Oululaista taitoa Disney-elokuvan markkinoinnissa – Carolina Morera sai unelmiensa toimeksiannon

Taiteellisuus on ollut aina mukana Carolina Moreran elämässä. Ouluun tuleminen vain käynnisti inspiraatioryöpyn. Hänen Disneylle suunnittelema juliste on päässyt työhuoneessa kehyksiin asti. Kuvat: Petri Uusitalo

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

“Instagramissa minuun otti yhteyttä tekijäyhteisö Meokca. He sanoivat vain etsivänsä taiteilijaa, joka voisi tehdä julisteen kolumbialaiseen ruokaan liittyen. Aluksi en edes tiennyt, että se oli Disneylle. Vasta salassapitovelvollisuuden allekirjoitettua sain tietää asiasta”, Carolina Morera kertoo.

Disney on taiteilijoiden alalla tunnettu tarkasta tekijänoikeuksien hallinnastaan. Morera ei saanut edes nähdä elokuvaa, josta juliste tuli piirtää. Hänen piti luoda juliste vapaasti saatavilla olevan materiaalin, kuten trailerin ja muutaman hänelle lähetetyn kuvan avulla.

“Tiedän vain, että elokuva kertoo Mirabellasta; kolumbialaisesta tytöstä, joka syntyy taikavoimia omaavaan perheeseen ainoana, jolla ei ole taikavoimia. Elokuvaliput minulla on oikeastaan vasta huomiseksi”, Morera naurahtaa.

Carolina Moreran luomassa julisteessa Mirabella kokkaa Aijiacoa, kolumbialaista kanakeittoa. Moreran mukaan sen maku on kuin äidin tiukka hali ja hellät lohdutukset.

Toimeksianto oli osunut hyvin kiireiseen elämänvaiheeseen, sillä se sattui juuri ennen Moreran vierailua takaisin kotimaahan Kolumbiaan. Morera oli viimeksi käynyt kotimaassaan noin kuusi vuotta sitten ja perhettään hänellä oli ollut ikävä jo pitkään.

“Sillä hetkellä minulla oli hirveästi kiirettä, joten tuskin olen ehtinyt sisäistää koko asiaa. Samaan aikaan olin tapaamassa perhettäni pitkästä aikaa ja näin suuri tilaisuus tuli eteeni. En ole ehtinyt edes juhlistaa asiaa mitenkään”, hän kertoo.

“Aluksi en saanut kertoa perheellenikään tätä asiaa. Kuitenkin heti kun sain kertoa, he olivat saada shokin, kun kerroin tekeväni toimeksiantoa Disneylle. Veljeni ja veljenpoikani olivat minulle äärimmäisen tärkeä tuki tämän toimeksiannon kanssa.”

Piirtämistä lapsesta asti

Carolina Morera kasvoi taiteen keskellä. Hänen isänsä oli Kolumbiassa kuvanveistäjänä, joten taide ja tietotaito on tullut osittain verenperintönä. Isältä saamansa lähtölaukauksen avulla hän alkoi itsekin tutkia ja harjoitella taiteen tekemistä.

“En osaa vieläkään oikein sanoa, onko tämä harrastus vaiko työtä. Kai sen silloin täytyy olla molempia”, Carolina Morera miettii.

Harrastus tai ei, intohimo piirtämistä kohtaan on johdattanut Moreraa aina. Oulussa hän pääsi lopulta toteuttamaan myös unelmaansa pelialle pääsystä.

“Olen nykyään Fingersoftilla töissä ja se on kaikki mistä olen haaveillut. Vastaan heillä graafisesta suunnittelusta sekä kuvituksesta. Olen vielä kaiken lisäksi ollut mukana kuvittamassa lastenkirjoja ja tekemässä toimeksiantoja, vähän joka puolelta. Yksi piirtämäni teos vastikään näkyi Netflixin Cable Girls -sarjassa.”

Rakkaus toi yli valtameren

Ennen Ouluun muuttamista Morera ei piirtänyt yhtä paljon kuin nyt. Kolumbiassa hänen elämänsä oli hektistä, äänekästä ja nopeaa. Vasta Ouluun muuttamisen jälkeen inspiraatio piirtämiseen alkoi löytymään.
“Kolumbiassa lähes hylkäsin piirtämisen ja tein sitä vain sivutyönä, mutta kun pääsin tänne rauhan ja hiljaisuuden keskelle löysin intohimoni uudestaan. Oulu on ollut minulle todella inspiroiva paikka”, hän toteaa huokaisten.

Pelkästään taiteellisen inspiraation perässä Morera ei kuitenkaan Ouluun tullut, vaan myöntää suoraan rakkauden tuoneen hänet yli valtameren Ouluun asti. Hän tapasi miehensä, metallimuusikko Riku Hopeakosken, aluksi Myspacen kautta.
“Oi, siitä on jo niin kauan, että hädin tuskin muistan, miten se meni, mutta kai minä sen ystäväpyynnön ensimmäisenä lähetin. Olin hänen bändinsä, Catamenian, suuri fani, joten halusin aluksi vain tutustua”, Morera naurahtaa.

Rakkaus toi Morera yli valtamerten Hopeakosken kanssa yhteen. Musiikki yhdistää pariskuntaa vieläkin.

Juttu julkaistu ensimmäisen kerran Mun Oulussa 8.12.2021