Antti Tenetzin Rihmasto – Rhizome -mediateosta katsellaan puhelimen kautta – osa Kaupunginosataiteilija-hanketta

Antti Tenetzin Rihmasto – Rhizome -teoksessa tarinat sitoutuvat paikkoihin ja niihin liittyviin esineisiin. Kuva: Antti Tenetz

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Taiteilija Antti Tenetzin Rihmasto – Rhizome -teos avaa sulautetun teknologian avulla pohjoisen Oulun, Alppilan, Toppilan ja Hietasaaren paikkoihin liittyviä esineitä ja asioita.

Osana maisemaa, puhelimen välityksellä koettava teos kertoo esineiden, kasvien, yksityiskohtien ja paikkojen kautta muun muassa Alppilan saksalaisista, Suolamännystä sekä lasten leikeistä.

”Teoksessa on visualisoitu 3D-skannattuja muistoja ja kokemuksia ja osaan on tehty muunnoksia keinoälyn, koneoppimisen avulla. Pyrin siihen, että teoksen osien visuaalisuus olisi yhteen sulautunutta ja liitoksissa paikallisiin tarinoihin”, Antti Tenetz kertoo.

Materiaalia koronasulun aikana

Rihmasto-teos on tehty yhdessä alueen asukkaiden kanssa kesän ja syksyn 2021 aikana, ja sen materiaali on kuvattu ja skannattu kolmiulotteiseen muotoon vuosien 2020 ja 2021 aikana.

Esimerkiksi mukana olevat Koronamajat on rakennettu ja niihin liittyvä materiaali kuvattu koronapandemian aiheuttamien sulkutoimien aikana yhdessä Alppilan ja Koskelan alueen lasten kanssa. Teos on osa opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Oulun kaupungin rahoittamaa kaupunginosataiteilija-kokeiluhanketta, jota koordinoidaan kulttuuritalo Valveella.

Teos avautuu puhelimella

Teosta ja sen osia katsotaan puhelimen kameran kautta, joko Instagramin tai Facebookin sovellusten välityksellä. Avautuvia AR-elementtejä voi mennä katsomaan niihin paikkoihin, joissa ne on kuvattu, tai niitä voi katsoa missä vain. Samalla katsoja kuulee teokseen liittyvät tarinat. Tarinoihin voi tutustua myös kirjallisesti teoksen www-sivulla.

Antti Tenetz on kuvataiteilija, jonka työt asettuvat mediataiteen, aktivismin, biotaiteen ja urbaanin taiteen yhtymäkohtiin. Teoksissaan hän yhdistää ja käyttää rohkeasti eri ilmaisumuotoja: mediaa, teknologiaa ja monimuotoisia muita materiaaleja. Työssään hän keskittyy taiteen ja tieteen väliseen yhteistyöhön ja rajapintoihin.

Siirry puhelimen selaimella Rihmasto – Rhizome -teoksen www-sivulle.

Kaupunginosataiteilija-hanke

  • Kaupunginosataiteilija-kokeiluhanke on opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Oulun kaupungin rahoittama hanke, jossa toteutetaan yhteisöllisiä taideprojekteja Oulun kaupunginosissa.
  • toteutusaika oli tammikuusta 2020 joulukuuhun 2021. Sen aikana toteutettiin 5 projektia, joiden tavoitteena oli yhdistää taide ja kulttuuri osaksi eri kaupunginosia.
  • pyritään vahvistamaan kaupunginosien identiteettiä ja asukkaiden osallisuutta. Se lisää taiteen ja kulttuurin roolia yhteisössä ja luo toimintamallin, jossa luovan työn ja taiteen kautta voi osallistua oman ympäristönsä kehittämiseen.
  • lisäksi toteutuneet: Näkyväksi-yhteisötaide, Hieta huhuilee – Saari supattaa, Olet tässä- sekä Warjakka-projekti