Joulun tunnelma on vallannut museot

Merimiehenkodin joulutunnelmaa voi käydä kurkkimassa ikkunoista loppiaiseen saakka. Kiristyneen koronatilanteen vuoksi Merimiehenkotimuseo ei avaa oviaan yleisölle tänä jouluna. Kuva: Luuppi

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Jouluntunnelma museoissa on helppo ja välitön. Sen valmistamiseen on tarvittu kuitenkin monen asiantuntijat yhteistyötä. Ennen kuin yleisö pääsee ihastelemaan valmista joulua, on ehtinyt tapahtua paljon. Kerrottavat tarinat ja esille tuotavat teemat on mietitty hyvissä ajoin. Kokoelmista on kartoitettu sopivia esineitä ja mietitty, miten ne saadaan kauniisti ja turvallisesti esille.

Kun viimein päästään itse rakentamisen pariin, se onkin melkoista vilskettä. Merimiehenkotimuseossa joulua oli viime viikolla rakentamassa kuusi käsiparia. Esineiden purkamisen ja asettelun lisäksi pohdittiin valaistusta ja luotiin tunnelmaa pienillä yksityiskohdilla.

Pohjois-Pohjanmaan museossa joulunalusaika on ollut erityinen jo monen vuoden ajan. Kakkoskerroksen eri aikakausien mukaan sisustetut huoneet ovat saaneet ylleen ripauksen jouluntaikaa. Museossa esillä olevissa kodeissa jouluun on valmistauduttu huolella, ajan henkeen sopivat koristeet, kukat ja kynttilät on nostettu esille. Jouluherkut on katettu pöydille kunkin aikakauden tyylin mukaisesti. 1890-luvun uusrenesanssipöydällä on silloinen joulukukka-uutuus hyasintti. 1970-luvun opiskelijan huoneessa tehdään lähtöä kotiseudulle joulun viettoon. Kotiväelle on viemisinä joululahjoja ja matkalaukku on jo pakattuna. 1930-luvun kodissa ja koululuokassa voi nähdä vilaukselta myös tontun.

Museossa on lisäksi esillä jättijoulukalenteri, jonka luukkuihin saa kurkistaa etukäteen. Luukkujen takaa paljastuu jouluun kuuluvia esineitä ja niihin liittyvää perinnetietoa.

Jouluikkunat avautuivat Pikisaaressa

Joulun aikaan Merimiehenkotimuseo ilahduttaa ohikulkijoitaan jouluikkunoillaan. Viime vuonna ensimmäistä kertaa avatut adventti-ikkunat olivat niin suositut, että tänä vuonna museon väki päätti avata kaikki neljä ikkunaa valoineen ja koristeineen yhtä aikaa.

”Jouluun kuuluu salaisuuksien etsiminen ja kurkistelu, lapset etsivät lahjoja vaatekaapeista ja joulukalenterikin on kurkistelua. Myös Pikisaaren historiaan kuuluu ikkunoista sisään kurkkiminen, merimiesten lapset kävivät aikoinaan kurkistelemassa porvareiden ja laivanvarustajien ikkunoista sisään ja ihailemassa kotien joulutunnelmaa ulkoapäin”, kertoo maakuntamuseotutkija Riina Kohonen Pohjois-Pohjanmaan museosta.

”Vaikka vuoden muina päivinä odotamme uutuuksia ja uusia trendejä, jouluna nostamme pöydälle olkipukit ja tuomaanristit, sytytämme kynttilälyhdyn ja tökkäämme kauralyhteen pihamaalle. Vanha talonpoikainen joulu jatkuu pienissä yksityiskohdissa ja varsinkin joulun ruuissa. Sellaisista asioista on Matilan talon joulu tehty”, paljastaa Kohonen.