Kirjallisuuden talo on pohjoisen kirjallisuuden kotipesä Oulun keskustassa

Tuomo Heikkinen sanoo, että Kirjallisuuden talolle on helppo tulla. Käynti on Kirkkokadun puolelta, ja talo tunnetaan myös vakuutustornina. Kuva: Mari Kivioja

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Pete Huttunen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kirjallisuuden talossa kirjailijat ja kirjallisuuden ystävät kohtaavat. Suuret tilat ja helppo saavutettavuus Hallituskadulla, kaupungintaloa vastapäätä, mahdollistavat monipuolisen toiminnan. Hanke kulttuuripääkaupunkivuodeksi 2026 on ollut käynnissä jo viime vuodesta lähtien.

Kirjailija ja läänintaiteilijana toiminut Tuomo Heikkinen toivottaa kaikki ihmiset ja toimijat lämpimästi tervetulleiksi Kirjallisuuden taloon.

Heikkinen toimii Oulun kirjailijaseuran toiminnanjohtajana. Kun kirjailijaseura sai Pohjois-Pohjanmaan kulttuurirahastolta apurahan Kirjallisuuden talon perustamiseen, Heikkinen oli alusta lähtien mukana suunnittelemassa hanketta.

Kirjallisuuden talo avattiin 2016 ja se on ehtinyt muuttaa jo kaksi kertaa. Heikkinen esittelee nykyisiä tiloja ylpeydellä.

“Nyt kun on tulossa kulttuuripääkaupunkivuosi, tämä on aivan loistava paikka meille. Katutaso remontoitiin viime vuonna ja saimme uusilla pinnoilla ja valaistuksella tilan tunnelmalliseksi.”

Tapahtumatilan lisäksi talossa on vaihtuvia taidenäyttelyjä, vuokrattavia työpisteitä, kirjakauppa sekä tilaa esimerkiksi kokouksille ja työpajoille.

Monipuolisia tapahtumia

Heikkinen kertoo, että katutasossa järjestetään erilaisia tilaisuuksia, kuten kirjallisuusiltoja ja kirjajulkkareita. Tapahtumiin on mahdollista rakentaa noin 50 paikan katsomo.

“Perinteisimpiä tapahtumia meillä ovat jo vuosikausia järjestetyt uusien teosten illat. Kesäkuussa esitellään keväällä julkaistuja ja joulukuussa syksyllä ilmestyneitä kirjoja.”

“Kirjailijaseuran järjestämät tapahtumat ovat olleet suosittuja. Esimerkiksi Finlandia-voittaja Anni Kytömäki, ja nyt maaliskuussa esiintynyt Markus Leikola keräsivät salin täyteen ihmisiä.“

“Yleisötilaisuuksissa on käynyt hyvin porukkaa, kun tapahtumassa on 30-40 ihmistä, katutason tila näyttää jo melko täydeltä”, Heikkinen kuvailee.

Erityisesti Heikkisen mieleen on jäänyt näyttelijä, käsikirjoittaja ja ohjaaja Kari Väänäsen Muusajuhlien esiintyminen.

“Silloin oli tupa täynnä ja kaikki eivät olleet mahtua sisään. Oli aivan mieletöntä kuunnella hänen elämänmakuista ja runsasta tarinanvirtaa. Sitä vaan vyöryi ja vyöryi. Meillä oli haastattelijakin, mutta häntä ei olisi tarvittu”, Heikkinen nauraa.

Heikkinen painottaakin, että tiloja voi vuokrata kuka tahansa ja ne soveltuvat muun muassa kokouksiin koulutuksiin tai juhliin.

“Vaikka pääpaino on kirjallisuudessa ja kirjallisuustapahtumissa, emme ajattele tätä kapea-alaisesti. Tilassa voi järjestää teatteria, musiikkiesityksiä tai vaikkapa stand uppia. Toivomme talolle mahdollisimman paljon käyttöä”, Heikkinen sanoo.

Kirjakauppa ja taidegalleria

Kirjakaupassa on myynnissä Oulun Kirjailijaseuran jäsenten kirjoittamia teoksia kaikista eri genreistä. Seuraan kuuluu pohjoispohjanmaalaisia kirjailijoita, tietokirjailijoita, lastenkirjailijoita, sarjakuvataiteilijoita sekä runoilijoita. Heikkinen kertoo, että valtaosa alueen kirjailijoista kokee, että kannattaa olla mukana.

Talo on kaikille avoinna tiistaisin, klo 16-19. Tällöin on mahdollisuus tavata kirjailijoita, sillä taloa pitävät auki kirjailijaseuran jäsenet

“Jäseniä on nyt noin 110 ja vuosittain tulee uusia esikoiskirjailijoita. Jäsenvaatimuksena on, että on julkaissut kaupallisen kustantamon kustantaman teoksen”, Heikkinen valaisee.

Avaraan ja valoisaan tilaan on ripustettu esille myös taidetta.

Tuomo Heikkinen

“Meillä on tässä pieni galleria, jossa on kahden kuukauden välein vaihtuva näyttely”, Heikkinen esittelee. Kuva: Mari Kivioja

Huhtikuun loppuun asti esillä on Oulu opiston valokuvakurssin teoksia. Toukokuun alussata avataan kirjailija Katariina Vuoren näyttely.

Kolme työpistettä

Talon kolmella työpisteellä kirjailijat kirjoittavat uusia teoksiaan. Nyt työpisteen ovat varanneet kirjailijat Jenny Kangasvuo ja Minna Mikkonen.

Mikkonen kertoo, että on ihanaa, että kirjailijoilla on oma kotipesä, jossa saa tavata muita kirjailijoita ja jonne voi tulla kirjoittamaan.

“On tärkeää, että kirjailijoilla ja lukijoilla on tällainen ainutlaatuinen paikka, jonne voi kokoontua yhdessä kirjallisuuden äärelle erilaisten tapahtumien merkeissä.”

Minna Mikkonen

Minna Mikkonen sanoo, että kirjallisuuden talossa syntyy mahtavia keskusteluja työstä ja työn vierestä. Kuva: Juuso Haarala

Heikkinen sanoo, että työpisteitä voi vuokrata edulliseen 80 euron kuukausihintaan muutkin kuin Kirjailijaseuran jäsenet.

Katseet vuodessa 2026

Kirjallisuuden talon toimintaa kehitetään jatkuvasti.

“Käynnissä on kulttuuripääkaupunkivuoteen liittyvä kulttuurisäätiön rahoittama Kirjallisuushanke niminen kirjallisuushanke, jonka yksi osa on tämän talon kehittäminen.”

“Panostamme jo erityisesti vuoteen 2026. Suurien salien lisäksi tarvitaan tiloja myös pienimuotoisimmille tapahtumille. Silloin täällä on paljon erilaisia tilaisuuksia, kursseja ja koulutuksia”, Heikkinen tiivistää.

Fakta

Tulevat tapahtumat Oulun Kirjallisuuden talossa, Hallituskatu 9

 • To 18.4.2024 klo 17 Maria Burrowin Rosholmin murhat -kirjan
  julkistamistilaisuus
 • Ti 23.4.2024 klo 18 Anna Niemisen Taina Pitkänen-Kolin toimintaa ja
  ajatuksia -kirjan julkistamistilaisuus
 • Pe 3.5.2024 klo 18 Tuplajulkkarit, Muistiinmaalauksia-näyttelyn
  avajaiset ja menetelmätyöpaja
  Tervetuloa juhlistamaan Katariina Vuoren Parasta ennen -romaanin ja My
  Darling Wreck -teoksen julkistamista. Tilaisuudessa avautuu Katariina
  Vuoren näyttely Muistiinmaalauksia.
 • To 6.6.2024 klo 18 Uusien teosten ilta
  Uusien teosten illassa Oulun kirjailijaseuran jäsenet esittelevät
  uutuuskirjojaan.
 • Ti 23.7.2024 klo 11 Päivi Tuulikki Koskelan Koodinimi Susi -kirjan
  julkistamistilaisuus
 • Ke 14.8.2024 klo 19 Muusat Kirjallisuuden talossa
  Tilaisuus on osa Oulun Muusajuhlat -sanataidefestivaalia 13.–18.8.2024.