Oulu10:ssä on joka toinen tiistai Romanikahvila – Cafe Romanossa voi tutustua vaikkapa romaniasuihin

Rosita Lindgren, Laimi Lindgren ja Rosita Lindgren toivottavat kaikki kiinnostuneet tervetulleeksi piipahtamaan romanikahvilassa, joka on avoinna Oulu10:ssä joka toinen tiistai klo 13–15. Kuva: Oulu2026

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Romanikahvilat ovat käynnistyneet Oulu10:n toimitiloissa, osoitteessa Torikatu 10. Kahviloissa on kyse kulttuurien kohtaamisesta ja romanikulttuurin näkyväksi tekemisestä. Päävetäjinä toimivat Rosita Lindgren, Laimi Lindgren ja Rosita Lindgren.

Romanikahvilan toiminta aloitettiin 6. helmikuuta, jolloin teemana oli romanikulttuuri ja näyttelyn esittely.

”Me toivomme, että pääsemme kohtaamaan erilaisia ihmisiä ja keskustelemaan siitä, mitä kaikkea romanikulttuuri on”, Rosita Lindgren kertoo.

Paikalle ovat tervetulleita kaikki, ohikulkijoista koululaisryhmiin. Vetäjät toivovatkin, että mahdollisimman moni pistäytyisi kahvilla.

”Meillä on vaihtelevia teemoja romanikulttuurista. Esittelemme muun muassa romaniasuja, käsitöitä, musiikkia, romanikieltä- ja kirjallisuutta”, kertoo Laimi Lindgren.

Matalan kynnyksen paikka kaikille

Kahvilaan voi tulla juttelemaan, kyselemään, kuuntelemaan romanimusiikkia tai ihan vain juomaan kahvia. Vetäjien mukaan kahvittelu onkin keskeinen osa kohtaamista.

”Kahvilan perusideana on toimia matalan kynnyksen paikkana, jossa voi tutustua ja kuulla romanikulttuurista. Tällä tavoin edistetään parhaiten hyviä väestösuhteita”, Henry Lindgren Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta korostaa.

Romanikahvila toteutetaan romaniväestön, aluehallintoviraston, Yhdenvertainen Oulu2026 -hankkeen sekä Monikulttuurikeskus Villa Victorin yhteistyönä.

Veli-Pekka Pelkonen Villa Victorista toteaakin, että kahvila on heidän toimintansa ydintä.

”Tehtävämme on edistää kulttuurista moninaisuutta ja tuoda eri väestöryhmiä yhteen. Myös kaupungin romanityölle on tärkeää edistää romanikulttuurin näkyvyyttä, ja tämä jos mikä on erittäin mainio tilaisuus siihen. Lisäksi Oulu10 on paikka, jossa monet oululaiset asioivat, eikä romanikahvilaa voi olla tässä huomaamatta.”

”Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026. Pääteemana on kulttuuri-ilmastonmuutos, jota romanikahvilat toteuttavat osaltaan jo nyt”, kertoo Henrik Skarevik, Yhdenvertainen Oulu2026 -hankkeen koordinaattori.

 

 

Fakta

Romanikahvilan kevään 2024 ohjelma

20.2. Käsityöt ja tekstiilit. Esittelyssä romaniasuja ja -tekstiilejä sekä käsityönäytöksiä.

5.3. Tutustumista romanikulttuuriin kahvittelun ohessa.

19.3. Rasisminvastainen viikko. Teemana nuoret.

16.4. Romanimusiikin esityksiä.

30.4. Tutustumista romanikulttuuriin kahvittelun ohessa.

14.5. Romanikieli ja -kirjallisuus.

28.5. Tutustumista romanikulttuuriin kahvittelun ohessa.