Oululaiset kirjailijat ovat lukeneet vesireitti-tekstejään ääninovelleiksi – ilmaiseksi kuultavissa Pohjoinen kulttuurivirta -kanavalla

Uleåborg syntyi suistoon. Kartta vuodelta 1802. Kuva: P. Nymassonin kokelma/Kansallisarkisto

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Pohjoinen kulttuurivirta -kanava julkaisee tänä kesänä 13 ääninovellia. Alueen kirjailijat ovat luoneet tunnelmia vesireittien varrelta ja kokonaisuus on osa Oulu2026-kulttuurivuotta. Ensimmäisenä on julkaistu kirjailija Tuomo Heikkisen Matka.

Sanan ja runon malja -kokonaisuuteen ovat kirjailijat lukeneet tekstejä enimmäkseen itse. Osan lukee oululainen näyttelijä Joose Mikkonen. Lopputuloksesta voi nauttia videoina tai podcasteina. Mukana on eri genrejä, kuten proosaa, satuja, runoutta ja sarjakuvaa.

Tekstit ovat pohjana Delta Life – Kaupunki syntyy suistoon -kokonaisuuden esityksille sekä tuotannoille. Oulun juhlaviikkojen Delta Life -kokonaisuudesta on tulossa vuonna 2026 elokuun ja koko kulttuuripääkaupunkivuoden kesän huipentuma Oulujoen suistossa. Delta Life rakentuu yhteistyöllä Oulun juhlaviikkojen laajojen verkostojen kanssa.

Pohjaksi myös muihin teoksiin

Kuluvana kesänä julkaistaan keskiviikkoisin ja perjantaisin yhteensä 13 ääninovellia. Syksyllä julkaistaan lisää tekstejä Sanan ja runon malja -sarjaan. Tekstit on tarkoitettu inspiroimaan myös muiden alojen taiteilijoita tarinoiden uudelleentulkintoihin. Ne voivat olla pohjana, materiaalina, virikkeenä tai käsikirjoituksena myös muiden taiteenlajien teoksille, esimerkiksi tanssiteoksiin, näytelmiin, musiikkiesityksiin, lyhytelokuviin tai vaikkapa valokuva- tai taideteoksiin.

Tarkoitus on, että esimerkiksi teatterit, erilaiset ryhmät tai freelancetaiteilijat voivat käyttää hankkeessa kirjoitettuja tekstejä esitystensä tai tuotantojensa pohjana.

Oulun kirjailijaseura ry:n Kirjallisuushanke, joka pitää sisällään Sanan ja runon maljan, on osa Oulu2026-kulttuuriohjelmaa ja kulttuuri-ilmastonmuutosta. Hanketta on rahoittanut myös Suomen Kulttuurirahasto.

Sanan ja runon malja -sarja kuultavissa tässä osoitteessa.

Teosten julkaisuaikataulu:

19.6.2024 Lauri Hirvonen: Jättiläinen ja joki

21.6.2024 Jenny Kangasvuo: Värikaiku

26.6.2024 Anu Kolmonen: Sururuuhen soutaja

28.6.2024 Ilpo Koskela: Ikoni

3.7.2024 Päivi Tuulikki Koskela: Unelma merestä eli taru Oulujoen synnystä

5.7.2024 Liisa Louhela: Kuuta tervaamaan

10.7.2024 Tuomo Pirttimaa: Malja

12.7.2024 Jonna Pulkkinen: Balladi Taneli Saastamoisesta

17.7.2024 Katri Rauanjoki: Leira

19.7.2024 Heli Slunga: Iku-Turso: loiskiehuntaa Oulujoessa

24.7.2024 Veli-Matti Ural: Toppilan satamasta

26.7.2024 Katariina Vuori: Hahtiperän haaksi