Antti Annolan esikoislevy muodostuu omista lauluista ja rakkaista jazzcovereista

Antti Annolan Whirlpool-jazzalbumin musiikista pääsee nauttimaan perjantaina 11. marraskuuta Hailuodon Panimon Mallassaunassa Oulun Pikisaaressa. Kuva: Tuukka Nygård

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Dimi Salo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oululaislaulaja Antti Annolalle kuuluu hyvää. Loppuvuosi täyttyy esiintymisistä, laulunopetuksesta ja rennosta oleilusta perheen ja ystävien kanssa.

”Tunnelmat pian julkaistavan Whirlpool-levyn tiimoilta ovat innostuneet, iloiset ja helpottuneetkin – onhan albumin tekeminen projektina tietynlainen synnytysoperaatio”, Annola tuumaa.

Hän teki laulujaan vuosien varrella sinne kuuluisaan pöytälaatikkoon.

”Whirlpool-levyn omista biiseistä osa on jo joitakin vuosia sitten kirjoitettuja, ja joihinkin sävellyksiin syntyi teksti nyt myöhemmin kuvaamaan kappaleen ajatusmaailmaa ja tunnelmia”, hän avaa.

”Improvisointi, musiikin hengittävyys ja lyömätön svengi vievät kokonaisuutta eteenpäin.”

Annola on nauttinut työskentelystä oululaismuusikoiden, rumpali Olli Estolan, pianisti Sami Juntusen ja basisti Roni Helmisen kanssa.

”He ovat kaikki loistavia muusikoita, joiden kanssa on ollut mahtavaa musisoida. Improvisointi, musiikin hengittävyys ja lyömätön svengi vievät kokonaisuutta eteenpäin. Levyn sovitustyötä tehdessä soittajat myös ymmärsivät kappaleideni tunnelmat ja ajatukset ainutlaatuisella tavalla”, Annola kehuu.

Levyllä soittava kolmikko esiintyy Annolan kanssa myös perjantaina Mallassaunan levynjulkaisukonsertissa.

”Olli ja Sami ovat tuttuja muusikoita jo vuosien takaa, ja heidän kanssaan olen keikkaillut aiemminkin erilaisissa kokoonpanoissa, esimerkiksi vuosi sitten esiinnyimme Samin kanssa duona Oulun musiikkijuhlilla.”

Roni oli laulajalle mukava uusi tuttavuus, jonka kanssa hän ei ollut soittanut ennen levyntekoa.

”Odotan innolla tulevia konsertteja yhdessä. Syyskuussa kävimme esiintymässä Vaasan upealla Doo Bop -klubilla, ja meillä oli aivan mahtava keikka”, Annola hehkuttaa.

Onni löytyy sydäntä tutkaillen

Perjantaina 11. marraskuuta ilmestyvän Whirlpool-levyn nimikkokappale oli alunperin instrumentaaliteos. Annola sanoitti kappaleen vasta myöhemmin.

Alusta lähtien nimi on kuitenkin ollut varma. Kappale kertoo siitä, kun sisäisen rauhan oivaltaessa pelko katoamisesta hälvenee.

”Whirlpool kertoo vesipyörteestä, joka uskoo olevansa erillinen yksilö tai entiteetti ja kokeekin tämän johdosta jännityksiä, ahdistuksiakin, kunnes se lopulta katsoo sisäänpäin ja oivaltaa mistä se on todella tehty. Pyörre vedessä on meren aktiviteetti, ei pyörteen omaa toimintaa. Pyörre ei voi olla olemassa ilman vettä, mutta vesi on olemassa ilman pyörrettäkin”, Annola selittää.

Listen To Your Heart on toiveikas hyvän olon laulu.

”Kappaleessa sanotaan, että sydäntä kuuntelemalla löytää sen, mitä on todella etsinyt ikänsä. Ajatus on yleisesti tuttu, mutta silti monelle ajankohtainen ja mielestäni ansaitsee syvällisempää pohdintaa.”

”Ehkä se, minkä olemme luulleet tekevän meidät onnelliseksi, ei olekaan se paras paikka etsiä.”

Laulussa pohditaan, että se, mistä onnea yleensä etsitään, ei ole tuonut lopullista onnea.

”Ehkä se, minkä olemme luulleet tekevän meidät onnelliseksi, ei olekaan se paras paikka etsiä.”

Rakkaat coverit täydentävät kokonaisuuden

Annola kertoo lähteneensä rakentamaan albumiaan kokonaisuutena. Biisien valikoituminen levylle oli monimuotoinen prosessi.

”Meillä kaikilla on paljon lauluja, jotka ovat kulkeneet mukanamme vuosia”, hän sanoo.

Annola valitsi levylleen jazzstandardit Like Someone In Love (Jimmy Van Heusen, Johnny Burke), We Will Meet Again (Bill Evans, Karen Gallinger) sekä Jacques Brelin klassikon Ne Me Quitte Pas.

”Nämä kolme kappaletta ovat minulle sellaisia rakkaita lauluja, joita on ollut ihanaa laulaa”, Annola kertoo.

Monipuolisen äänenkäytön opettaja

Vuonna 2013 Annola osallistui ensimmäistä kertaa Estill Voice Training -kurssille, joka järjestettiin Helsingissä.

”Ihastuin EVT:n selkeyteen ja yksityiskohtaisuuteen. Olin kaivannut selkeitä fysiologisia vastauksia äänenkäytöllisiin asioihin, ja esimerkiksi klassisen ja rytmimusiikin laulun yhtäläisyyksiin ja eroavaisuuksiin, itse kun olen opiskellut molempia.”

EVT antaa avaimet monipuoliseen äänenkäyttöön terveellä tavalla. Mallin perusajatus on, että jokaisella on kaunis ääni – täytyy vain tietää, miten sitä käytetään.

”Jokaisella on samat fysiologiset rakenteet, joiden eriytettyä hallintaa EVT opettaa systemaattisesti yksinkertaisten harjoitusten, tunteiden ja ilmaisujen kautta. Minulle Estill-malli on mullistava sen dynaamisuuden ja yksityiskohtaisen luonteen vuoksi, sillä jo pienillä muutoksilla ääni-instrumentissa voidaan saada aikaan todella suuria asioita.”

EVT-mallia hyödynnetään esimerkiksi ooppera- kuin musiikkiteatteri- ja pop/rock-musiikissa ympäri maailman. Sitä käytetään myös puheterapiassa.

Annola on yksi Suomen ensimmäisistä sertifioiduista Estill Voice Training -opettajista (Estill Master Trainer).

”Kiteytettynä EVT tekee laulajan tai äänenkäyttäjän itse tietoiseksi siitä, miten oma instrumentti toimii, ja antaa avaimet hallita sitä itse haluamalla tavalla.”

Opettajana Annola kokee olevansa lempeä, herkkä, tarkkakorvainen ja sopivan vaativa. Hänestä on ihanaa tutustua erilaisiin ääniin ja hän auttaa aina, kun se on mahdollista.

”Tällä hetkellä toimin laulun- ja äänenkäytön opettajana Oulun teatterin näyttelijöille. Vierailen myös silloin tällöin Vaasan kaupunginteatterissa lauluvalmentajana musikaaleissa.”

Viimeisimpiä lauluvalmennustöitä Vaasan kaupunginteatterissa ovat olleet The Sound of Music, Katri Helena -musikaali ja West Side Story.

”Yksityistunteja annan Oulussa ja etänä sopimuksen mukaan.”

Oulussa on hyvä operoida

Annolan mielestä Oulussa on hyvät pöhinät ja rikas kulttuurielämä.

”Keikkapaikkoja tosin kaipaisin lisää – tilausta olisi varmasti muun muassa jazzklubille, joka voisi toimia illanvieton ja livemusiikin kohtauspaikkana.”

Laulaja kuvailee menneensä elämän virrassa työasioiden kanssa.

”Olenkin kiitollinen jo aiemmista musikaalitöistä esimerkiksi Oulun teatterissa ja Pohjoisen oopperakomppanian produktioissa.”

”En sinänsä tunne painetta muuttaa minnekään. Produktioita voi käydä tekemässä myös Oulusta käsin.”

Musiikkiteatteria hän tekisi mielellään enemmänkin. Mutta onko pohjoisessa tarpeeksi mahdollisuuksia?

”En sinänsä tunne painetta muuttaa minnekään. Produktioita voi käydä tekemässä myös Oulusta käsin. Eräässä koelaulussa Etelä-Suomessa ohjaaja kysyi, että jokos sinä nyt viimein alat valua alaspäin sieltä pohjoisesta.”

Kommentti nauratti Annolaa, sillä hän ajattelee ettei mikään paikka sinänsä ole lähtökohta taiteen tekemiselle.

”Taide on laadukasta ja olemassa siellä missä sitä tehdään.”

Tärkeintä on olla onnellinen

Vapaapäivänä Annola nauttii kahvista, perheen ja ystävien kanssa olemisesta ja luonnosta.

”Vietämme myös paljon aikaa mökillä järven rannalla. Koiran kanssa on parasta mennä metsään ja kulkea minne polku vie.”

Mitä tavoitteita ja unelmia artistilla on tulevaisuuden suhteen?

”Hienoa, jos saan tehdä työtä, josta nautin, ja joka vastedes antaa ihmisille jotakin arvokasta. Olisi mahtavaa päästä esittämään omaa musiikkia enemmänkin bändin kanssa”, hän haaveilee.

Myös jazzimprovisointi hyvien muusikoiden kanssa oon laulajalle tärkeää.

”Toivon, että Whirlpool-levy kantautuu mahdollisimman monen korviin. Tärkeintä on kuitenkin olla onnellinen, ja tehdä asioita siitä ilosta.”

Antti Annolan Whirlpool-debyyttialbumi ilmestyy cd:nä ja digijulkaisuna perjantaina 11. marraskuuta 2022. Samana päivänä järjestetään julkaisukonsertti Hailuodon Panimon Mallassaunassa (Pikisaarentie 15, 90100 Oulu) klo 21.

Lisätietoa: www.anttiannola.com