PikiTalkin kolmas kausi huipentuu juhlimiseen – mukana keskustelijoita Ville Rannasta Roope Sulkalaan

Joulukuun PikiTalkissa keskustelemassa ovat ravintolayrittäjä Roope Sulkala, radio Kalevan päätoimittaja Sini Salmirinne, sarjakuvataiteilija Ville Ranta, ja tutkija Antti Maunu. Kuvituskuva: Mun Oulu

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Vuoden 2023 PikiTalkit huipentuvat juhlimiseen perjantaina 8. joulukuuta, kun PikiTalkissa pohditaan, saako enää juhlia, kun kaikki ovat niin kunnollisia nykyään. Rokkarit eivät enää rieku, yritysten juhlat ovat siistiytyneet ja messumaailmassa käydään aamulenkillä ennen messupäivää.

“Vaikka juhlimiskulttuurissa on selkeästi tapahtunut muutoksia, on uusien tapojen rinnalla säilynyt edelleen suomalainen railakaskin juhlakulttuuri, jota jopa piilotellaan. Illan aikana selvitetään, pitääkö juhlimista hävetä ja jos, niin missä kohtaa?”, kertoo tilaisuuden toinen juontajan, Oulun teatterin toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen.

Terveet elämäntavat ovat syystäkin pinnalla ja korona-aikana ihmiset elivät omissa maailmoissaan. Monella on kuitenkin post-korona-aikana kaipuu juhlimiseen. Mutta onko hedonismi enää sallittua? Antaako media ihmisten juhlia rauhassa?

“Nykyinen mediailmasto vaatii helposti ihmisiltä täydellisyyttä. Kuinka kokonaisia voimme julkisesti olla iloinen ja suruineen? Kuinka paljon ihmisen persoona saa näkyä ja kuulua? Siitä otamme illan aikana selvää”, sanoo puolestaan toinen juontajista, Oulun kaupungin viestintäjohtaja Mikko Salmi.

Illan innoittajana on marraskuussa ensi-iltansa saanut Post-Kabaree, joka on ohjaaja Joel Härkösen ja työryhmän luoma ennennäkemätön spektaakkeli 20-luvun kabareenäyttämöksi muuntuvassa Pikisalissa. Illassa nähdään myös otteita tästä yleisön hurmanneesta show’sta. Tekijänoikeudellisista syistä otteet eivät näy striimissä.

Vieraina juhlien ammattilaisia

Joulukuun PikiTalkissa keskustelemassa ovat tutkija Antti Maunu, sarjakuvataiteilija Ville Ranta, radio Kalevan päätoimittaja Sini Salmirinne ja ravintolayrittäjä Roope Sulkala. Musiikista vastaa dj Antti K.

Biletohtori Antti Maunu on tutkija ja sosiologian dosentti, ja väitellyt biletyksestä sosiaalisena rituaalina. Maunu tuntee suomalaisen juomiskulttuurin kentät baareista politiikkaan ja päihdekasvatukseen. Keski-ikäistyttyään Maunu on kiinnostunut raittiuden tutkimisesta.

Ville Ranta on Suomen tunnetuin pilapiirtäjä, ahkera yhteiskunnallinen keskustelija ja romanttinen, baarien nurkissa piirtävä sarjakuvataiteilija. Oulussa hän päivystää Leskisessä, Helsingissä Eliten baarissa. Ranta on identiteetiltään Töölössä asuva oululainen. Hänen Iltalehteen tekemät pilapiirroksensa onnistuvat loukkaamaan kaikkia osapuolia.

Sini Salmirinne on sitä mieltä, että elo ei saa olla liian vakavaa ja laskelmoitua ja juhlat kannattaa mieluummin pitää kuin olla pitämättä. Radio Kalevan päätoimittajana Salmirinne pohtii nykyajan juhlimistarinoita sekä toimittajan että rivikansalaisen eli median kuluttajan näkökulmasta.

Huvin vuoksi jo yli 10 vuotta! Tapahtuma- ja ravintola-alan yrittäjä Roope Sulkala uskoo, että hyvinvoiva ihminen kaipaa arkeensa kohtuudella juhlaa. Sulkala toimii Oulun pitkäaikaisimpien tapahtumayhtiöiden Pro Piknik Festivalsin sekä 45 Specialin promoottorina ja yrittäjänä, ja vastaa satojen eri kokoisten tapahtumien järjestämisestä vuosittain.

Paikalle hyvissä ajoin

PikiTalk on kolmessa kaudessa löytänyt yleisönsä ja Pikisaliin mahtuu noin 150 henkilöä. Paikalle kannattaa siis tulla hyvissä ajoin. PikiTalk striimataan tuttuun tapaan Mun Oulun verkkosivulla. PikiTalkeissa illan virittäjinä toimivat Oulun kaupungin viestintäjohtaja Mikko Salmi ja Oulun teatterin toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen.

PIKITALK 

MITÄ: PikiTalk on yhteiskunnallista keskustelua after work -tyylillä

MISSÄ: Oulun teatterin Pikisalissa ja striimi Mun Oulun verkkosivulla

MILLOIN: Perjantaina 8.12. PikiTalk käynnistyy kello 16 dj Antti K:n musiikilla ja Pikisalin baarin after work -tarjouksilla. Noin tunnin kestävä dialogi alkaa kello 17.

HUOM: Tilaisuus on maksuton eikä ennakkoilmoittautumista tarvita.

PikiTalk järjestetään yhteistyössä Oulun kaupungin viestinnän kanssa.