Oululaiselta musiikkiteatteri Sansulalta ilmoille tuoretta lastenmusiikkia

Oululainen musiikkiteatteri Sansula keräsi levylleen lauluja useista eri esityksistä. Kuva: Sansula

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

 

Teatterin ohjaaja ja taiteellinen johtaja on oululainen pitkän linjan teatterintekijä Sanna-Maija Karjalainen, joka on myös kirjoittanut tai dramatisoinut teokset sekä vastaa laulujen teksteistä. Teatteri on saanut toimintaansa tukea Suomen Pohjois-Pohjanmaan Kulttuurirahastolta, Oulun kaupungilta ja Taiteen edistämiskeskukselta, joista jälkimmäinen on mahdollistanut tämän levyn ilmestymisen.

Teatteri on esiintynyt vuosien varrella Oulussa ja lähiseudulla eri paikoissa kuten kouluilla, päiväkodeissa, alueen taidelaitoksissa ja museoissa. Teatteri on saanut alkunsa vuonna 2012 ja esitysten yhteyteen on järjestetty myös draaman, kädentaitojen ja musiikin työpajoja.

Aiheita laidasta laitaan

Uuden levyn kappaleet on poimittu teatterin tuotannosta vuosien varrelta. Musiikki vaihtelee iloisista lauluista uhmakkaisiin kummitusballadeihin, ja niissä seikkaillaan niin viidakossa, maalla kuin merellä. Temaattisesti laulut käsittelevät monia tärkeitä aiheita, kuten ystävyyttä, pelkoja ja suvaitsevaisuutta sekä ajankohtaisia aiheita kuten ilmastonmuutosta.

Levylle on valikoitunut lauluja useista esityksistä: Aasi ja Morso (2012), Naura kissa, laula koira (2015), Merikapteeni Kalmiva Kummitus (2016), Maailman rumin prinsessa (2020), Pikkuveli ja mainio harharetki (2021).

Useita tyylejä yhdessä

Sävellykset ovat Jarmo Kantolan, Sanna-Maija Karjalaisen ja Lauri Marjakankaan käsialaa, jotka kaikki ovat sekä näytelleet että musisoineet esityksissä. Sovituksesta vastaavat tuottajaparivaljakko Lauri Marjakangas ja Joonas Alaräihä. Marjakangas ja Alaräihä ovat päästäneet kappaleiden kanssa luovuuden valloilleen ja kappaleissa liikutaan tyylillisesti rockin, metallin, funkin, americanan, jazzin ja lattarin maailmoissa.

”Teatterimusiikki ei ole vain yksi genre, vaan sen sisältä voi löytyä ihan mitä vain äänisuunnittelusta klassiseen musiikkiin ja musikaaliin. Sansulan lastenlevyn laajan tyylikirjon toteuttaminen on vaatinut erikoisosaamista ja levyllä esiintyy useita oululaisia, nuoria ammattimuusikoita”, levyn tekijät kommentoivat.

Levy on julkaistu digitaalisena Bandcampissa Musiikkiteatteri Sansulan nimellä. Muutama levyn kappale on myös kuunneltavissa suoratoistopalveluissa.