Uusi pohjoinen Saarni Sirkus saapuu viikonvaihteessa Haukiputaalle – luvassa hiuksista roikuntaa ja ilmatikkaita

Haukiputaalla sirkuksen avoimet ovet aukeavat tulevana lauantaina kello 11.00-12.30, jolloin yleisö voi kokeilla sirkusvälineitä ja tutustua sirkuksen väkeen. Lapset voivat kokeilla välineitä artistien ohjaamana, vanhempien valvonnassa. Kuva: Saarni Sirkus

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Rovaniemeläinen Saarni Sirkus kiertää ympäri Suomea tänä kesänä viihdyttämässä katsojia koko illan esityksillään, joissa on tuttuun tyyliin mukana tanssia ja akrobatiaa.

”Meillä esiintyvät myös huimapäiset ja ainutlaatuiset pyörivät ilmatikkaat sekä harvemmin Suomessa nähty sirkuslaji, hiuksista roikunta. Suomalaiset sirkusartistit tulevat Oulusta, Rovaniemeltä, Tampereelta ja Helsingistä, ulkomaalaiset esiintyjät Italiasta, Etiopiasta ja Meksikosta. Lapsiperheille on suunnattu lauantaina myös lyhyempi tunnin esitys”, kertoo Saarni Sirkus.

Sirkus aloitti kiertue-esiintymisen vuonna 2022, jolloin toimitusjohtaja Aarni Pahajoki pokkasi Yrittäjäkassan Uhkarohkein Yrittäjä -kisan voiton. Rovaniemeläislähtöinen sirkus haluaa viedä sirkuskulttuuria myös Pohjois-Suomen pienempiin kuntiin. Tämän vuoden esitys 50/50, eli Fifty-Fifty, vie katsojansa sirkuksen historiaan ja tulevaisuuteen, viisikymmentä vuotta molempiin suuntiin.

Tulevaisuuden sirkus

Sirkuksen mukaan nykysirkus voi olla mitä vain, myös pelkän viihdyttämisen ulkopuolella.

”Se voi inspiroida katsojansa pohtimaan ja esittämään kysymyksiä. Mitä onkaan tulevaisuuden sirkus, voiko esimerkiksi tekoäly korvata koskaan ihmisten esittämää sirkusta? Entä jos koneen mahdollinen virheettömyys poistaisi inhimillisten sattumusten mahdollisuuden ja sirkusartistien näyttämät tunteet?”, he muotoilevat.

50/50-idean takana ovat Saarni Sirkuksen omistajat Aarni Pahajoki ja Anna Heinänen. Tanssikoreografian on suunnitellut Sanni Sarlin-Takayama, ja koko esiintyvä ryhmä on osallistunut esityksen muotoiluun, rytmittämiseen ja kokoamiseen.

Saarni Sirkuksen kiertue matkaa läpi Suomen aina syyskuuhun asti. Yleisöllä on mahdollisuus tulla tutustumaan artisteihin ja sirkusvälineisiin avoimissa ovissa, joita järjestetään useilla paikkakunnilla varsinaisten esitysten lomassa. Sirkuksen oman periaatteen mukaisesti eläimiä ei käytetä esiintyjinä.

Saarni Sirkus esiintyy Haukiputaalla osoitteessa Jokelantie 17. Esitykset: To 1.6. klo 18.00, pe 2.6. klo 18.00, la 3.6 klo 13.00 (1h) ja la 3.6 klo 18.00.