Lapset äänestävät Oulun, Kempeleen ja Limingan lapsiystävällisimmän teon – mukana ehdokkaita laidasta laitaan

Lasten äänestystulosten voittajat palkitaan yhteisessä tilaisuudessa 13. joulukuuta. Palkinnot jaetaan ensimmäistä kertaa. Kuvituskuva: Mostphotos

Koulutus

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulu, Kempele ja Liminka etsivät oman kuntansa vuoden lapsiystävällisiä tekoja yhteisellä kampanjalla lokakuussa. Tekoja kerättiin jokaisessa kolmessa kunnassa ja kukin kunta on valinnut ehdotuksista 5-6 äänestykseen menevää ehdotusta. Nyt tällä meneillään olevalla Lapsen oikeuksien viikolla 20.-26. marraskuuta, kukin lapsi voi jättää äänensä oman ehdokkaansa puolesta.

Oulu, Liminka ja Kempele ovat kaikki mukana Unicefin Lapsiystävällinen kunta -toimintamallissa. Mallin tavoitteena on edistää lapsen oikeuksien toteutumista ja lasten hyvinvointia kunnissa.

Lapsen oikeuksien viikolla lapsia ja nuoria on pyydetty valitsemaan äänestämällä jokin lapsiystävällinen teko. Päiväkoteja ja kouluja on pyydetty käsittelemään äänestykseen liittyviä asioita yhdessä lasten kanssa.

Kaikkien kolmen kunnan voittajat palkitaan yhteisessä tilaisuudessa 13. joulukuuta. Palkinnot jaetaan ensimmäistä kertaa.

Äänestys tapahtuu Oulun kaupungin sivuilla, osoitteessa ouka.fi/lapsiystavallinen-kunta, josta löytyvät linkit sähköiseen äänestykseen. Äänten jättämiset tapahtumat anonyymisti ja äänestysoikeus on nyt kaikilla alle 18-vuotiailla oululaisilla.

”Olemme pyrkineet ohjeistamaan opettajia, että tutustuvat oppilaiden kanssa ehdokkaisiin ennen äänestystä. Jos äänestää muualla kuin koulussa, on hyvä tutustua ehdokkaisiin yhdessä aikuisen kanssa”, toteaa Unicef Lapsiystävällinen kunta Oulu -hankkeen suunnittelija Arttu Kuivala.

Monenlaisia ehdokkaita

Oulussa on ehdolla muun muassa opettaja, apulaisjohtaja Perttu Hämäläinen, joka on Ylikiimingin Vesalan kylän todellinen puuhamies. Hän on kyläaktiivina edistänyt toiminnallaan ylikiiminkiläisten lasten ja nuorten hyvinvointia monella tavalla. Myös urheilumies Jaakko Määttä on ehdolla. Hän Kastellin Kiekko Poikien perustaja ja puuhamies.

Lisäksi lapsiystävällisiä tekoja ovat tehneet Oulun Seudun omaishoitaja ry, Yli-Iin kuntalaisyhdistys, Hope – Yhdessä ja Yhteisesti ry sekä Oulu Dance Academy & Kaikki tanssii – tanssiharrastajien tuki ry.

Nämä kaikki ovat mukana Oulun äänestyksessä. Kaupungin esiraati eli lapsiystävällinen kunta -koordinaatioryhmä äänesti saaduista 20 ehdotuksesta kuusi äänestysvaiheeseen.

Kempeleessä äänestettävänä on viisi ehdokasta: 1. Lapsen oikeuksien koulutus kunnan työntekijöille 2. Kempele-lisä, kodinhoidon tukeen korotus 350 euroa 3. Aloite ilmaisen aamupuuron tarjoamisesta Kempeleen kouluilla 4. Akatemia Action -kerhojen järjestäminen 5. Kempeleen Vierashuoneen kissavideot.

Limingassa äänestettävänä ovat myös viisi ehdokasta: 1. Koko perheen leikkipäivä 28.5.2023 2. LimmiFest-tapahtuma 3. Pallokarhut-joukkueen toiminta 4. Avoimen varhaiskasvatuksen kerhojen muuttaminen maksuttomiksi 5. Oppilaskunnan uutiset Ojanperän koulussa

Kunkin kunnan lapsiystävällinen kunta -sivustolla on avattu tarkemmin äänestykseen päässeet ehdotukset. Samalta sivulta löytyy myös äänestyslinkki. Tässä osoitteet:

Oulu: www.ouka.fi/lapsiystavallinen-kunta

Kempele: www.kempele.fi/kunta-ja-hallinto/lapsiystavallinen-kunta-toimintamalli.html

Liminka: www.liminka.fi/kasvatus-ja-koulutus/lapsiystavallinen-kunta/