Oulussa kehitettiin paras uusi kasvisruokaresepti kouluihin

Oululaiset Tanja Lohilahti (kesk.) ja Elina Turtinen (oik.) voittivat Kokkiskaban, jossa etsittiin maistuvaa, uudenlaista kasvisruokareseptiä kouluihin. Palvelupäällikkö Seija Kuha (vas.) on ylpeä alaisistaan. Kuva: Pasi Rytinki

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Compass Groupin järjestämän kouluruoan Kokkiskaban finaali pidettiin Helsingissä viime viikonloppuna. Kilpailussa etsittiin uudenlaisia, maistuvia kasvisruokareseptejä koululaisille. Kilpailuun haastettiin Compass Groupin kouluravintoloiden henkilökuntaa.

Oululla oli vahva edustus finaalissa, jossa voitosta kilpaili kolme joukkuetta. Kansainvälisen koulun edustajina kilpailleet Tanja Lohilahti ja Elina Turtinen voittivat kilpailun intialaistyyppisellä, rohkeasti maustetulla Shahi paneer -annoksellaan, ja Oulun normaalikoulun joukkue (Petri Turusenaho, Tuomas Lindroos ja Liisa Parkkinen) voitti yleisöäänestyksen margheritamakaronilaatikollaan.

Tanja Lohilahti suunnitteli halloumijuustosta tehdystä Shahi paneeristaan parsakaali- ja porkkana-linssi-versiot. Perinteisessä Shahi paneerissa on yleensä paneer-juustoa sekä tomaatteja, cashewpähkinöitä ja intialaisia mausteita kermakastikkeessa. Kuva: Tanja Lohilahti

 

Kilpailun tuomaristo kehui Lohilahden ja Turtisen voittoisaa Shahi paneeria uutuusarvosta, herkullisesta mausta ja kauniin oranssista ulkonäöstä. Reseptissä paneer-juusto on korvattu halloumilla. ”Rohkea makumaailma joka käy lapsille, tuo kouluruokaan ravintolakokemusta”, tuomaristo kommentoi sesongin mukaan muokattavissa olevaa reseptiä, jonka uskovan tuottavan uusia kasvisruoan ystäviä.

Lapset apuna kehittelyssä

Tanja Lohilahti kertoo työpaikallaan Oulun kansainvälisessä koulussa, että voittoreseptin muokkaamisessa oli apua tutuista asiakkaista: kansainvälisessä koulussa on oppilaita ekaluokkalaisista lukiolaisiin, ja he ovat hyvin tottuneita kasvissyöjiä, jotka pitävät tulisesta ruoasta.

”Laitoin ylös kaikki kasvikset, joista he sanoivat tykkäävänsä eniten: porkkana, linssit ja parsakaali.”

”Ajattelin haastatella meidän koulumme oppilaita, että minkälaisesta kasvisruoasta he tykkäävät, minkälaista sen pitäisi olla. Koulun puolelta tuli Shahi paneer -resepti, katselin sitä ja kyselin oppilailta vielä lisää. Laitoin ylös kaikki kasvikset, joista he sanoivat tykkäävänsä eniten: porkkana, linssit ja parsakaali. Siltä pohjalta lähdin tekemään uutta versiota Shahi paneerista”, Lohilahti kertoo.

Voittajareseptistä kehkeytyi kaksi erilaista versiota: toinen parsakaalista ja toinen porkkana-linssi-pohjainen.

Kilpailun alla Lohilahden apukokiksi pyydettiin Elina Turtinen Teuvo Pakkalan koulusta. Yhdessä he tekivät viime hetken testiversiot, joita tarjottiin kansainvälisen koulun iltapäiväkerholaisille, ja voitosta alkoi olla enteitä:

”Lapset maistelivat kahta versiota, ja olivat aivan onnessaan, hakivat lisää ja lisää”, Lohilahti kertoo.

Resepti käyttöön kouluissa

Lohilahden ja Turtisen esihenkilö, palvelupäällikkö Seija Kuha Compass Groupista on ylpeä tiimiläisistään ja uskoo voittokunniakirjan kertovan myös lapsille, että heille halutaan tarjota oikeasti hyvää ruokaa, jota halutaan olla mukana kehittämässä.

Kuha arvioi, että voittoresepti otetaan kouluissa varsin nopeasti käyttöön, kunhan se on muokattu valmiiksi suurkeittiötuotantoon. Kasvisruoan kysyntä kasvaa kouluissa, ja uusille, hyville resepteille on tarvetta.

Elina Turtinen sanoo, että Teuvo Pakkalan koulun alaluokkalaisille kasvisruoka ei maistu vielä yhtä hyvin kuin esimerkiksi kansainvälisen koulun lukiolaisille, mutta sekin riippuu ruoasta.

”Kun esimerkiksi kananugettipäivänä oli tarjolla vegenugetteja, oppilaat tykkäsivät niistä ihan hirveästi”, Turtinen kertoo.

”Pitää vain uskaltaa käyttää erilaisia mausteita.”

Asenteet muuttuvat hitaasti, mutta vääjäämättä. Lohilahti kertoo esimerkin iltapäiväkerhossa tapaamastaan aikuisesta, joka oli kertonut, ettei syö ollenkaan kasvisruokaa.

”Kun hän maistoi meidän tekemäämme kasvisruokaa, hän sanoi, että se oli aivan ihanan makuista.”

Lohilahdella on myös käsitys siitä, miten asenteita muutetaan yhä enemmän:

”Pitää vain uskaltaa käyttää erilaisia mausteita”, hän sanoo. Siis muutakin kuin mustaapippuria ja suolaa.