Pohjoinen Kulttuurivirta taltioi keskusteluohjelman Kesän Saunalla

Kesän Sauna Tuirassa on kokeilevan keskustelupaneelin paikkana Oulussa ensi viikolla taltioitavassa ohjelmassa. Kuva: Janne Koskela

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulu-, Kiiminki- ja Iijoki ovat Oulun kaupungin syntymän lähteitä.

”Olemme saaneet joistamme kaiken: veden, lohen, kulkuväylän, sähkön. Mitä olemme antaneet joillemme vastalahjaksi? Koskien kuohut kesytimme veltoiksi patoaltaiksi, sotkimme virtavedet soiden ja metsien ojituksilla; kuristimme joet henkihieveriin ruoppauksilla ja padotuksilla. Vaelluskalat uivat betoniseiniin”, näistä alkuajatuksista syntyy experimentaalinen saunapaneeli Kesän saunalla.

Keskustelemassa lauttasaunan laverilla on joukko huippuasiantuntijoita: Seppo Hellsten, Suomen ympäristökeskus SYKE, Pentti Marttila-Tornio, Kiiminkijoki ry, Timo Muotka, Oulun yliopisto, Petri Sirviö, Business Oulu, Kaarina Tervo-Kankare, Oulun yliopisto sekä Leena Vuotovesi, Oulun Liikekeskus ry

Kestävyysmurros rutisuttaa yhteiskuntamme rakenteita ja uudet energiamuodot kehittyvät. Yhteistyötä haetaan yli perinteisten sektorirajojen, vaelluskalakantoja elvytetään, soita ennallistetaan, ja luontomatkailun suosio näkyy jo euroissa.

Kulttuuri tuo asioita näkyväksi

Taide ja kulttuuri ovat oiva keino tuoda asioita näkyväksi. Pohjoinen Kulttuurivirta haluaa tuoda ne esille myös sähköisesti saavutettavaksi omalle kanavalleen.

”Miten taide tuo näkyväksi nuo kipupisteet? Siirtyikö kulttuurinen trauma sukupolvelta toiselle? Millainen on elävä, hyvinvoiva joki? Mitä on tehtävissä ja tehtävä, että jokiekosysteemit pulppuaisivat puhtaina ja elinvoimaisina? Millaisia haavoja löytyy vesivoimarakentamisesta syntyneiden rupien alta?”, tullaan kysymään keskustelijoilta.

”Oulujoella lohen aika on kestänyt jääkaudesta viime sotiin. Samoihin aikoihin päättyi uiton aika. Tervan aika joella päättyi yli 100 vuotta sitten, eli mihin saakka ulottuu jälleenrakentamisen myötä syntynyt vesivoiman aika ja mitä sen jälkeen?”, kyselee Pohjoinen Kulttuurivirran kanavajohtaja Jukka Takalo.

”Pohjoinen Kulttuurivirta haluaa tuoda paikallista kulttuuria näkyväksi ja yhdistää siihen nimenomaan myös ympäristöasioita”, lisää Takalo.

Keskustelua juontaa Iijoki-sopimuksen koordinaattori, sosiologi Lauri Rantala. Keskustelun rytmityksestä, musiikista ja välihuutelusta vastaa Jukka Takalo.

Tapahtuman järjestävät yhdessä Pohjoisen Kulttuurivirran kanssa Arvovesi-projekti sekä Iijoki-sopimus.

Keskustelun tallenne tulee myöhemmin katsottavaksi Pohjoisen Kulttuurivirran kanaville www.pohjoinenkulttuurivirta.fi sekä Mun Ouluun.

Koronatilanteen vuoksi yleisöä ei oteta Tuiran uimarannalle seuraamaan keskustelua.

Lue myös