää yli, sitä voidaan jakaa ruokahävikin välttämiseksi lapsille mukaan myös kotiin vietäväksi. Tätä varten kannattaa ottaa mukaan kannellinen rasia. Puistoruokailussa syödään ulkona, joten sään mukaisesta pukeutumisesta kannattaa huolehtia.

Vapaaehtoiseksi ehtii vielä ilmoittautua

Jotta puistoruokailu sujuu mallikkaasti, mukaan tarvitaan myös vapaaehtoisia. Sonja Nuottilan mukaan heitä onkin ilmoittautunut mukaan jo todella hyvin. Hän on iloinen, että niin moni haluaa olla avuksi näin tärkeässä asiassa.

”Vielä olisi tarvetta muutamille apukäsille, etenkin kesäkuun kahdelle ensimmäiselle viikolle.  Vapaaehtoiseksi voi ilmoittautua mukaan vaikkapa vain yhdeksi päiväksi, kaikki apu on arvokasta ja tärkeää. Vapaaehtoiseksi voit ilmoittautua puistoruokailun nettisivun kautta.”

Puistoruokailutiimi odottaa jo malttamattomana kesäkuun alkua, ja kehottaa liittymään porukkaan, jos haluat omalla työpanoksellasi tulla tukemaan lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia. Tiimi toivottaa lapset ja nuoret lämpimästi tervetulleiksi puistoruokailuihin nauttimaan monipuolisesta ohjelmasta, yhteisöllisestä tunnelmasta ja ruoasta.

Puistot ja aikataulu

logokuva

Arkipäivisin on tarjolla yksi ruoka. Ruokalistan voi katsoa puistoruokailun verkkosivulta tai puistoruokailun Instagramista @puistoruokailuoulu.

Höyhtyän keskusleikkipuisto (Sorsapuisto, Kuikkatie 11a)

  • kello 10–11 puistoliikuntaa
  • kello 11–12 ruokailu

Kaijonharjun Ilmarisen puiston leikkipaikka (Kalevalantie 10)

  • kello 11–12 pelejä, leikkejä, muuta toimintaa
  • kello 12–13 ruokailu

Rajakylän keskusleikkipuisto (Talvikkipuisto, Tervakukkatie 54)

  • kello 11–12 pelejä, leikkejä, muuta toimintaa
  • kello 12–13 ruokailu