Vilho Lammen Omakuva ostettiin Oulun taidemuseon kokoelmaan

Lammen viimeisimpiin jääneessä taiteilijakuvassa on intiimi, pysähtynyt tunnelma ja siinä on aistittavissa 1600-luvun alankomaalaisen muotokuvamaalauksen ajatonta henkeä.

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kokoelmahankinnan taustalla on pyrkimys varmistaa alueellisesti yhden keskeisimmän ja tunnetuimman taiteilijan, Vilho Lammen palkitun maalauksen pysyvä sijainti ja omistajuus paikallisessa taidekokoelmassa. Vilho Lampi syntyi 1898 Oulussa ja vietti suurimman osan elämästään Limingassa. Hän opiskeli kuvataidetta Helsingissä sekä opintomatkoilla muun muassa Pariisissa, mutta palasi lopulta kotiseudulleen. Hän kuoli Oulussa vuonna 1936.

Vuodelle 1933 ajoitettu Vilho Lammen Omakuva ilmentää taiteilijan viimeisten vuosien maalausten tyyliä, jossa väripinnat ovat pelkistettyjä, tasaisia ja sävyt murrettuja ja maanläheisiä. Taiteilija katsoo syrjäsilmin ulos maalauksesta mietiskelevän näköisenä käteensä nojaten. Hänellä on yllään punainen päähine ja vihertävä pusero, jonka kuviot ja napit on kuvattu hienostuneen tarkasti.

Kuva vuosikymmeniä Limingassa

Lammen viimeisimpiin jääneessä taiteilijakuvassa on intiimi, pysähtynyt tunnelma ja siinä on aistittavissa 1600-luvun alankomaalaisen muotokuvamaalauksen ajatonta henkeä. Vilho Lampi sai vuonna 1935 maalauksesta jaetun II palkinnon Valtion taidekilpailussa, josta se hankittiin Suomen Taiteilijaseuran kokoelmiin.

Omakuva on sittemmin ollut esillä useissa Suomen Taiteilijaseuran kotimaisissa ja ulkomaisissa kiertonäyttelyissä taiteilijan kuoleman jälkeen. Kyseinen maalaus on myös ollut vuosikymmeniä talletettuna Liminkaan Vilho Lampi seura ry:lle, joka on perustettu vuonna 1967 vaalimaan taiteilijan muistoa ja tekemään tunnetuksi tämän uraa. Seura ylläpitää Vilho Lampi museota. Alueellisena vastuumuseona Oulun taidemuseo tukee ja tekee yhteistyötä Limingan kunnan ja Vilho Lampi seura ry:n kanssa taiteilijan hyväksi.

Lisänä merkittäviä lahjoituksia

Oulun taidemuseo on kartuttanut johdonmukaisesti kokoelmiaan Vilho Lammen tuotannolla vuodesta 1957, alun perin Oulun kaupungin toimesta hankitusta Pokkasakki-maalauksesta, lähtien. Investointimäärärahalla tehtyjen ostojen ohella taidemuseo on saanut merkittäviä lahjoituksia Lammen uran eri vaiheilta; lähes kuudenkymmenen maalauksen kokoelman lisäksi on museoarkistoon hankittu muun muassa taiteilijan kirjeitä ja valokuvia.

Suomen Taiteilijaseuralta joulukuussa 2021 ostettu Omakuva on parhaillaan esillä Oulun taidemuseossa Vilho Lampi, väkevä lakeus -näyttelyssä elokuuhun 2022 asti. Näyttely esittelee liminkalaistaiteilijan keskeistä tuotantoa 1920–30-luvuilta.