Suomen kansallisoopperan ja -baletin historiallinen areenakiertue alkaa Ouluhallista

Kansallisoopperan ja -baletin areenakiertue tuo Ouluhallin lavalle kaikkiaan 175 esiintyjää. Vastaavaa kotimaisin voimin toteutettua kiertuetta ei ole ennen nähty. Kuva: kansallisooppera

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Isoja joukkokohtauksia, joutsenia balettipuvuissaan ja tuttuja oopperamelodioita – muun muassa tätä kaikkea Suomen kansallisoopperan ja -baletin areenakiertue lupaa katsojilleen. Oulussa, Rovaniemellä, Joensuussa, Helsingissä ja Turussa toukokuun aikana vierailevan kiertueen kerrotaan olevan laajuudessaan ja kokoluokassaan ainutkertainen.

”Tämän mittaluokan esitystä kotimaisin voimin toteutettuna ei ole ennen Suomessa nähty. Kiertueella työskentelee 270 henkilöä, joista 175 ovat esiintyjiä. Koko organisaatio on kiertueesta innoissaan, sillä vastaavia kiertue-esityksiä tehtiin viimeksi sota-aikana armeijan virkistykseksi”, Suomen kansallisoopperan ja -baletin viestintäjohtaja Liisa Riekki kertoo.

Kiertueen aloituskaupunki Oulu on Riekille henkilökohtaisesti tuttu, sillä onhan Oulu hänen synnyinkaupunkinsa.

”Opiskelin luokanopettajaksi Oulun OKL:ssä 80-luvun lopulla, minkä jälkeen jatkoin opintoja Tampereen yliopistossa. Vaikka olen asunut suurimman osan elämästäni pohjoisen sijaan etelässä, vierailen säännöllisesti Oulussa äitini ja sukulaisteni luona.”

Talo remonttiin ja taiteilijat kiertueelle

Oopperan ja baletin areenakiertuetta on suunniteltu viimeiset neljä vuotta. Päätöksen kiertueen ajankohdasta sinetöi oopperatalon päänäyttämön suurremontti.

”Talo valmistui vuonna 1993, eikä tällaista päänäyttömän teknistä remonttia ole ennen tehty. Kun remontin tulo varmistui, syntyi samaan aikaan päätös kiertueesta. Remontti alkaa vapulta ja talo palaa esiintymiskuntoon syyskuussa. Tämän myötä totesimme, että nyt on loistava mahdollisuus lähteä kiertueelle”, Riekki selventää.

Kiertuesuunnitelmat löysivät Riekin mukaan helposti muotonsa. Ajankohdaksi toukokuu sopi parhaiten, jotta taiteilijat pääsevät kiertueen jälkeen kesälomalle.

”Saimme kiertueelle avustusta ministeriöltä ja resurssien mukaan suunnittelimme kahdeksan esitystä. Etelän lisäksi pääsemme vierailemaan pohjoisessa ja idässä.”

Melodioita tutuista klassikoista

Viimeisten kahden vuoden aikana kiertueen konkreettiset suunnitelmat ovat kirkastuneet. Kiertuetta varten on muun muassa muodostettu taiteellisia työryhmiä, suunniteltu tekniikkaa ja esitysten mittakaavaa sekä hiottu taiteellista sisältöä.

”Ohjaaja Jere Erkkilä on huomioinut hienosti sen, että suurin osa katsojista on uutta yleisöä. Kyseessä on näyttävä, vauhdikas ja ehdottomasti kaunis ja koskettava esitys. Toisin sanoen läpileikkaus siitä, mitä ooppera ja baletti taidemuotona parhaimmillaan ovat.”

Esitys sisältää Riekin mukaan paljon tuttuja melodioita, joita monet ovat kuulleet aiemminkin, mutta eivät välttämättä osaa yhdistää oopperan klassikoiksi. Esityksessä kuullaan myös katkelmia maailman kuuluisimmasta baletista Joutsenlammesta sekä teoksesta Carmina Burana, joka tuo lavalle yhtä aikaa 49 laulajaa.

”Esitys sopii kenelle tahansa ilman ennakkotietoja oopperasta tai baletista. Jokainen voi istua tuolissaan taaksepäin ja nauttia.”

11 rekan ja 7 junavaunun letka

Ouluhallin esityksen rakentaminen alkaa jo heti vapun jälkeisenä tiistaina. Tekninen ryhmä saapuu paikkakunnalle taiteilijoita aikaisemmin tuoden mukanaan tarvikkeensa yhdellätoista rekkalastillisella. Taiteilijoille sen sijaan on varattuna oma seitsenvaunuinen juna.

”Taiteilijat lähtevät kiertueelle erittäin mielellään. Myös heitä motivoi päästä esiintymään uudelle yleisölle. Ja mikä inspiroisikaan enemmän kuin nähdä sali täynnä yleisöä”, Riekki myhäilee.

Riekki painottaa, ettei seuraavaa kiertuetta kannata jäädä odottamaan.

”Suunnittelemme ohjelmistoa 3–4 vuotta etukäteen, eikä seuraavien vuosien aikana ole tulossa toista kiertuetta. Siksi kannattaa tulla katsomaan nyt, jos yhtään tuntuu uteliaalta. Ainoa huoleni on, saammeko katsomon täyteen. Esityksestä en kanna huolta, sillä tiedän koneistomme olevan rautaa.”

Harvinainen kokoonpano pohjoisessa

Oulu Sinfonia -orkesterin intendentti Maija Kuusisto odottaa esitystä suurella mielenkiinnolla.

”Kansallisooppera ja -baletti käyvät meillä Oulussa säännöllisesti vierailulla pienemmillä oopperan ja baletin porukoilla. Olen työskennellyt kulttuurialalla Oulussa 20 vuotta, eikä tuona aikana vastaavaa vierailua näin laajassa mittakaavassa ole täällä nähty.”

Kuusiston mukaan aiemmat ooppera- ja balettivierailut on otettu Oulussa ilolla vastaan.

”Tutuista oopperoista koottu hittikimara on hyvin yleisöystävällinen. Esityksestä voi tulla nauttimaan, vaikka ei olisikaan oopperan suurkuluttaja. Se, että kansallisoopperan koko koneisto on mukana, on yleisön näkökulmasta todella ainutlaatuista.”

Kuusisto painottaa, että valtion kulttuurilaitoksena oopperan ja baletin vierailut muuallakin kuin omassa talossa ovat toivottuja. Halpaa kiertueiden toteuttaminen ei toki ole, mutta säännölliset yhteistyöt muiden kulttuurilaitosten kanssa ovat sitäkin toivotumpia.

”Siksi on hienoa, että nyt muukin Suomi pääsee osalliseksi näin laajaan esitykseen.”

Kansallisoopperan ja -baletin Areenakiertue 2023 nähdään Ouluhallissa la 6.5.2023 klo 14 ja 18.

 

 

Lue myös