Frozen People on kasvamassa yhdeksi Oulu2026-vuoden huipputapahtumista – tänä vuonna tarjolla on musiikin ja taiteen lisäksi jäästä tehty sauna

Frozen People tarjoaa muun muassa musiikkia, performansseja, installaatioita ja valotaidetta meren jäällä. Kuva vuodelta 2022. Kuva: Sanna Krook

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kasvavaa kansainvälistä kiinnostusta herättävä Frozen People järjestetään kolmannen kerran Nallikarin jäällä lauantaina. Oulu2026-ohjelmaan kuuluva tapahtuma laajenee nyt myös Oulun keskustaan.

Elektronisen musiikin sekä pohjoisen taiteen ja tyylin festivaali Frozen People järjestetään lauantaina 2. maaliskuuta, nyt kolmannen kerran.  Oulu Urban Culture ry:n järjestämä tapahtuma on kerännyt aiempina vuosina huomattavan kansainvälisen kävijäjoukon.

Frozen Peoplen pääsymaksuton päätapahtuma järjestetään meren jäällä Nallikarissa klo 14–22.

Luvassa on jälleen monipuolinen musiikki- ja taideohjelma. Festivaalipäivä käynnistetään kevyellä ja rytmikkäällä house-musiikilla, ja auringon laskiessa nautitaan oululaislähtöisen Nelli Milanin livekeikasta. Myöhemmin illalla esiintyy suomalaisen elektronisen musiikin pioneeri, aikoinaan Oulussakin asunut Jori Hulkkonen.

Arctic Pulse -hanke toteuttaa Ravintola Nallikarin puolelle klubin, jossa esiintyy saamelainen DJ-kollektiivi Article 3. Nallikarin musiikkiohjelman päättää Kööpenhaminasta saapuva Neri J.

Frozen Peoplen taideohjelma tarjoilee muun muassa installaatioita, performansseja, valotaidetta sekä poikkitaiteellisia sisältöjä. Yhdeksi vetonaulaksi voi veikata Ice Ars Beibi -kollektiivin ‘jään, saunaan’ -teosta. Kyseessä on tapahtuma-alueelle jäästä rakennettu sauna, johon yleisöllä on vapaa pääsy.

Tänä vuonna festivaali lanseeraa myös S+T+ARTS-teltan, jonka ohjelmistosta löytyy esimerkiksi spoken wordia, äänitaidetta ja performatiivista karaokea.

Nainen laulaa polvillaan yleisön edessä meren jäällä.

Eletroninen musiikki on olennainen osa Frozen People -tapahtumaa. Viime vuonna Nallikarin jäällä nähtiin muun muassa Sophia Mitikun keikka. Kuva: Pasi Rytinki

Frozen Peoplesta on kehittymässä yksi huomattava kiintopiste Oulun kulttuuripääkaupunkivuodelle 2026. Oulu Urban Culturen tavoitteena on, että festivaalin taideohjelmahaku laajenee tulevaisuudessa kansainväliseksi ja tapahtumaan saadaan entistä enemmän sekä elektronisen musiikin artisteja että kävijöitä ulkomailta. Kulttuuripääkaupunkivuodelle 2026 valmistellaan jo nyt huomattavasti suurempaa festivaalia, kuitenkin tapahtuman persoonallisen tee se itse -hengen säilyttäen.

“Meille on tärkeää kehittää festivaalia pitkäjänteisesti osaksi Oulun tapahtumakenttää. Tästä syystä olemme aloittaneet tapahtuman järjestämisen jo ennen vuotta 2026. Haluamme myös tukea paikallisia nousevia taiteen tekijöitä erilaisten osallistumismahdollisuuksien kautta”, kertoo toiminnanjohtaja Heikki Myllylahti Oulu Urban Culturen tiedotteessa.

Tänä vuonna festivaali järjestää yhteistyössä Lumo-valofestivaalin kanssa Mapping-työpajan, jossa koulutetaan kaksi uutta valotaiteilijaa toteuttamaan paikkasidonnainen videoprojisointi Nallikarin majakkaan.

Uutta on myös se, että tapahtuma rantautuu nyt Oulun keskustaan saakka. Lauantain festivaali jatkuu pääsymaksullisella After Sea -jatkotapahtumalla Kulttuuritalo Valveella aina yön pikkutunneille asti. Päätapahtumasta poiketen After Sea on pääsymaksullinen ja ikärajallinen (K18).

Festaritunnelmaan voi virittäytyä jo torstaina 29. helmikuuta, kun Frozen Peoplen DJ Otto August tanssittaa yleisöä Polar Bear Pitching -tapahtumassa Torinrannassa. Perjantaina Frozen Peoplen etkoklubilla 45 Specialissa esiintyvät Business City ja festivaalin kuratoimat DJ’t.