Biisejä pelkästä tekemisen riemusta kohta 20 vuoden ajan

OuluSeSoi teki yllätyskeikan Pikisaaren Vanhan Villatehtaan taiteilijoiden luokse Konstrundanin aikana. Kuvat: OuluSeSoi

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Juha Näppä

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oululaisten musiikkikasvattajien vuonna 2002 perustama OuluSeSoi ry täyttää kaksikymmentä vuotta ensi vuonna. Yhdistyksen toiminnan musiikkipedagoginen lähtökohta on Carl Orffin 1920-luvulla kehittämä menetelmä, joka korostaa jokaisen mahdollisuutta musisoida ilman aiempia musiikkiopintoja tai erityislahjakkuutta. Yhdistys pitää tärkeänä musiikin viemistä sinne missä sille on tarvitsijoita. OuluSeSoi on koko perheen bändi, vaikka tuotannossa runsaasti onkin nimenomaan lastenmusiikkia.

Yli-Kiimingin Vuoton kylällä kokoontui vuonna 2002 ensimmäisen kerran MotelliSointu, joka tarkoittaa sitä, että OuluSeSoin jäseniä kokoontuu jollekin Oulun lähellä sijaitsevalle pienemmälle paikkakunnalle viikonlopuksi tekemään biisejä, kuten he itse asian ilmaisevat. MotelliSointu on siitä lähtien kokoontunut kerran vuodessa. Tuloksena on yli sata omaa sävellettyä, sanoitettua ja nuotitettua musiikkikappaletta.

”MotelliSointu-viikonloput ovat aika hurjia.  Me tulemme paikkakunnalle perjantaina, sanoitamme ja sävellämme kahtena päivänä, ja syntyy aina useita biisejä. Aihepiirit niissä ovat kulloiseenkin paikkakuntaan liittyviä: tunnetut henkilöt, sanonnat, historia, maisemat – aiheeksi käy mikä vain mistä tuntuu mukava biisi syntyvän. Joskus saamme paikallisten lasten ja opettajien yhdessä tekemiä valmiita tekstejä käyttöömme. Tämän työlään ja nautinnollisen aherruksen tuloksena pidämme sitten aina heti sunnuntaina konsertin, jossa esitämme uudet biisit ja usein myös tukun vanhempia kappaleitamme”, kertoo OuluSeSoin puheenjohtaja Anne Ålander.

”Meidän biisejämme on myös lastenlaulu- ja koulukirjoissa, esimerkiksi Harri Hämähäkki on päässyt tällä tavalla maailmalle ja käyttöön. Muistan kun se syntyi tuolla Hietasaaressa, kun itse pelkään hämähäkkejä. Sulasolin Laulu- ja soittojuhlilla oli laulettu Meidän kylän aurinko -kappale, tuhansien ihmisten laulutapahtumassa. Niitä on paljon myös  kouluihin levinnyt käyttöön ympäri Suomen. Me haluammekin, että meidän biisejämme käytettäisiin. Että ne olisivat tämmöistä yhteistä hyvää”, Ålander sanoo.

Edessä juhlavuosi 2022

OuluSeSoi täyttää kaksikymmentä vuotta ensi vuonna. Juhlavuoden ohjelma on kuitenkin vielä auki. Koronan suhteen pahin näyttäisi olevan takana, joten juhlasuunnitelmia voi tehdä avoimin mielin.

”Ensi vuosi on meidän juhlavuosi, mutta vielä emme oikeastaan tiedä mitä tapahtuu, vaan meidän pitää yhdistyksenä kokoontua, valita sääntöjen mukaisesti uusi hallitus, joka sitten lähtee toden teolla miettimään juhlavuoden ohjelmaamme. Sen verran olemme jo kuitenkin ajatelleet, että juhlakonsertti meillä olisi ja Valveella se olisi ihana järjestää. Konsertin lisäksi Valveella voisi olla näyttely meidän vuosiemme varrelta, ja ehkä jonkinlaista työpajatoimintaa”, Anne Ålander  kaavailee.

Ålander sanoo, että OuluSeSoi nähdään varmasti myös Lastenlaulukadulla, mikäli se vuonna 2022 järjestetään. Myös MotelliSointu kokoontuu varmasti, tosin sen työskentely saattaa tällä kertaa keskittyä juhlakonsertin asioihin. Hän arvelee, että juhlavuoden konsertteihin pyydetään yhteistyökumppaneiksi paikallisia lastenkuoroja ja oululaisia musiikkiluokkia, joiden kanssa on jo tehty yhteistyötä.

”Lastenkuoroja ja musiikkiluokkia haluamme mukaan, että ei pelkästään itse tehtäisi, vaan saataisiin lapset laulamaan meidän biisejämme, kun onhan se ihan eri asia kun lapset laulavat”, Ålander sanoo.

”Ehkä me olemme myös ihan pikkuisen haaveilleet siitä, että juhlavuonna olisimme  Kaustisten kansanmusiikkifestivaaleilla.”

Keikkoja ja yllätyskeikkoja

OuluSeSoi on koko perheen bändi, sillä kappaleita syntyy monenlaisista aiheista. Ihan oman biisinkin voi heiltä tilata, vaikka syntymäpäivälahjaksi. On varmasti mieleenjäävä elämys, kun puolitusinaa ammattilaista yllättäen ilmestyy syntymäpäivänä juhlapaikalle ja esittää päivänsankarille tehdyn kappaleen. Joskus OuluSeSoi tekee myös yllätyskeikkoja.

”Meillä oli pari vuotta sitten Hailuodossa biisintekoleiri, ja siellä oli samaan aikaan tämmöinen Kukkaretkipäivä. Nappasimme tiedotteesta heille tehdyt kirjalliset ohjeet ja teimme niistä biisin. Sitten täysin sattumalla menimme eräälle rannalle ja näimme siellä sen Kukkaretkipäivän bussin. Niinpä me emännät kävelimme sinne bussiin ja esitimme heille Kukkaretkipäivä-biisin, itsellemmekin yllätyksenä, ” Anne Ålander muistelee.

Ålander sanoo, että tulee tosi hyvä mieli aina, kun OuluSeSoi käy esiintymässä lapsille paikkakunnilla, joilla ei kovin usein konsertteja lapsille ole.

”Monille on hankalaa ja mahdotontakin matkustaa vaikkapa Ouluun tuomaan lapsia johonkin konserttiin. Lisäksi esiinnymme useimmiten ilmaiseksi, jolloin kaikki pääsevät mukaan kuulemaan musiikkia.”

Anne Ålander soittamassa pianoa nauhalle tämän vuoden MotelliSoinnussa.

Varojen hankintaa ja haave studioon pääsystä

Yhdistys on OuluSeSoin perusta, ja voittoa tavoittelemattoman yhdistyksenkin täytyy jonkin verran hankkia varoja toimintansa ylläpitämiseen, kun jäsenmaksut eivät aina kaikkeen riitä. Tämän vuoksi OuluSeSoi järjestää yksin tai yhdessä jonkun muun kanssa myös maksullisia konsertteja.

”Välillä on pakko yrittää saada vähän tuloja vaikka konserteilla, että saadaan pidettyä yhdistys toiminnassa. Pidämme myös koulutuksia. Esimerkiksi lastentarhanopettajille olemme järjestäneet koulutuksia ja Oulussa joka toinen vuosi järjestettävillä OPI-päivillä olemme olleet kouluttamassa. Lastenmusiikin pääkaupunkina kun juuri nyt Oulu on, niin luultavasti rajoitusten höllennyttyä tulee vielä loppuvuoden aikana konserttia ja semmoista tehtäväksi ”, Ålander kertoo OuluSeSoi ry:n varainhankinnasta.

”Kovasti haaveillaan siitäkin, että päästäisiin oikein studioaikaa ostamalla tekemään kunnon äänitteitä joistain kappaleistamme. Onhan meillä toki live-äänitteitä ja niitä on netissä jaossa, mutta oma laadukas äänite olisi hieno asia”, Ålander sanoo.

 

Lue myös