Laaja teoshaku ARToulu-taidealueelle on avattu – jokisuistoon sijoitettavat teokset tähdätään vuoteen 2026

Laaja alue kattaa osan myös Toppilansalmea ja -saarta. Kuvituskuva: ARToulu

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

ARToulu-taidealue ja Oulun Taiteilijaseura -63 ry:n Exploring Art -hanke on osa Oulu2026-kulttuuriohjelmaa ja kulttuuri-ilmastonmuutosta. Nyt on avattu teoshaku, jolla etsitään ympäristöön sijoitettavia taideteoksia, joiden sijoitus tähtää kulttuuripääkaupunkivuoteen Oulun keskustassa, Pikisaaressa, Hietasaaressa, Toppilansaaressa, Toppilansalmessa, Meri-Toppilassa ja Tuirassa.

Ouluun syntyy Euroopan kulttuuripääkaupunkivuonna 2026 uusi ARToulu-taidealue. Oulun Taiteilijaseura -63 ry:n hankkeessa taide tuodaan asuinalueille ja luontoon – ihmisten keskelle osaksi elävää kaupunkikulttuuria. Taide pulpahtelee ja yllättää paikoissa, joissa sitä ei ajattele kohtaavansa.

Kymmenet ympäristöön sijoitetut taideteokset muuttavat Oulujoen suiston kaupunginosat omaleimaiseksi taidealueeksi. Tavanomainen arjen ympäristö voi muuttua kiinnostavaksi ja erityiseksi, kun taiteen annetaan rönsytä kaupunkitilassa.

Alue kattaa Oulun keskustan, Pikisaaren, Hietasaaren, Toppilansaaren, Toppilansalmen, Meri-Toppilan ja Tuiran kaupunginosat. Taidealueen teokset ovat esillä koko elinkaarensa ajan ja toivottavasti monet niistä ilahduttavat asukkaita ja vierailijoita vielä pitkään kulttuuripääkaupunkivuoden jälkeen.

Taidealueen teokset valitaan visuaalisen alan ammattitaiteilijoille suunnatun avoimen haun perusteella. Haku on avoinna 12. elokuuta 2024 asti ja siihen voivat osallistua taiteilijat Suomesta sekä suomalaisissa residensseissä työskentelevät taiteilijat muualta Euroopasta.

Monenlaista taidetta etsinnässä

Taidealueen toivotaan heijastavan visuaalisen taiteen monimuotoisuutta. Teosten valinnassa painotetaan omaperäisiä ja yllätyksellisiä ratkaisuja, joissa taide tulee osaksi ympäristöä. Osa teoksista voi myös olla esimerkiksi performanssitaidetta, osallistavaa yhteisötaidetta tai äänitaidetta. Ajatuksena on, että osan teoksista syntyyn pääsevät myös asukkaat vaikuttamaan ja osallistumaan.

Taidealueen teoskokonaisuuden valitsevat kuraattori Satu Oksanen, kuvataiteilija ja kuraattori Anna Ruth sekä mediataiteilija ja julkisen taiteen taideasiantuntija Leevi Lehtinen.

Oulu on vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki. Kaupunki ja koko pohjoinen Suomi täyttyvät tulevien vuosien aikana kulttuurista, taiteesta ja tapahtumista. Pohjoinen Suomi nousee maailmankartalle ennennäkemättömällä tavalla, kun suomalaiset ja kansainväliset kulttuuriosaajat luovat uutta kaupungeissa, maalla ja luonnossa.

Kyseessä on usean vuoden matka, joka huipentuu vuoteen 2026. ARToulu-taidealue ja Oulun Taiteilijaseura -63 ry:n Exploring ART -hanke on osa Oulu2026-kulttuuriohjelmaa ja kulttuuri-ilmastonmuutosta.

Lisätietoja ja hakuohjeet taiteilijoille: https://artoulu.fi/taidealue/