Qstockin aikana Oulu2026-puistossa tarjolla monitaiteellisia performansseja ja musiikkia

Oulu2026-puiston esiintymislavana toimii Heinäpäästä siirrettävä Hollilava. Kuva: arkisto

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Lounge-tyylisen puiston toivotaan olevan festaritunnelman jatkumo, missä hyvä flow jatkuu niin festivaalikävijöiden, kuin myös kaikkien alueella kulkevien parissa. Oulu2026-tuottaja Heikki Myllylahti kertoo, että puiston ohjelma on viimeisiä silauksia vaille valmis.

”Haluamme tarjota kaikille avointa sisältöä sekä tuoda paljon paikallista kulttuuria esille. Esiintymislavana toimii Heinäpäästä siirrettävä Hollilava ja alueelle tulee myös taideinstallaatiota, istumamahdollisuuksia, Arctic Food Lab -ruokapiste”, osallistavaa ohjelmaa, kuten työpajoja sekä somepiste.

Aikatauluttomuudella flow-henkeen

Torstaina 28. heinäkuuta järjestetään puiston avajaistilaisuus ja puisto on avoinna kello 18–21. Tilaisuudessa kuullaan livemusiikkia ja erilaisia performansseja. Esiintymässä ovat muun muassa oululainen afrofuusiobändi Group Calabasse, joka yhdistää länsiafrikkalaiset rytmit ja suomalaisen kansanmusiikin, sekä Oulussakin pitkään asunut muusikko Sophia Mitiku. Haastattelussa on pohjoisen suomiräpin edustaja, Stepa.

”Torstai on ainoa päivä, kun seuraamme tiiviimpää ohjelma-aikataulua. Muuten viikonloppuna menemme enemmän hyvän ja rennon tunnelman mukaan.”

Perjantaina ja lauantaina Oulu2026-puisto on avoinna 14–22. Ohjelmalava-alueella show´sta vastaa Cultish Collective, joka luo tilaan kokonaisvaltaisen audiovisuaalisen kokemuksen sekä barbitalokollektiivi.

”Halusimme, että musiikki on jatkuvaa ja molemmilla kollektiiveilla on neljän tunnin slotit päivän aikana. Ohjelma on poikkitaiteellista, eli siinä yhdistyy dj:n soittama musiikki sekä visuaalinen puoli.”

Oulun Katutaide ry järjestää viikonlopun aikana alueella osallistavia katutaidetyöpajoja sekä Oulu2026-puisto täyttyy erilaisista installaatioista ja performansseista. Lauantaina ohjelmalavan ottaa haltuun Oulun Kulttuuriradio, joka siirtää studionsa Pikisaaresta Oulu2026-puistoon.

”Radio tekee omaa ohjelmaansa suorana puistosta ja musiikin lisäksi kuullaan myös puhekeskustelua ja artistihaastatteluja”, kertoo Heikki Myllylahti.

Tuo esiin kulttuuria ja tekijöitä

Myllylahdelle on tärkeää mahdollistaa myös nuorille taitelijoille ja artisteille tilan esiintyä. Tuottajana hän on erityisen kiinnostunut kaupunkikulttuurista ja hän odottaa innolla millaisen vastaanoton puisto saa. Hän myös korostaa ohjelman monipuolisuutta.

”Tarkoitus ei ole toistaa sitä, mitä Qstock jo tekee, vaan tarjota monitaiteellista kulttuuria ison tapahtuma-alueen rinnalla. Kulttuurikäsite on monimuotoinen, mutta erilaisilla tuotannoilla olemme halunneet ottaa eri kohderyhmät huomioon mahdollisimman laajasti.”

Oulu2026-puiston on myös tarkoitus innostaa nuorisoa mukaan osallistumaan ja levittää kulttuuripääkaupunkitietoisuutta. Myllylahti sanoo, että puistoon tullakseen kävijä ei tarvitse paksua lompakkoa eikä esiintyjät isoa levy-yhtiötä taakseen. Puisto on kaikille avoin ja pääsymaksuton.

Tarjolla menu ja anniskelu

Puistossa on musiikin ja kulttuurin lisäksi tarjolla Juhula Cateringin laatimat Arctic Food Lab- festarimenut, joissa näkyy sekä paikallinen ruokakulttuuri että lähiruoka. Alueelle tulee myös oma anniskelualue, joka on muusta puistosta eroten ainoastaan täysi-ikäisille.

”Anniskelualueella halutaan myös tuoda esille lähialueen tuotteita ja tarjolle on tulossa paikallisten panimoiden tuotteita”, Myllylahti kertoo.

Oulu2026-puiston rakentaminen ei onnistuisi ilman toimijoiden verkostoa ja Myllylahti kertookin, että isosyinen yhteistyö niin Qstockin kuin muidenkin alueen kulttuuritoimijoiden ja yhdistysten on ollut merkittävää.

Tuottaja lisää, että Oulu2026 tarkoitus on tuoda eri toimijat yhteen ja, kun Oulu2026 tekee jotain, tarkoitus on, että mahdollisimman moni taho osallistuisi yhteistyöhön. Toinen iso yhteistyö puiston lisäksi Qstockin kanssa on se, että perinteinen Oululava on nimetty uudelleen Oulu2026-lavaksi.

”Lava on tarkoitus kanavoida vielä laajemmin paikallisille nouseville artisteille. Tulevaisuudessa olisi hienoa, jos lavalle voisi tuoda paikallisten artistien lisäksi Eurooppaa esiin esimerkiksi artistivaihdon kautta.”