OTN hyppää tyhjyyteen – Oulun vanhin teatteri laajentaa improvisaatioon

Kuvassa iloisia Oulun Työväen Näyttämön Impromanian osallistujia. Kuva: Otto Joki

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun vanhin teatteri laajentaa ohjelmistotarjontaansa improvisaatioteatteriin. Oulun Työväen Näyttämön Impromania -ryhmässä on mukana jo yli 40 näyttelijää. Impromanian kevät huipentuu Hyppy tyhjyyteen -esitykseen ilman käsikirjoitusta.

Kaikki alkoi keväällä 2023, kun Oulun Työväen Näyttämö pyysi Teatteri Saagan taiteellista johtajaa Niina Ahoa ohjaamaan improvisaatiotyökurssia uusille työväennäyttämön harrastajille. Ryhmään ilmoittautui noin 15 henkeä.

Kurssin jälkeen ryhmä oli jo tiivis ja hitsautunut yhteen, joten OTN:n puheenjohtaja Riitta Rusila päätti, että hän tekee kaikkensa, jotta ryhmä saa jatkaa OTN:n siipien alla. Niinpä ryhmä sai jatkaa harjoittelua itsenäisesti Upseerinkadun tiloissa.

Keväällä 2024 toiminta laajeni, kun Oulun Työväen Näyttämö tilasi improvisaatioteatteri Uniikki Unikornin ohjaamaan alkeis- ja jatkotason improkursseja. Lisäksi OTN:lle perustettiin aivan oma improryhmä 13-17 -vuotiaille nuorille. Yhteensä harrastajia on jo yli 40.

”Olemme valtavan ilahtuneita improkurssien suosiosta ja erittäin kiitollisia Uniikki Unikornille. He ovat todella panostaneet kursseihin ja olemme oppineet niillä paljon. Tämä on ollut upea kevät, kertoo Riitta Rusila, Oulun Työväen Näyttämön puheenjohtaja ja yksi Impromanian perustajajäsenistä.

”Jotkut ovat kommentoineet, että eihän improvisaatiota voi harjoitella. Ihmiset voivat ajatella, että improvisaatio on helppoa. Improvisaatio on itseasiassa aika vaikea laji, joka vaatii läsnäoloa, heittäytymiskykyä ja hyvää ryhmäkemiaa”, Riitta Rusila toteaa.

Impron ilosanomaa oululaisille

Myös Uniikki Unikorni on ilahtunut yhteistyöstä Oulun Työväen Näyttämön kanssa.

”On ollut ilo opettaa tänä keväänä Impromania-ryhmää, jonka jäsenet ovat innostuneita improsta ja avoimia uusille ideoille. Improvisaatioteatteri avaa luovuutta ja antaa työkaluja arkipäivänkin vuorovaikutukseen ja nautimme kaikista mahdollisuuksista jakaa sen ilosanomaa. On mahtavaa, että Ouluun saadaan lisää improharrastajia”, Teemu Meriläinen mainitsee.

Oulun Työväen Näyttämö on perustettu 1902 ja on Oulun vanhin teatteri.  Se tuo ensi-iltaan vuosittain kahdesta kolmeen kokoillan näytelmää; komediaa, dekkareita ja lastennäytelmiä. OTN on toiminut Upseerinkatu 4:n teatteritilassa vuodesta 2003. Uniikki Unikorni on puolestaan vuonna 2007 perustettu haasteita pelkäämätön oululainen improvisaatioteatteriryhmä, jonka missiona on edistää oululaista improkulttuuria.

Oulun Työväen Näyttämön improvisaatioryhmä Impromania tuo kauden päätteeksi Upseerinkadun lavalle esityksen Hyppy tyhjyyteen! Esitykset 26.4.-4.5. Upseerinkadulla. Liput 10/8 euroa.