Oululainen raskasta rokkia soittava Moskah julkaisee kolmannen albuminsa joulun alla

Moskah-yhtyeen musiikilliset vaikutteet ovat klassisessa rockissa, 70-luvun heavy rockissa ja post-grungessa. Kuvassa vas. Paavo Ihme, Riku Kovalainen, Markus Olkoniemi ja Eerik Mehtälä. Kuva: Matias Kokkoniemi

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Dimi Salo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Moskah sai nimensä sattumalta. Bändiprojektin ensimmäinen kitaristi totesi, että hänellä on kaikki hyvin tyttöystävänsä kanssa. Tähän basisti-laulaja lausahti naurahtaen ”moskah”, ja yhtyeellä oli nimi.

”Projektista tuli yhtye syyskuussa 2014 korven keskellä, saunatuvan virkaa hoitavassa rakennuksessa”, bändi muistelee.

Moskah-kvartetin muodostavat laulaja-basisti Paavo Ihme, kitaristi Markus Olkoniemi, kitaristi-taustalaulaja Eerik Mehtälä ja rumpali Riku Kovalainen.

Jäsenet ja urat löytyvät

Aluksi Moskah oli nelihenkinen, mutta kokoonpano supistui duoksi kevääseen 2015 mennessä. Toiminta oli muuttunut määrätietoisemmaksi ja yhtyeen ensimmäinen single, Ennustus, julkaistiin musiikkivideona.

Tuolloin voimakaksikkona toimivat silloinen rumpali Juhani sekä basisti-laulaja Paavo. Duon päämäärä oli löytää bändiin kitaristi. Kitaristi Markus Olkoniemi liittyi Moskahiin syyskuussa 2015.

Kevättalvella 2016 yhtye julkaisi omin voimin tekemänsä Moskah-albumin. Bändin ensimmäinen keikka oli toukokuussa 2016 Oulussa.

”Vuonna 2017 julkaistiin Leea Heinon sanoittama Etsijä-single. Biisi aukaisi ovia Etelä-Suomen keikkapaikkoihin”, bändi kertoo.

Keikkoja ja julkaisuja

Moskah julkaisi vuonna 2018 Yhden Illan Galleria -EP:n. Samana vuonna kitaristi-laulaja Eerik Mehtälä liittyi yhtyeeseen ja rumpali Pauli tuli Juhanin tilalle. EP:n julkaisun myötä yhtye pääsi esiintymään muun muassa Jääli City Rokkiin ja Rokkia Toppilassa -tapahtumaan.

Vuosi 2019 kului keikkaillessa ja tulevan julkaisun kassaa kerryttäessä. Vuonna 2020 bändiltä ilmestyi Selviytyjän Syndrooma -albumi.

”Levyltä löytyvän Iijoki-kappaleen musiikkivideo on yksi hienoimpia, mitä Oulussa on kuvattu. Musiikkivideon ohjauksesta, kuvauksesta sekä editoinnista vastasi Samu Saukko ja Lentoi Films”, yhtye kehuu.

Tammikuussa 2021 Pauli-rumpali jätti Moskahin. Helmikuussa 2021 uudeksi rumpaliksi värvättiin Riku Kovalainen.

Levykokonaisuus ulkona ennen joulua

Moskahin kolmas albumi kantaa nimeä Fata Morgana. Levy sisältää kuusi biisiä.

”Kappaleet on julkaistu syksyn aikana singleinä suoratoistopalveluissa, mutta levykokonaisuus itsessään julkaistaan 21. joulukuuta”, bändi selventää.

Yhtyeen jäsenet ovat säveltäneet, sanoittaneet ja sovittaneet albumin yhdessä. Levyllä soittavat bändin jäsenet Paavo, Markus, Eerik ja Riku. Osassa kappaleista taustoja laulaa Aino Mäkinen.

Lisäksi yhtyeen Musta kirja -nimisestä biisistä on julkaistu musiikkivideo, jonka tuotti Oskari Järvelin. Kappale on alunperin julkaistu bändin ensimmäisellä levyllä.

Korona-apuraha mahdollisti levyn teon

Moskah kertoo Fata Morgana -levyntekoprosessin alkaneen kesällä 2020. Suurin osa levyn biiseistä sai muotonsa ja alkunsa, kun bändi vietti sävellysviikkoa luonnon rauhassa mökillä.

”Korona-aika vei keikat ja taloudellisen mahdollisuuden äänittää levy, mutta Taiteen edistämiskeskuksen myöntämä korona-apuraha mahdollisti levyn teon. Levy äänitettiin elokuussa 2021 Space-studiosilla. Äänityksestä, miksauksesta sekä masteroinnista vastasi Janne Huotari. Levyn pohjat äänitettiin livenä, jonka jälkeen soolokitarat, laulut ja taustalaulut nauhoitettiin pohjien päälle.”

Fata Morganan kansitaide on Asko Tuomaalan käsialaa.

Moskahin levynjulkaisukeikka on suunniteltu pidettäväksi 19. helmikuuta 2022 Oulun Tukikohdalla, jos vallitseva tilanne vain sallii.

”Pyrkimyksenä on keikkailla niin paljon kuin mahdollista, koska bändi elää keikkailusta.”

Lisätietoja tästä linkistä