Pop-up-ulkokuntosali houkuttelee treenaajia jokimaisemiin Värttöön

Riitta Venäläinen on aktiivinen liikkuja ja aikoo käydä Värtössä treenaamassa joka päivä. Kuvat: Pirkko Vääräniemi

Liikunta & terveys

Julkaistu: Kirjoittaja: Pirkko Vääräniemi

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Erkkolan sillan kainalossa pääsee nyt treenaamaan ulkokuntosalilla. Pop-up-kuntosali on tuotu oululaisten vapaaseen käyttöön viiden viikon ajaksi.

Värtön ulkokuntosalin avajaisia vietettiin tiistaina 14. toukokuuta viimeaikaisiin säihin nähden varsin kauniissa kevätilmassa. Itse laitteet asennettiin paikoilleen jo edellisellä viikolla, ja vilinää on riittänyt paikalla siitä lähtien.

Heti avajaisten alussa paikalla oli noin nelisenkymmentä ihmistä. Laitteiden kanssa oli opastamassa kaupungin liikunnanohjaajia sekä laitevalmistaja Omnigym Oy:n edustaja Thomas Pokela. Kuntoilijoita oli laidasta laitaan, nuorista ikäihmisiin, ja ihmiset kysyivät rohkeasti vinkkejä laitteiden käyttöön.

Ihmisiä ulkokuntoilulaitteilla joen rannassa.

Ulkokuntosalin avajaiset keräsivät paljon kiinnostuneita kuntoilijoita Värttöön.

Riitta Venäläinen oli pyöräillyt Värttöön Kirkkokankaalta. Aktiivisesti liikkuva Venäläinen oli lukenut lehdestä ulkokuntoilupuiston avajaisista ja suunnitteli käyvänsä nyt puistossa joka päivä viiden viikon ajan.

”Yleensä käyn Heinäpäässä, missä on kuntoilupuisto ja portaat. Viime kesänä kävin myös opastuksessa, ja se oli kyllä tosi hyvä”, Venäläinen kiittelee.

Onnistunut sijainti pop-up-salille

Laitteet ovat Värtössä paikoillaan viisi viikkoa, sillä ne kiertävät Suomessa paikkakunnalta toiselle. Oulusta ulkokuntosali jatkaa matkaa 16. kesäkuuta. Pop-up-kuntosali toteutetaan yhteistyössä Oulun liikuntapalveluiden ja laitevalmistaja Omnigym Oy:n kanssa.

”Liikuntapalvelut juhlii tänä vuonna sataa toimintavuotta, joten on mukava tarjota oululaisille uusi mahdollisuus liikkumiseen. Värtön ranta on vilkkaan ulkoilureitin varrella, joten odotimme, että paikka löydetään hyvin. Kun laitteet ovat paikoillaan vain osan kesää, ne piti sijoittaa mahdollisimman keskeiselle paikalle”, kertoo liikuntajohtaja Niina Epäilys.

Nainen penkkipunnertaa ulkokuntosalilla, mies seuraa taustalla suoritusta.

Liikunnanohjaaja Sanna Ek-Keränen tutustui laitteisiin Thomas Pokelan ohjauksessa.

Kaupunkilaisilta onkin tullut heti kyselyitä, voisiko Värtössä olla jatkossakin ulkokuntosali. Alue on kuitenkin puistoaluetta, joten pysyvä ulkokuntosali ei tällä hetkellä ole mahdollinen.

Maksutonta opastusta laitteisiin

Ulkosali on osa Omnigym Oy:n kansainvälistä tutkimushanketta, jossa tutkitaan laitteiden käyttäjätyytyväisyyttä, kokemuksia sekä tietoa käyttäjämääristä eri kokoisilla paikkakunnilla ympäri Suomen ja Eurooppaa. Viiden viikon pituisen tutkimusjakson aikana toteutetaan paikan päällä kysely, jossa käyttäjät pääsevät antamaan suoraan palautetta harjoituskokemuksesta ja sijainnin sopivuudesta. Myös kaupunki saa kyselyn tulokset käyttöönsä.

Liikuntapalvelut järjestää Värtössä maksuttomia opastuksia laitteiden käyttöön touko–kesäkuussa maanantaista torstaihin. Tarkemmat opastusten ajat löytyvät osoitteesta ouka.fi/liikuntaryhmat. Värtön ulkokuntosali sulkeutuu 16. kesäkuuta 2024.

Liikunnan juhlavuosi -logo