Oulun Lumotuissa sanoissa esiintyvä Peltokurki-duo kannustaa kurottamaan kohti unelmia

Emma Kurkinen (vas.) ja Anna Peltomaa muodostavat Peltokurki-duon, jonka musiikissa kaikuu elämä ja pohjoisen virtaus. Kuva: Mikko-Pekka Karlin

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Henna Maria Saarenketo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Anna Peltomaan ja Emma Kurkisen Peltokurki-duo on herätellyt oululaisten kuulijoiden tunteita jo vuodesta 2018 lähtien. Taiteilijat kuvailevat musiikkiaan taidepopiksi, jossa on ripaus folkia. Artistikaksikko haluaa laulujen avulla käsitellä kipeitäkin aiheita, toivon sanomaa unohtamatta.

”Toivo tulee siitä, että vaikka tapahtuu isoja asioita, pyritään näkemään kauneutta. Siinä voi onnistua pysähtymisen ja herkkyyden kautta”, sanoo Kurkinen.

”Runoilijat huomaavat pieniä yksityiskohtia, joiden kautta avautuu kaikkeus. Mekin pyrimme samaan perspektiiviin, jossa pienten asioiden kautta kuljetaan kohti suurempia”, hän jatkaa.

Peltokurki toivoo musiikin ravistelevan yleistä tunneilmapiiriä, jossa etenkin surullisuuden tunteita pidetään häpeällisinä.

”Me halutaan kohdata ihmiset suojamuurien ja egon läpi, syvästi ja väkevästi. Kannustamme siihen, että jos keikalla joku biisi koskettaa, niin rohkeasti vaan kyynelkanavat auki”, painottaa Peltomaa.

Peltokurjen visuaalisesta ilmeestä vastaava Essi Jylhä on tehnyt lastulevystä artisteille upeat kruunut. Kuva: Mikko-Pekka Karlin

Laulut kuin lyhytelokuvia

Peltomaa ja Kurkinen kuvailevat laulujaan monitasoisiksi pienoisteoksiksi, joissa aforismien kaltaisten mielikuvien kautta käsitellään syviä teemoja. Kepeyttä ja konkretiaa ei ole kuitenkaan unohdettu.

Artistien mukaan parasta on se, jos laulut herättävät kuulijoissa uusia ajatuksia tai tunteita.

”Vaikka teemme monitasoista lyriikkaa, haluamme tuoda tarinat elävällä tavalla esiin, niin että kuulija voi todella kuvitella tapahtumat ja maisemat mielessään”, kertoo Peltomaa.

”Sanoittaminen on todella kiehtova maailma, jossa pääsee kuvailemaan elämää. Haluamme, että jokainen laulumme on yksi kokonainen tarina, jossa on alku ja loppu, eikä se jää roikkumaan ilmaan”, hän jatkaa.

Muusikot haluavat omalla tekemisellään kannustaa kaikkia kirjoittajia ja muusikoita tuomaan rohkeasti esille omia tuotoksiaan.

”Maailmassa on välillä paine, että kaiken pitäisi olla heti valmista. Se ei ole lähtökohtaisesti mahdollista”, toteaa Kurkinen.

”Mekin olemme lähteneet liikkeelle hyvin matalalla kynnyksellä ja tuoneet varhaisessa vaiheessa lauluja yleisön eteen. On tärkeää sallia itselleen keskeneräisyys”, täydentää Peltomaa.

Peltokurki esiintyy ajoittain myös suuremmalla bändikokoonpanolla. Kuva: Meeri Karusaari

Vahvasti visuaalinen

Peltokurki on herättänyt ihastusta upeilla kampauksilla, meikeillä ja puvustuksella, joihin he ovat panostaneet heti uran alkuvaiheilta lähtien. Erilaiset tyylit heijastavat luontoa, taianomaisuutta sekä vahvaa naisellisuutta. Visuaalisen ilmeen takana on Issedesign yrittäjä Essi Jylhä.

”Peltokurjen tyyli kumpuaa bändin musiikista. Saan myös inspiraatiota luonnosta ja ympäröivästä maailmasta”, kertoo Jylhä.

”Suurin vaikuttava tekijä on syvä ystävyyssuhde Emman ja Annan kanssa, sekä yhteinen näkemys siitä, että visuaalisuus tukee ja ilmentää heidän musiikkiaan”, hän jatkaa.

Peltokurjen visuaalinen ilme suunnitellaan aina keikkapaikan ja kohdeyleisön mukaan.

”Essi on vienyt Peltokurkea vauhdilla eteenpäin ja avannut visuaalisen portin meidän musiikkiimme”, Kurkinen sanoo.

Artistivarikolta uutta oppia

Peltokurki on mukana Rytmi-instituutin Artistivarikko-hankkeessa, jossa muusikoita valmennetaan musiikkialan ammattilaisiksi. Jokaisen omaa taiteellista tekemistä katsotaan musiikkibisneksen näkökulmasta, johon kuuluu myös henkistä valmennusta.

”Olemme saaneet valmennuksesta paljon uusia ideoita. Teemme musiikkia täysipäiväisesti ja meillä on missio nousta suureksi ja samalla nostaa esille pohjoista osaamista”, Kurkinen kertoo.

”Haluamme omalla tekemisellä ravistella ajatusta, että ammattimuusikoiden pitäisi asua pääkaupunkiseudulla. Oulussa ja pohjoisessa pystyy luomaan uraa aivan yhtä hyvin”, lisää Peltomaa.

Peltokurki rakastaa Oulua ja oululaiset paikat ovat päässeet myös osaksi sanoituksia.

”Oulu on meille tärkeä paikka. Meidän musiikkimme on juurevaa ja herkkää ja se kumpuaa luonnon läheisyydestä, joka auttaa maadoittumaan”, Peltomaa sanoo.

”Oulun ilmapiirissä saa rauhassa kasvaa omaksi itsekseen”, toteaa Kurkinen lopuksi.

Peltokurki esiintyy Lumotut sanat -festivaalin yhteydessä Lumottu ilta -tapahtumassa Valveen H2O -kahvilassa perjantaina 6. toukokuuta klo 18.00.

 

Lue myös