Kirsi Kunnas -runopalkinto 2022 postuumisti kirjailija Jukka Itkoselle – raati ohjasi rahat Valveen sanataidekoululle

Valveen sanataidekoulussa iloitaan palkinnosta, jossa edellytykset elävän lastenrunouden ylläpitämiseen ovat toiminnan ytimessä. Kuva: arkisto/Sanna Krook

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kirsi Kunnas ilmaisi useaan otteeseen huoltaan runokulttuurista ja samassa yhteydessä myös kielemme tulevaisuudesta. Hän toivoi uusien sukupolvien ottavan kielen omakseen ja tekevän runovallankumouksen.

Tämä toive mielessään ja sekä Kirsi Kunnaksen (1924-2021) että Jukka Itkosen (1951–2021) perintöä kunnioittaakseen raati päätti ohjata palkintorahat Valveen sanataidekoululle runouden lukemisen, tekemisen sekä runollisten kohtaamisten hyväksi.

Valveen sanataidekoulu on osa Oulun lastenkulttuurikeskusta ja se tunnetaan vireänä sanataidekasvatuksen kehittäjänä. Palkintosumman avulla Valve toteuttaa Jukka Itkosen mukaan nimettävän sanataidekokonaisuuden. Taidekoulussa toimii ympärivuotisesti lukuisia sanataiteen harrastusryhmiä, ja Valve tekee vaikuttavaa yhteistyötä varhaiskasvattajien ja perusopetuksen piirissä. Raati toivoo palkintosumman tukevan nimenomaan lasten ja nuorten kohtaamisia runouden parissa.

Lastenrunouden kannattelijat

Kirsi Kunnas -palkinto perustettiin vuonna 2017 Kirsi Kunnaksen 70-vuotistaiteilijajuhlan kunniaksi. Palkinnon tavoitteena on nostaa esiin elävää ja vaikuttavaa runoutta ja runokulttuuria. WSOY ja WSOY:n kirjallisuussäätiö jakavat palkinnon joka toinen vuosi aikuisten tai lastenrunouden erityiselle runoteokselle, runoilijalle tai runoutta edistäneelle toimijalle. Palkinnon arvo on 10 000 euroa.

Akateemikko Kunnas menehtyi viime syksynä 96-vuotiaana. Hänen muistonsa ja lähtemätön jälkensä kirjallisuuteen vaikutti erityisellä tavalla nyt kolmatta kertaa jaettavan Kirsi Kunnas -runopalkinnon myöntämiseen. Tänä vuonna WSOY:n ja WSOY:n kirjallisuussäätiön nimeämä raati kohdisti huomion sinne, missä Kunnaksen vaikutus on ollut voimakkain ja missä kielen ja kirjakulttuurin tulevaisuus kytee: lastenrunouteen.

Palkinnon saajaksi valittiin Jukka Itkonen, jonka runsas ja monilajinen tuotanto on kannatellut ja uudistanut Suomen lastenrunokulttuuria vuodesta 1974. Kirsi Kunnas -palkinnon avulla raati halusi nostaa esiin Itkosen jo viidenkymmenen vuoden ajalle ulottuvan vaikutuksen kotimaiseen lastenrunouteen.

Jukka Itkonen kirjoitti useita temaattisesti yhtenäisiä, lapsille suunnattuja runoteoksia, aiheina esimerkiksi koti- ja villieläimet, ammatit ja urheilu. Hän käytti hauskoja viittauksia muuhun kirjallisuuteen ja loi näin oman, ilmeikkään runokielen kirjallisen tradition perustalle. Hän kehitti muun muassa limerikkien pohjalta omat ”rimelikit” sekä riimitteli tunnettuja satuja ja varioi Kantelettaren lasten perinnettä.

Vuoden 2022 palkintoraatiin kuuluivat runoilija Jenni Haukio (pj.), kustantajat Paula Halkola ja Anna-Riikka Carlson sekä kirjallisuudentutkijat Sakari Katajamäki ja Leena Kirstinä.

Lue myös