Marjat maistuvat marjoilta ja hedelmät hedelmiltä – sokerin vähentäminen kouluruoasta sai hyvän vastaanoton

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Sokerin vähentämistä lähdettiin kokeilemaan helmikuussa kaupunginvaltuutettu Jukka Huotarin (ps.) aloitteesta. Oulun kaupunki sitoutui vähentämään vaiheittain varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen välipaloista ja jälkiruoista lisätyn sokerin määrää 20 prosenttia aiempaan tasoon nähden, ja tavoitteeseen on päästy. Tämä koskee sekä itse valmistettuja että valmiina ostettuja tuotteita.

Hankkeella ei ole ollut vaikutuksia ruoan hankintahintaan.

”Olemme lähteneet kehittämään reseptiikkaa siten, että lisättyä sokerin määrää on vähennetty esimerkiksi kiisseleistä, puuroista ja rahkatuotteista, joita valmistetaan. Siinä yhteydessä myöskin valmiina tulevien elintarvikkeiden sokeripitoisuuksia tarkastellaan, pyritään valitsemaan luontaisesti sokerittomia vaihtoehtoja”, käyttäjäpalvelupäällikkö Ritva Lasaroff Oulun Tilapalveluista kertoo videolla, joka on katsottavissa yllä.

Lasaroffin mukaan hankkeesta on tullut pääosin kannustavaa palautetta. Jotkut ovat epäilleet, että jälkiruoat jäävät nyt syömättä, mutta maistuvuus on huomioitu eivätkä tuotteet maistu liian kirpeiltä tai voimakkaan makuisilta. Pyrkimyksenä on, että ruoka maistuu lapsille, mutta on myös terveellistä ja ehkä myös opettaa uusiin makuihin.

”Tulee sitten se mielikuva miltä marjat maistuvat, muultakin kuin sokerilta. Marja maistuu marjalta ja hedelmä hedelmältä”, Lasaroff kiteyttää.

Ruokalista- ja tuotesuunnittelija Päivi Kurkela Oulun Tuotantokeittiö Oy:sta lupasikin jo hankkeen alkaessa, että keittiöillä pidetään huoli siitä, että laatu säilyy ja makua on.

”Mitään keinotekoisia makeutusaineita ei käytetä, ei tällä hetkellä eikä jatkossa”, Kurkela kertoi.

 

Lue myös