Valveella puidaan vuoden parhaita valokuvataidekirjoja

Valveelle tulee esille viime vuoden parhaita valokuvataidekirjoja. Lauantaina paikalla on myös niiden tekijöitä. Kuva: Photo North – Pohjoinen valokuvakeskus

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

PINO22-valokuvataidekirjatapahtuma liittyy Vuoden valokuvataidekirja 2021 -näyttelyyn, joka on esillä Photo North – Pohjoisen valokuvakeskuksen galleriassa 10.12.2022–5.2.2023. Tapahtumassa on luvassa myyntipöytiä, keskusteluja ja kirjaesittelyitä. Myynnissä on muun muassa kirjaston poistokirjoja.

Valokuvataiteilija ja kustantaja Tuukka Kaila esittelee Vuoden valokuvataidekirja 2021 -palkinnon finalistit ja moderoi valokuvataidekirjan tekemistä käsittelevän keskustelun klo 13. Siihen osallistuvat finalistit Laura Horelli (Changes in Direction. A Journal), Marko Hämäläinen (Hiljaisuus liikkuu tuulessa / Silence moves in the wind), Niko Luoma (For Each Minute – Sixty-five Seconds) ja Sheung Yiu (Ground Truth). 

Vuoden valokuvataidekirja 2021 -palkinto myönnettiin Elina Brotheruksen kirjalle Seabound. A logbook sekä Sheung Yiun teokselle Ground Truth.

Lisäksi pohjoisen omat valokuvataiteilijat Jaani Föhr, Janne Körkkö, Kati Leinonen, Janne-Pekka Manninen, Vesa Ranta ja Teija Soini esittelevät tapahtumassa teoksiaan, joista monet keskittyvät Oulun kaupunginosiin.

Tapahtuman aikana Valvenäyttämöllä järjestetään myös aikuisille suunnattu ilmainen tarinankerrontatyöpaja teatteri-ilmaisun ohjaajan Anna-Kaisa Kettusen johdolla.

Tiedettä ja taidetta yhdistävä hanke

Maanantaina 12.12. kello 14 Pohjoinen valokuvakeskus viettää More Than One Understanding of Planet Earth -hankkeen avaustapahtumaa Valveen elokuvateatteri Studiossa.

Hankkeessa selvitetään muun muassa sitä, kuinka ilmastonmuutosta voidaan tutkia avaruudesta ja millaiseen muotoon Oulangan tutkimusasemalta ja Pyhäsalmen kaivoksesta saatu tieto ja kokemukset taipuvat nykytaiteilijan käsissä.

Avaustapahtumassa nähdään otteita mediataiteilija ja elokuvaohjaaja Minna Långströmin teoksista, ja More than Planet -hankejohtaja Antti Tenetz kertoo tarkemmin projektin sisällöstä ja tulevaisuuden tapahtumista.

Satelliittidataa, taiteellista tutkimusta, kansalaistiedettä ja valokuvataidetta yhdistävän hankkeen kansainvälinen residenssihaku Oulangan tutkimusasemalle ja Pyhäsalmen kaivokseen vuodelle 2023 avataan 15. joulukuuta Pohjoisen valokuvakeskuksen verkkosivuilla.

Hanke kehittää ympäristön lukutaitoa avaruustutkimuksen, taiteellisen työskentelyn ja yhteistyön kautta vuosina 2022–2025. Taiteellinen ajattelu ja näkökulmat yhdistettynä maailmaa muuttaviin teknologioihin ja tutkimukseen avaavat uusia horisontteja yksilöille ja yhteisöille ympäristön- ja ilmastonmuutokseen keskellä kamppailevaan maailmaan.

PINO22-valokuvataidekirjatapahtuma la 10.12. klo 12–15 Kulttuuritalo Valveella (Hallituskatu 7).

Lisätietoja More than Planet -hankkeesta: http://www.photonorth.fi/fi/projektit/more-than-planet/