Oulun taidemuseon kahvila Kaaressa voi ihailla nyt kahvila-teemasta ammentavia teoksia

Näyttely tarjoaa kattauksen teoksia eri tekijöiltä ja teknisesti vaihtelevia toteutustapoja. Kuvat: Antti. A.T. Leinonen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Antti Ahti Tapani Leinonen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kahviotilassa on mahdollisuus istahtaa kutsuvan monivärisen sohvaryhmän ääreen houkuttelevasti höyryävä espresso kädessä. 

”Saako olla kahvia tai teetä?”, näin kysyy otsikkoteksti näyttelystä saatavassa tiedotteessa. Edessä näkyy ripustettuna kirjava taulukokoelma joukolta taiteilijoilta, ja niissä toistuu kahvila-teema eri muodoissaan. Teoksissa on nähtävillä asetelmia, tilanteita ystävien kesken kuin myös hiljentymistä kupposen kera.

Kahvila Kaaren huonetila sisustuksineen huokuu samaa seesteisyyttä yhdessä teosten kanssa. Tuoli- ja pöytäryhmät ovat aseteltuina ikkunaseinustalle, josta valo lankeaa miellyttävästi näyttelytilaan. On aika siemaista kahvia ja hiljentyä nauttimaan teosten estetiikasta.

Monivivahteinen kokoelma

Kahvila-aiheisen näyttelyn ideoinnin taustalla on amanuenssi Katariina Kemppainen, joka on vastannut teosten valikoinnista. Konservoinnista on huolehtinut puolestaan Päivi Kyllönen-Kunnas.

”Saamme nyt ilolla esitellä sellaisia kohteita taidemuseon ja kaupungin taidekokoelmista, joista osa ei ole ollut ainakaan meidän taidemuseossamme normaalisti esillä. Teosten valikoima ulottuu ajallisesti aivan uudesta taiteesta aina vuoteen 1945 saakka. Näyttelyä varten on muun muassa uusittu neljän teoksen kehysrakenteet ja taustapaspatuurit”, kertoo tutkija-konservaattori Päivi Kyllönen-Kunnas.

Näyttelyssä vierailleiden kommentteja

Näyttelytilan kahvipöytien luona tavatut muutamat satunnaiset vierailijat kertoivat heitä jututtaessa taustoistaan siitä, kuinka sattuivat saapumaan paikalle sekä teoskokoelman herättämistä tunnelmista lyhkäisesti.

Anna-Sofia (toinen vas.) ja Elle kiertävät isovanhempiensa Jarin ja Marianna Jokisen kanssa kaikissa tarjolla olevissa näyttelyissä.

”Aino-Sofia harrastaa itsekin maalaamista, mikä lisää kiinnostusta taidetta kohtaan,” taustoittaa seurueen innostusta vierailulle isoisä Jari Jokinen.

”Tuo Oravanpyörä-teos on kyllä hauska – pitäisi olla jokaisessa työpaikassa seinällä”, toteaa puolestaan huvittuneesti Marianna Jokinen katsahtaessaan Esa Riipan grafiikanvedosta.

Esa Riippa: Kahvitauko, 1981.

Arkkitehtiopiskelija Paulus Alajeesiö Oulusta kertoo olleensa lähistöllä liikkeellä ja päättäneensä pistäytyä kahvilla ex tempore.

”Miljöö tauluineen tuntuu sekä miellyttävälle että rauhalliselle”, sanoo Paulus Alajeesiö. 

Paulus Alajeesiö ei ollut ennakkoon tietoinen kahvilanäyttelystä, mutta ilahtui näkemästään.

Kahvin tulo kulttuuri-ilmiöksi

Kahvin on sanottu olevan alkuperältään keskiaikainen ja arabialainen tuote. Kahvi löysi reittinsä eurooppalaisiin suihin löytöretkien seurauksena 1600-luvulla, ja jo saman vuosisadan lopulla se tuli tunnetuksi täällä Pohjolan perukoilla asti.

Tämän menestyskulun seurauksena kahvi vakiinnutti paikkansa ihmisten välisessä sosiaalisessa kanssakäymisessä johtaen kahvilakulttuurin syntyyn.

Hanna Vahvaselkä: Holiday Inn, 2008.

Kahvilateemainen näyttely Kaari kahvilassa Oulun taidemuseossa 4.3. 2023 lähtien ja on esillä toistaiseksi. Aukioloajat: ti–to 11–16, pe 11–18.30, la–su 11–17. Taidemuseolla on saatavilla Katariina Kemppaisen laatima esittelyteksti teoksista sekä näyttelytiedote.