Oulun teatterissa ja Oulun taidemuseossa vieraantumisen ja vieraannuttamisen teemoja

Oulun taidemuseossa on nähtävissä 7.–19. maaliskuuta Post Theatre Collectiven esitykseen perustuva videoinstallaatio Siivoojat – The Cleaners.

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun teatterin Pikisalissa 17.–18. maaliskuuta nähdään Teatteri Metamorfoosin monikielinen, Albert Camus’n romaaniin perustuva teos Sivullinen – The Stranger.

Tämä teatterielämys on metromatka Tapiolasta Mellunmäkeen. Matkan aikana kolme matkustajaa (Amira) Yasmin Ahsanullah, (Alina) Anastasia Trizna sekä (Anna) Maija Ruuskanen reflektoivat omia kokemuksiaan ja metromatkan aikana kohtaamaansa Helsingin sosiaalista, ekonomista ja rodullista törmäyskurssia Sivullisen tarinaan. Hahmot huomaavat, että vaikka he ovat suomalaisia Suomessa, he ovat silti sivullisia, ulkomaalaisia. Esityksen kielet ovat suomi, englanti ja venäjä.

Sivullisen on ohjannut teatteriohjaaja, pedagogi ja tutkija Davide Giovanzana. Hänen taiteellinen työnsä perustuu monimuotoisen teatterin, tanssin, sirkustaiteen ja visuaalisten elementtien yhdistämiseen.

Siivoojien näkymättömiä tarinoita

Oulun taidemuseossa on nähtävissä 7.–19. maaliskuuta Post Theatre Collectiven esitykseen perustuva videoinstallaatio Siivoojat – The Cleaners. Esitys sai ensi-iltansa vuonna 2021 ja sen on ohjannut David Kozma. Teos käsittelee dokumenttiteatterin ja fiktiivisen tarinankerronnan keinoin siivoojina työskentelevien maahanmuuttajien kokemuksia ja yhteiskunnallista asemaa Suomessa.

Installaation keskiössä ovat haastattelujen kautta kerätyt siivoojien näkymättömät tarinat.  Koreografian luomiseen on saatu inspiraatio heidän työstään ja siihen liittyvistä liikkeistä. Teos tutkii yhteiskunnan valtarakenteita siivoojien näkökulmasta sekä sitä, kenen tarinoita kerrotaan suomalaisissa teattereissa ja kenet nostetaan lavalle.

Yhdenvertaisuuden ja inklusiivisuuden kehittämiseksi

Vierailu on osa Oulun teatterin moninaisuustyötä, jossa pyritään tarjoamaan katsojille entistä monimuotoisempia ihmis- ja maailmankuvia sekä tekijöille mahdollisuuksien tasa-arvoa.

”New Theatre Helsinki tekee kielellistä ja kulttuurista monimuotoisuutta näkyväksi esittävän taiteen sisällöissä, tekijöissä ja yleisöissä. Meillä on Oulun teatterissa hyvin samankaltainen kehitystavoite, ja on ilo tuoda NTH:n pop up -tapahtuma teatteriimme. Heidän Sivullinen – The Stranger -esityksessään pohditaan hyvin ajankohtaista yhteisöön kuulumisen kokemusta, keitä kaikkia se koskee ja millä ehdoilla”, summaa Oulun teatterin taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio.

Vuonna 2020 käynnistynyttä New Theatre Helsinki -hanketta vetävät kollektiivinen esittävän taiteen moninaisten praktiikoiden tuottamisen ja oppimisen alusta Post Theatre Collective ja fyysisen teatterin eri muotoja yhdistelevä Teatteri Metamorfoosi. Huhtikuussa 2022 perustettu House of New Theatre ry vakiinnuttaa hankkeessa aloitetun kehittämistyön pysyviksi toiminnoiksi.

New Theatre Helsinki pop up Oulussa 7.–19.3.2023