Karjasillan kirjastossa kokoonnutaan porukalla seurapelien ääreen joka toinen sunnuntai

Pelituvalla pelataan yhdessä. Kuvassa vasemmalta Tommi, Santeri Iisakka, Iikka Paajala, Antti Sarajärvi ja Ville Saari. Kuvat: Noora Ruuska

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Noora Ruuska

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Pelitupa kokoontuu Karjasillan kirjaston tiloissa kahden viikon välein. Tuvalla pelataan erilaisia lauta- ja korttipelejä yhdessä. Tapahtuma on täysin maksuton ja avoin kaikille.

Joka toinen sunnuntai Pelitupa kokoaa lauta- ja korttipeleistä kiinnostuneista oululaisia yhteisten pelien äärelle. Tuvalta löytyy paljon eri tyylisiä pelejä pelattaviksi, ja osallistujat voivat tuoda myös omia pelejään.

Iikka Paajala on ollut järjestämässä Pelitupa tapahtumaa jo vuosien ajan. Kokoontumiset alkoivat alun perin Oulun kaupungin yhteisötoimintana vuonna 2009. Nykyään Pelitupa on täysin vapaaehtoisten ylläpitämä ilmainen harrastustoiminta, johon kaikki ovat tervetulleita

Tupa kokoontuu aina parillisilla viikoilla sunnuntaisin kello 14. Loppumisaikaa ei ole tarkasti määritelty, vaan pelata voi niin kauan kuin peli kestää ja innostusta riittää.

Pelituvalla jo pitkään käynyt peliharrastaja Ville Saari kertoo tapaamisten venyneen välillä iltaan saakka.

“Joskus olemme pelanneet niin kauan, että on kuulutettu, että kirjasto menee nyt kiinni”, Saari naurahtaa.

lautapeli

Peliksi valikoitui Viticulture joka on genreltään työläistenasettelu peli.

Kaikki mahtuvat mukaan peliin

Kirjaston pöytiä yhdistellään ja pöydälle levitetään päivän peli. Peliksi valikoituu erään osallistujan tuoma lautapeli, jossa aiheena on viininviljely. Valinta vaikuttaa olevan yksimielinen ja pelaajat asettuvat kiinnostuneina pöydän ääreen.

“Täällä kukaan ei koskaan jää yksin tai edes kaksin, vaan peli valitaan aina osallistujamäärän mukaan”, Paajala kertoo.

Pelituvan osallistujamäärät vaihtelevat joka kerta, eikä ennen tapahtuman alkua voida olla varmoja, kuinka moni saapuu paikalle.

“Tällaisiin avoimiin tapahtumiin osallistumiseen on varmasti matalampi kynnys, sillä ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, vaan voi vain tulla paikalle”, Saari pohtii.

Pelituvalle voi saapua pelailemaan, vaikka lauta- ja korttipelaamisesta ei olisi aiempaa kokemusta.

“Me opastetaan aina alkuun”, Saari kannustaa uusia pelaajia. Jokaisella tapaamiskerralla pelit ovat erilaisia ja uuden pelin maailmaan opetellaan aina yhdessä.

Pelituvalle osallistuvat pelaajat ovat eri-ikäisiä, ja tapahtumissa käy aktiivisesti myös eri sukupuolten edustajia. Pääasiassa osallistujat ovat aikuisia, mutta joskus tapahtumaan on osallistunut myös lapsia.

“Täällä on jonkin verran lapsille sopivia pelejä, mutta parhaiten pelit sopivat yli 10-vuotiaille”, Paajala kertoo.

Laatuaikaa pelien äärellä

Säännöllisesti järjestettävä pelitapahtuma antaa elämäntilanteesta riippumatta jokaiselle laatuaikaa lauta- ja korttipelien äärellä. Uusiin peleihin tutustuminen ja yhdessä tekeminen vapauttavat hetkeksi arjen kiireistä.

“Tämä on perheelliselle mukavaa omaa aikaa“, Paajala korostaa Pelituvan merkitystä omassa arjessaan.

Pelituvalta voi löytää samanhenkistä peliseuraa, ja pelaamisen yhteydessä usein vaihdellaankin kuulumisia ja keskustellaan yleisesti peleistä.

“Pelituvalla on se mukavaa, että vaikkei olisi kaikkein puheliain voi silti tulla paikalle ja olla sosiaalinen, tai vaihtoehtoisesti pelata vain aivan hiljaa ja rauhassa”, Pelituvalle osallistunut Antti Sarajärvi kertoo kokemuksestaan.

Jokainen voi saapua Pelituvalle juuri sellaisena kuin on. Tärkeintä tapaamisissa ovat itse pelit ja yhdessä pelaaminen.