Oululainen bluegrass-yhtye Frosty River esiintyy Hailuodon gospelfestivaalilla

Frosty River -yhtyeessä soittavat Matti Niemi (vas.), Anniina Niemi, Outi Kiiveri ja Ari-Pekka Sipilä. Kuva: Marc de Tugny

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Dimi Salo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tulevana sunnuntaina järjestetään Hailuodon gospelfestivaali, jossa gospel soi kirkon ja hautausmaan välisellä alueella. Yksi ulkoilmafestareiden kolmesta kokoonpanosta on oululainen Frosty River -yhtye.

Akustisvetoisen bluegrass-bändin ohjelmisto on monipuolinen tutkimusretki perinteiseen americanaan ja old time -musiikkiin.

”Hailuodossa soitamme melko normaalin keikkasettimme, mutta ehkä pyrimme sisällyttämään sinne hieman enemmän tunnelmallisia ja teksteiltään koskettavia kappaleita”, yhtyeen basisti ja laulaja Matti Niemi kertoo.

Bändin viulisti ja laulaja Outi Kiiveri riemuitsee, että nelikko pääsee esiintymään gospelfestivaalille.

”Mahtavaa mennä! Hailuotohan on paikkana aivan uskomaton, ja kun pastori meitä pyysi, niin ei tarvinnut kauan miettiä. Gospel on kuulunut omaan historiaani aika vahvasti jo lapsesta asti. Gospel Power -bändi oli jotain käsittämätöntä”, muusikko hehkuttaa.

Frosty Riveriin kuuluvat myös Anniina Niemi (laulu, mandoliini, banjo) ja Ari-Pekka Sipilä (kitara).

Juurevaa ja laulettavaa musiikkia

Frosty River perustettiin vuonna 2016.

”Kaikki alkoi minun ja Anniinan kiinnostuksesta americana-musiikkia kohtaan. Hyvin näppärästi siihen löytyi oikeat tyypit mukaan”, Niemi iloitsee.

Ari-Pekka Sipilä oli tuttu soittokuvioista jo kymmenien vuosien ajalta, ja Outi Kiiveri oli jo valmiiksi lähipiirissä.

”Ajatuksena oli tietenkin päästä soittamaan musiikkia, josta itse pitää, mutta myös muodostaa yhtye, joka on kokonaisuutena helposti ymmärrettävä ja johdonmukainen”, soittaja pelkistää.

Keikoilla bändi soittaa eniten americanaa ja bluegrassia, mutta myös pohjoismaisella musiikilla on sijansa. Yhteinen nimittäjä on akustisuus ja perinteet.

”Tätä kaikkea tukemaan keksittiin nimi Frosty River. Se on genreen sopiva, soinnikas ja kuvastaa ehkä vähän myös juuriamme”, basisti-laulaja ajattelee.

Laulaja-viulisti Kiiveri kertoo yllättyneensä positiivisesti, kun hänet pyydettiin mukaan bändiin.

”En tiennyt bluegrass-americanasta paljoakaan, mutta oli helppoa ja luontevaa hypätä mukaan. Ilman lappuja mentiin ekoista treeneistä asti, mikä antaa paljon tilaa soitella hatusta”, jousisoittaja sanoo.

Kiiveri on valikoinut laulamansa kappaleet kuuntelemalla esimerkiksi Sarah Jaroszia ja Infamous Stringdustersia.

”Hyvää biisiä tekee mieli laulaa. Onhan meillä ollut myös työn alla Mr. Misterin Kyrie, mikä olisi mahtava saada joskus keikalle! Tämä meidän instrumentaatio toimii kasarihiteissäkin aika makiasti.”

Omia biisejä yhteistyönä

Frosty Riveriltä on alkanut syntyä myös omaa musiikkia.

”Ari-Pekka on meistä se varsinainen biisinikkari, hittitehtailija. Hänen säveltämiään instrumentaaleja meillä onkin jo muutama jokaisella settilistalla”, Kiiveri kehuu.

Viulistille biisien tekeminen ei vielä tule helpolla, mutta hän haluaisi tehdä yhtyeelle musiikkia.

”Sanojen pyörittely on helpompaa”, Kiiveri myöntää.

Huhtikuussa 2022 Frosty River julkaisi ensimmäisen kappaleensa The Only Road. Kaunis ja herkkä laulu pääsi myös Cave Digger 2 -pelin soundtrackiin.

Kappaleen sävellyksen on tehnyt Ari-Pekka Sipilä.

”Ekan kerran kokeiltiin sitä, että väännettiin sanat muun bändin kanssa yhteistyössä. Minä tein ensin suomeksi tarinan, joka sitten jätettiin pois, koska haluttiin pysyä englanninkielisessä tekstissä”, Kiiveri kertoo.

Matti Niemi teki uuteen tarinaan ensimmäiset rivit ja Kiiveri muutaman lisää.

”Sen jälkeen keskusteltiin, millainen tarina tästä syntyisi. Anniina viimeisteli ajatukset lopulliseen muotoon, ja se oli siinä. Tätä sapluunaa käytetään varmasti jatkossakin”, viulisti uskoo.

Kappaleen äänitti Jari Pietilä, joka soittaa laulussa myös banjoa. Biisin miksasi Matti Niemi.

Akustiselle musiikille on kysyntää

Laulaja-basisti Matti Niemi kokee, että musiikin ja eritoten akustisen musiikin tilanne on Oulussa erittäin hyvä.

”Varsinaisesti meidän tyylisiä bändejä ei juuri muita ole, mutta hengenheimolaisia löytyy kyllä suomeksi laulavista bändeistä paljon. Akustisen musiikin festaria olisi mukava taas kokeilla joskus, vaikka esiintymistilaisuuksien määrästä ei voikaan valittaa tällä hetkellä.”

Kiiveri myöntää, että Frosty Riverin tahti on ollut viime aikoina verkkainen. Tämä johtuu siitä, että osa bändistä asuu kaukana.

”Mutta viime kesän Kaustisen kansanmusiikkifestarit taas näytti sen, että kun meidät laittaa saman katon alle useammaksi päiväksi, niin alkaa saumat hitsaantumaan aika nopeasti yhteen”, hän nauttii.

Muusikko toivoo, että Frosty River voisi soitella ja keikkailla enemmänkin.

”Ainakin seuraava reissu on jo syksylle buukattu, kun päästään kuuntelemaan Viroon yhtä idoleistamme, Chris Thilea. Saattaa olla jameja tiedossa!”

Hailuodon Gospelfestivaali sunnuntaina 4. syyskuuta klo 17-20 Hailuodon kirkon puistossa. Esiintymässä Frosty River (Oulu), Poukkula & Kemppainen (Oulu) ja Rovasti & Hulttiot (Hailuoto). Tapahtumaan on vapaa pääsy, ohjelmalehti 10 euroa.