Tuhkakeskiviikko tuo tanssin Oulun tuomiokirkkoon

Tanssitaiteilija Tuuli-Maaria Louhensalo-Lindström rakastaa esiintymistä ja haluaa välittää tanssillaan tarinoita. Kuvat: Jo Jackson Photography

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Henna Maria Saarenketo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tällä hetkellä Nizzassa asuva, ballerinana ja solistitanssijana työskentelevä Tuuli-Maaria Louhensalo-Lindström on alun perin kotoisin Päijät-Hämeestä ja hän on edelleen vahvasti kiinni pohjoisissa juurissaan. Kirkkotaiteilijana hän aloitti vuonna 2019, jolloin lavalla nähtiin teos Pyhän Birgitan elämästä.

”Olen todella iloinen siitä, että kirkko sekä kirkossa käyvät ihmiset ovat avautuneet tanssille. Asun tällä hetkellä katolisessa maassa, jossa tanssi ei todellakaan ole ollut tuttu näky kirkossa. Minut on kuitenkin otettu rakkaudella ja lämmöllä vastaan niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Tämä on tanssin näkökulmasta uusi aluevaltaus”, Louhensalo-Lindström kertoo.

Taiteilija kunnioittaa teoksissaan kirkkojen pyhää olemusta. Hän kokee kirkot arkkitehtuurisesti kauniina, valoisina ja historiallisina tiloina, jotka asettavat tanssille omat raaminsa.

”Ajattelen, ettei tanssi ole kirkosta erillään olevaa toimintaa, vaikkei teokseni ole verrattavissa jumalanpalvelukseen. Liikkuva ja tanssittava taide ovat jatkettua puhetta, ja tanssijana koen olevani jollain tasolla palveluammatissa välittämässä tiettyä tarkoitusta ja sanomaa”, Louhensalo-Lindström pohtii.

Louhensalo-Lindströmin teos Pyhän Birgitan elämästä vuonna 2019 vei hänet kirkkoihin ja nykyisin häntä voikin kutsua myös kirkkotaiteilijaksi.

Tuli ja tuhka keskeisinä teemoina

Louhensalo-Lindström mieltää itsensä tarinalliseksi taiteilijaksi. Tomusta taivaanrantaan -esityksessä tullaankin näkemään selkeä tarina, jonka keskeisiä teemoja ovat tuli, tuhka sekä 200 vuotta sitten tapahtunut Oulun palo.

”En avaa teoksen sisältöä vielä tämän tarkemmin, jotta esityksen mystisyys säilyy loppuun saakka. Tämä on siinä mielessä erilainen esitys kuin aikaisemmat kirkkoteokseni, koska nyt lähtökohtana ei ole historiallinen henkilö, vaan upea maalaus, jossa on vain taivas luovuuden rajana. Toivon, että ihmiset tulevat katsomaan teosta avoimin korvin, eli kuulemaan ja näkemään”, Louhensalo-Lindström sanoo.

Taiteilijalle on tärkeää, että teoksen työryhmässä hyödynnetään oululaista osaamista. Puvustuksesta vastaa Outi Räsänen ja visuaalisesta ilmeestä taiteellinen tuottaja Anne-Maria Haapala. Valo – ja ääniteknikkona työskentelee Matti Niemelä.

Tomusta taivaanrantaan -teoksen kantaesitys nähdään Oulun tuomiokirkossa tuhkakeskiviikkona 2.maaliskuuta kello 18.00. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, halutessaan voi ostaa 15 euron käsiohjelman.

 

Lue myös