Koko perheen tiedetapahtuma järjestettiin Linnanmaalla toisen kerran

Tiina Kyllönen ja Toni Huotari biologian tiedepisteen viimeisellä työpisteellä. Ohjaajana toimi Oulun yliopiston biologian opiskelija Veera Kohtamäki. Kuvat: Petri Isoniemi

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Lapsille tarjoutui mahdollisuus perehtyä tieteelliseen tutkimukseen torstaina, kun Oulun yliopiston tiedepuutarhan ja kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneiden alueella järjestettiin koko perheen tiedetapahtuma.

Tapahtuma oli suunnattu esikoulu- ja ala-asteikäisille, mutta kaikenikäiset tieteestä kiinnostuneet vieraat olivat tervetulleita. Tapahtumassa vierailikin paljon lapsiperheitä.

Tiedepuutarhan ja kasvihuoneiden alueella oli kaikkiaan neljä erilaista tiedepistettä tapahtuman aikana: historian, biologian, robotiikan ja tähtitieteen tiedepisteet. Vierailla oli mahdollisuus itse kokeilla tutkimustyötä tiedepisteillä. Tiedepisteet kiertämällä oli mahdollista saada tutkimusretkeilijän kangasmerkki.

Eemil, Sanna, Kasper ja Janne Juola vierailivat koko perheen tiedetapahtuman aikana myös Oulun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneessa.

Myös kasvihuoneet vierailukohteina

Vierailla oli mahdollisuus tutustua myös kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneisiin. Siellä vierailivat muun muassa Janne, Sanna, Eemil ja Kasper Juola. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun he vierailivat kasvitieteellisessä puutarhassa ja tiedepuutarhassa.

”Mukavaa, että tällainen tapahtuma järjestetään. Monesti on ollut tarkoitus käydä, mutta nyt tapahtuma houkutteli käymään”, Sanna Juola kertoo.

Kasviteellisen puutarhalla pihalla oli kota, jossa oli mahdollisuus paistaa vaahtokarkkeja. Siellä oli tarjottavana myös mehua ja keksejä.

Kaksi kertaa vuodessa tavoitteena

Koko perheen tiedetapahtuma järjestettiin nyt toisen kerran. Suunnittelija Heli-Kauppi Huovisen mukaan vastaavanlainen tiedetapahtuma on tarkoitus järjestää uudelleen.

”Meillä on tarkoitus, että tämä on tapahtumasarja. Se järjestettäisiin kaksi kertaa vuodessa uusilla tiedepisteillä”, hän kertoo.

Koko perheen tiedetapahtumassa suoritettiin tehtäviä Oulun yliopiston opiskelijoiden opastuksella. Eira Huusko-Kukkonen, Sonja Sippala ja Aino Pöykkö olivat historian tiedepisteellä.

Vanha kirje joululahjoista

Ensimmäisenä vieraille oli tarjolla historian tiedepiste, jossa neljä erilaista tehtävää. Niiden suorittamisessa oli opastamassa neljä Oulun yliopiston opiskelijaa. Ensimmäinen tehtävä sopi myös perheen pienimmille: erilaisia hahmoja oli tarkoitus sijoittaa aikajanalle. Hieroglyfitehtävässä selvitettiin sanoja hieroglyfien avulla.

”Lopuksi on kaksi kirjetehtävää. Toinen on Oulun linnan rakentamisesta. Siinä selvitetään, mitä rakennusmateriaalia käytettiin. Viimeinen on lapsen kirje 200 vuoden takaa. Siinä lapsi kertoi joululahjoistaan”, Oulun yliopiston historian opiskelija Tiia Lippo kertoi.

Robotiikan tiedepisteellä oli kolme robottipistettä sekä 3D-tulostin. Oulun yliopiston tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnan opiskelijat olivat rakentaneet pienoisrobotit Oulun yliopiston Fab Labissa. Robotit piti ohjata maaliin asettamalla esteitä, joita robotit väistivät lasertutkien avulla.

Robotiikan tiedepisteellä oli tehtävänä ohjata pienoisrobotit maaliin asettamalla esteitä, joita robotit väisti lasertutkan avulla.

Virtuaaliobservatorio tähtitieteen tiedepisteellä

Tähtitieteen tiedepisteellä vieraille esiteltiin tähtitiedettä kuvilla ja kaukoputkilla. Esillä oli kirja, jossa oli avaruusteleskooppi Hubblen ottamia kuvia. Seinällä oli virtuaaliobservatorio, jossa näytettiin, mitä näkyi taivaalla sillä hetkellä. Sen vieressä näytettiin kuvaruudulta, miltä samat kohteet näyttivät teleskooppien ottamina.

Biologian tiedepisteillä tunnistettiin kuvista eri eliöitä, sekä kasveja että eläimiä, joita yhdistettiin vihjeiden perusteella oikeisiin kuviin. Viimeisellä työpisteellä oli muun muassa täytettyjä eläimiä.

”Viimeisellä pisteellä on oikeita eläimiä näytteillä, ja siinä voi muistella eläimiä”, Oulun yliopiston biologian opiskelija Veera Kohtamäki kertoo.

Koko perheen tiedetapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran Tiedepuutarhan ja kasvihuoneiden alueella viime huhtikuussa, jolloin mukana olivat kemian, fysiikan, arkeologian ja geologian tiedepisteet. Oulun yliopiston kasvitieteellinen puutarha ja Tiedepuutarha sijaitsevat Linnanmaan kampuksen ja Kuivasjärven välissä.

Lue myös