Lumo valaisee jälleen Oulun – jo perjantaina tuhansia ihmisiä liikkeellä

Madetojanpuistossa on esillä Flowers of Life -taiteilijaryhmän ja kolmen kaupungin lasten maalauksista koottu teos Pinnan alla. Kuvat: Pasi Rytinki

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Marraskuun pimeyteen valoa tuovasta Lumo-valofestivaalista on päästy nauttimaan valotaiteelle varsin otollisessa pikkupakkasessa. Festivaali jatkuu sunnuntaihin saakka.

”On kyllä upia!”

Oulun Tuomiokirkon edustalla kuultiin perjantai-iltana monia ihastuneita kommentteja, kun helsinkiläisen suunnittelijan ja videotaiteilijan Janne Aholan Näkymä-teos valaisi kirkon, Hanna ja Tommi Toivosen luomaa äänisuunnittelua unohtamatta. Näkymä oli yksi eniten väkeä keränneistä teoksista Lumo-valofestivaalin avausiltana.

Ihmisiä oli kohtuullisen paljon liikkeellä jo alkuillasta, ja illan edetessä väkeä kertyi yhä enemmän kiertämään lähes 20 kohteen reittiä, joka alkaa Rotuaarin aukiolta Chiaroscuro-teoksen jättimäisistä, eri värisävyissä sykkivistä kukista ja päättyy Hollihaan puistoon, jossa on kuukauden ajan esillä Henrika Pihlajaniemen, Riikka Vuorenmaan ja Outi Parhankankaan luoma valaistuskokeilujen kokonaisuus Hyssy, jossa tutkitaan kaupunkitilojen keinovalaistuksen vaikutusta ihmisiin ja luontoon ja etsitään muun muassa työpajojen avulla turvallisen hämärän kokemusta.

Yksi festivaalin pääteoksista on Kulttuuripankissa esitettävä, James Joycen Ulysses-teoksen yhteen lukuun pohjautuva Nighttown, johon on täytynyt varata ennakkoon liput. Pirjo Yli-Maunulan johtaman 15-henkisen kansainvälisen työryhmän immersiivinen, surrealistisia sävyjä tavoittava esitys on koko festivaaliviikon ajaksi loppuun varattu.

Lumo-valofestivaali jatkuu lauantaina ja sunnuntaina kello 16–22.