Siirry suoraan sisältöön

Kaupunki vähentää sokeria lasten välipaloista ja jälkiruoista

11.1.2023

Oulun kaupunki aloittaa helmikuussa Sokeri -20% -hankkeen, jolla pyritään vähentämään lasten ja nuorten liiallista sokerinsaantia. Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen tarjoamista välipaloista ja jälkiruoista tehdään vaiheittain vähäsokerisempia.

Hanke toteutetaan kaupunginvaltuutettu Jukka Huotarin (ps) aloitteesta. Huotari vetoaa Itä-Suomen yliopiston Lasten liikunta- ja ravitsemustutkimukseen, jonka mukaan Suomessa jopa 80 prosenttia lapsista saa liikaa sokeria. THL:n vuoden 2021 tutkimuksen mukaan joka kolmannella 2–16-vuotiaista pojista ja joka viidennellä 2–16-vuotiaista tytöistä oli ylipainoa vuonna 2021.

”Sosiaali- ja terveysmenojen kasvaessa yhteiskunnan täytyy kehittää terveyttä edistäviä ja sairauksia ennalta ehkäiseviä toimia”, Huotari linjaa.

Oulun kaupunki sitoutuu vähentämään varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen välipaloista ja jälkiruoista lisätyn sokerin määrää 20 prosenttia nykyiseen tasoon nähden. Hanke viedään vaiheittain läpi niin, että viikolta 8 eteenpäin kaikki omavalmisteet ovat vähäsokerisempia. Sokerin vähentämistä jatketaan seuraavien ruokalistojen myötä, kunnes loputkin välipalat ja jälkiruuat muuttuvat vähäsokerisemmiksi.

Mausta pidetään huolta

Ruokalista- ja tuotesuunnittelija Päivi Kurkela Oulun Tuotantokeittiö Oy:sta kertoo, että kaupungin tarjoamat välipalat ja jälkiruoat ovat kiisseleitä, rahkoja ja puuroja.

"Siitä pidetään huolta, että laatu säilyy ja makua on, vaikka se ei välttämättä ole sokerin maku."

"Sokerin vähentäminen tapahtuu konkreettisesti niin, että sokerin määrää vähennetään niissä, mutta me myös tulemme tarkistamaan maun, että tarvitseeko niihin lisätä marjoja tai hedelmäsosetta tai mitä se tuote sisältääkään. Mitään keinotekoisia makeutusaineita ei käytetä, ei tällä hetkellä eikä jatkossa", Kurkela kertoo.

"Siitä pidetään huolta, että laatu säilyy ja makua on, vaikka se ei välttämättä ole sokerin maku. Puhutaan pienestä muutoksesta, vaikka toki sokerin väheneminen aina suuhun maistuu. Siihenkin varmasti totutaan", Kurkela sanoo ja toteaa, että tuotantokeittiöllä suhtaudutaan hyvin myönteisesti hankkeeseen.

"Me olemme sataprosenttisesti tässä mukana, tämä on todella hyvä ajatus."

Hankkeen valmistelu on käynnistetty vuoden 2022 kesällä yhdessä Oulun Tuotantokeittiö Oy:n ja Oulun Tilapalveluiden ateriapalveluiden kanssa.

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Välipaloista ja jälkiruoista aiotaan vähentää sokeripitoisuutta noin 20 prosenttia. Kuva: Mostphotos

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta