Oulun teatterin Billy Elliot -musikaali on alueen osaajien suuri yhteisponnistus

Nuorten tanssijoiden suuri ponnistus. Kuvassa Tuure Korja, Iivari Peltoniemi, Aslak Kipinä, Touko Hukkanen, Sienna Karjalainen, Anniina Konttila, Tuomo Tolvanen, Blake Burrow, Vertti Torvikoski ja Kimi Lumme. Kuvat: Kaisa Tiri

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Billy Elliot -musikaalin rooleihin haettiin nuoria osaajia kevään auditoinnilla ja vahvoja hakemuksia saatiinkin runsaasti. Kaikkiaan 32 lasta ja nuorta valikoitui Billy-kouluun, jossa heille annetaan tavoitteellista opetusta tanssin, musiikin ja teatterin aloilta.

Billy-koulu on Oulun ammattikorkeakoulun kulttuurialan yksikön harjoituskoulun organisoimaa harrastustoimintaa. Harjoituskoulussa Oamkin musiikin ja tanssin pedagogiopiskelijat harjoittelevat oman ammattialansa opetustoimintaa tavoitteellisesti ja työelämälähtöisesti. Ohjaavina opettajina toimivat Oamkin musiikin lehtori Mari Leppävuori ja tanssin lehtori Petri Kauppinen.

Billy-koulun opetuksen sisältö on suunniteltu monialaisen taidekasvatuksen lähtökohdista. Kouluun osallistuvat lapset saavat tavoitteellista opetusta tanssin, musiikin ja teatterin aloilta. Billy-koulu valmistaa lapsia toimimaan ammattimaisen musikaalituotannon lapsiesiintyjinä. Toiminnan tavoitteita ovat muun muassa rohkeuteen ja reippauteen kasvaminen, kannustamiseen ja reiluuteen oppiminen sekä monialaisen ilmaisun kehittäminen; fyysisyys, äänenkäyttö ja tunneilmaisu.

Oulussa hurjasti innostusta ja osaamista

Billy Elliot -musikaalia on mukana tekemässä suuri oululaisvetoinen työryhmä. Yhteistyökumppaneita on monia, mutta into on yhteinen. Musikaalin ohjaa Heta Haanperä ja koreografina on Petri Kauppinen.

”On ollut upeaa tuoda Billy Elliotin koskettava tarina juuri Ouluun. Tämä on suuri projekti, joka voi toteutua vain yhteistyön, tahtotilan, yhteisen unelman kautta. Ja se jos mikä on teatterin sydän, kun voi kokoontua saman lämmön jakajiksi ja kertoa siinä hehkussa tarinoita”, kommentoi ohjaaja Heta Haanperä.

”Emme Oulussa ole turhaan startuppien keidas. Täällä on helppo saada ihmiset saman ideanuotion äärelle”, sanoo Haanperä. Kuva: Kati Leinonen

Lapsia kymmenistä eri kouluista ja ryhmistä

Ammattilaisten rinnalla Billyn tarinaa on kertomassa myös oululaiset lapset.

”Meillä on mukana laulamassa ja tanssimassa 32 lasta eri puolilta Oulua. Lapsia on kymmenistä eri kouluista ja harrastusryhmistä, jotka ovat olleet tukemassa näitä nuoria matkallaan teatterin suurelle näyttämölle. Musikaalin tarinassa pieni poika löytää taiteen voiman. Se sama voima tulee tutuksi näille nuorille heidän harjoitellessaan tätä teosta, rakastamamme teatterin taikapiirissä”, Haanperä jatkaa.

Musikaalin lavastuksesta vastaa Kalle Nurminen, pukusuunnittelijana vierailee Jaana Kurttila. Valosuunnittelu Mika Ryynänen, äänisuunnittelu Jari Niemi, kampaus- ja maskisuunnittelu Eija Juutistenaho. Vastaavia kapellimestareita ovat Eeva Kontu ja Joonas Mikkilä.

Oulun teatterin omista näyttelijöistä mukana ovat Elina Korhonen, Aki Pelkonen, Anne Syysmaa, Janne Raudaskoski, Timo Pesonen, Annina Rokka, Timo Reinikka, Antti Launonen, Anneli Niskanen, Pentti Korhonen sekä uusin kiinnitys Tatu Sinisalo.

Musikaali pohjautuu elokuvaan

Suurmusikaalin päähenkilönä on 11-vuotias poika, joka löytää kutsumuksensa ja imun johonkin, joka antaa elämälle merkityksen. Billy Elliot on tarina yhteisöstä, jota pieni poika päätyy unelmallaan kasvattamaan. Se on musikaali nähdyksi tulemisesta ja hyväksymisestä sellaisena, kun on.

Billy Elliot the Musical on Elton Johnin säveltämä ja Lee Hallin kirjoittama musikaali, joka perustuu Stephen Daldryn elokuvaan Billy Elliot (2000). Musikaali kantaesitettiin Lontoossa vuonna 2005 ja se on kiertänyt useissa eri maissa.

Tarina kertoo kuvitteellisen koillisenglantilaisen kaivoskaupungin äidittömästä Billystä, joka vaihtaa nyrkkeilyharjoitukset salaa balettitunneiksi isänsä tietämättä. Pojan kehitystarinan taustana on tulokseton Britannian kaivoslakko 1984–1985, johon kaivosmiesisä ja isoveli osallistuvat. Lee Hall on käyttänyt sekä elokuvakäsikirjoituksen että musikaalilibreton innoittajan romaania The Stars Look Down, johon viitataan musikaalin ensimmäisessä laulunumerossa.

Kolmea tanssijaa vielä etsitään

Musikaaliin etsitään vielä kolmea laulutaitoista tanssijaa. JoJo – Oulun Tanssin Keskus palkkaa tuotantoon kolme vahvan laulutaidon omaavaa miesoletettua tanssijaa, joilla on joko tanssijan koulutus tai musikaaliartistin koulutus vahvalla tanssijantyön painotuksella. Hakuaikaa 28. huhtkikuuta saakka. Lisätietoja hausta JoJon nettisivuilta.

Oulun teatterin musikaali toteutetaan tuotantoyhteistyössä JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen, Balettikoulu Sinikellon ja Oulun ammattikorkeakoulun kanssa. Musiikkituotanto yhteistyössä MD Companyn kanssa.

Oulun teatteri on Pohjois-Suomen suurin ammattiteatteri. Taiteellisesti ja toiminnallisesti korkeatasoisen ammattiyhteisön tuottama monipuolinen ohjelmisto tarjoaa yleisölle tasokkaita ja kunnianhimoisia esityksiä.

Tanssinopettajaksi Oamkissa opiskellut Lea Lorenz luotsaa nuoria kykyjä.

Lue myös