Olkikoirat syntyi Oamkin kahvihuoneessa: uusi single julki nyt, albumi tulossa

Olkikoirat-yhtye studiossa elokuun lopussa.

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

”Antakaa mulle aikaa on kiteytys ihmisen epävarmuudesta kaoottisen maailman keskellä. Turhautuneisuuden läpi pilkottaa kuitenkin toivo paremmasta, vaikka päivät ja viikot tuntuvat virtaavan ohi eikä mistään saa otetta”, kuvailee Olkikoirien laulaja-kitaristi ja lauluntekijä Mika Paldanius.

”Puheensorinaa on pohdiskeleva kappale kahden ihmisen kohtaamisesta ja lähentymisestä. Kun haarniskat on riisuttu, yhteinen matka voi alkaa.”

Paldaniuksen lisäksi Olkikoirissa soittavat Juha Alakulppi (rummut, huilu), Sakari Possakka (basso, kitara) ja Tommi Takkunen (kitara).

Kahvihuoneesta keikoille

Yhtye sai alkunsa vuonna 2020 kenties aikuisten miesten yhtyeille tyypillisestikin: kahvitauolla. Tarkemmin sanoen Oulun ammattikorkeakoulussa.

”Minä ja rumpali Juha keskustelimme Oamkin kahvihuoneessa opetuksen ja luentojen välissä bänditouhuistamme vuosikymmenten takaa. Päätimme lähteä kokeilemaan soittoa yhdessä”, Paldanius kertoo.

Kaksikko aloitti ensin kahdestaan lainabiiseillä, kuten Chinese Rocks (Johnny Thunders, The Ramones), All Along The Watchtower (Dylan), Cold Turkey (Lennon) ja Working Class Hero (Lennon). Paldanius innostui tekemään omia biisejä jo seuraaviin treeneihin. 

Possakka ja Takkunen liittyivät pian mukaan, ja bändi treenaa nykyisin Tukikohdalla Välivainiossa kerran tai kaksi viikossa. Kaikilla soittajilla on bänditaustaa 1980-luvulta lähtien, Alakulpilla jopa puhallinorkesterikokemusta Norjasta.

”Olen aina ollut melkoinen musiikkidiggari. Minulta löytyy noin 5000 levyn kokoelma. Musiikin kuuntelun aloitin jo varhain ennen kouluikää”, Paldanius kertoo.

Olkikoirat on tehnyt toistaiseksi toistakymmentä keikkaa. Studiossa biisejä on tallennettu jo yhteensä yli 20, ja kokopitkä julkaisu on tulossa.

”Olemme tehneet studiotyöt yhdessä JP Pulkkisen kanssa Iinatin Snowroads-studiossa. Hieno, nuori mies, jonka kanssa yhteistyö sujui mainiosti. Olimme elokuussa studiossa ja purkitimme 11 biisiä. Meillä on tulossa kokonainen albumi, jossa on uusia sävyjä ja ulottuvuuksia meiltä”, Paldanius kertoo.

Hän kertoo innostuneensa kehittämään myös laulunopettaja Tanja Torvikosken kanssa äänen avausta ja syventämistä.

”Tuokin puoli on hauskaa. Uusien sävyjen etsintä niin soitossa kuin laulussa. On ollut hienoa löytää soittamisen ja laulamisen ilo sekä se flow, kun soitamme yhdessä. Keikkoja vain meille lisää.”

Oulu soi lauluissa

Kaikki bändin soittajat asuvat Oulussa, ja Paldaniuksen mukaan kaupunki inspiroi musiikkia.

”Sanoituksiiin ja säveliin on tullut kauttani paljon Oulu-sävyjä. Olen paljasjalkainen oululainen. Vanhempani tulivat tänään aikoinaan Pohjois-Savosta. Savolaisia ja karjalaisia juuria kyllä taustalla. Kävin koulut lyseossa, Pohjankartanossa ja Kaukovainiolla. Jatkokoulutukset terveydenhuolto-oppilaitoksessa (Oamk) ja Oulun yliopistossa. Merellisyys, terva ja rokkifestarit. Ensimmäisen kerran kävin 13-vuotiaana Kuusrockissa ja sen jälkeen noin 10 kertaa putkeen.”

”Yksi tulevan biisin nimikin on muuten Tervaveneessä”, Paldanius kertoo.

Olkikoirat Facebookissa ja Spotifyssa.