Johannes-passio soi Oulun tuomiokirkossa palmusunnuntaina

Johannes-passion harjoitukset Oulun tuomiokirkossa. Etualalla evankelistan roolin esittävä Péter Marosvári. Kuva: Anne Visuri

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun tuomiokirkkoseurakunnassa on meneillään yksi vuoden jännittävimmistä ja kiireisimmistä viikoista, kun käynnissä on valmistautuminen palmusunnuntain Johannes-passion esittämiseen. Kyseessä on mittava produktio, jossa tuomiokirkon alttarin täyttävät solistit, orkesteri ja iso kuoro.

Johannes-passio (BWV 245) on Johann Sebastian Bachin (1685–1750) säveltämä kaksiosainen passio, joka on pääsiäisen vakioteoksia. Se kuvaa pääsiäisen ajan tapahtumat Jeesuksen vangitsemisesta oikeudenkäyntiin, ristiinnaulitsemiseen ja hautaamiseen.

Johannes-passion draamasisältö koostuu evankelistan (Péter Marosvári), Jeesuksen (Janne Sihvo) ja muiden Raamatun kertomuksen henkilöiden resitatiiveista, eli puheenomaisesta laulusta. Muissa rooleissa laulavat Kaisa Ranta (sopraano), Minna Raassina (altto), Niall Chorell (tenori) sekä Tomi Punkeri (basso).

Oulun tuomiokirkon kamarikuoro ja Oulun tuomiokirkon katedraalikuoro esittävät muun muassa väkijoukon roolit. Orkesterina toimii Leponiemen kapelli ja musiikinjohtajana Lauri-Kalle Kallunki.

”Evankelistan osa on sävelletty tenorisolistille, johon tarvitaan selkeä, kirkas ääni, ja joka kykenee tulkitsemaan tekstit hyvin ymmärrettävänä isossakin tilassa”, kertoo Péter Marosvári Oulun seurakuntayhtymän tiedotteessa. Musiikkityön työalavastaavana työskentelevä tuomiokirkkoseurakunnassa työskentelevä unkarilaissyntyinen Marosvári esittää barokkioratorioiden tarinankertojan, evankelistan roolin.

Marosvárin mukaan lisähaastetta solisteille tuo se, että nykyajan urkujen viritys on hieman korkeampi kuin entisaikojen niin sanottu kamariviritys.

”Urkujen ja kamariorkesterin virityksen välissä oli yhden täysäänen ero. Äänenkorkeuden erosta johtuu, että nykyään on haastavampaa laulaa barokkimusiikkia, joka soi korkeammalla kuin säveltäjä alun perin sävelsi.”

Johannes-passion ensiesitys tapahtui pitkäperjantaina 299 vuotta sitten Leipzigin Pyhän Nikolauksen kirkossa. Lopullista säveltäjän hyväksymää versiota Johannes-passiosta ei ole olemassa, sillä Bach muokkasi ja korjaili sitä vuosien saatossa useaan otteeseen. Johannes-passio onkin säilynyt viitenä eri versiona, joista viimeistä esitetään nykyään eniten.

Noin kaksi tuntia kestävä Johannes-passio kuullaan Oulun tuomiokirkossa palmusunnuntaina 2.4. kello 16. Konserttiin on vapaa pääsy ja se on seurattavissa myös osoitteessa www.virtuaalikirkko.fi.