Yhdyskuntalautakunnan puheenjohtaja Martti Korhonen: Tartutaan isoon mahdollisuuteen, kun sitä Raksilaan tarjotaan

Martti Korhonen painottaa, että Raksilasta ei kauppatoiminta mihinkään häviä, vaikka yliopisto alueelle saataisiinkin. Kuvassa yksi Raksilan alueen suunnitelmavaihtoehdosta (Oulun yliopisto).

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Korhonen ihmettelee, että eikö nyt olisi mahdollisuuksia mihinkään, kun 70-80-luvuilla rakennettiin ja investointiin reilulla kädellä: tuli Pohjankartano, ammattikorkeakoulu, kirjasto, teatteri, musiikkikeskus.

”Nyt ei kaupunki tässä yliopiston siirrossa edes ole päällimmäinen toimija. Meille tarjotaan 300 – 400 miljoonan euron investointia. Me kadehdimme muita kaupunkeja kuten Tamperetta heidän hankkeistaan ja kun nyt meille jotain tarjotaan, alamme juupas-eipäs-keskustelun”, miettii Korhonen kahvihetkessään Ärjänselän rannalla.

Peltomarkettikeskustelusta Korhonen sanoo, että alueelta ei kauppa mihinkään häviä.

”Sehän on selvää, jos saadaan sinne iso keskittymä asumista ja työpaikkoja.”

Linnanmaa tarvitsee uimahallin

Korhonen muistuttaa, että Linnanmaan 2000 autopaikkaa ovat koko ajan täynnä.

”Sehän tarkoittaa sitä, että Linnanmaalle tullaan muualta. Energiataseelta Linnanmaa on muutenkin onnettoman huono paikka. Turhaa, epätaloudellista tilaa on paljon. Tilojen käytön tarve varmasti muuttuu, tämä korona vielä korostaa muutoksen rajuutta.”

Kävi miten kävi, Linnanmaalle tarvitaan Korhosen mukaan niin baana kuin uimahallikin.

”Ei uimahalli nojaa yliopiston tarpeisiin. Ja jos Raksila menee uusittavaksi tai massiiviseen peruskorjaukseen, pitää meillä joka tapauksessa olla vaihtoehtoja”.

Raksilaan ja sen ympärille tulossa muutosrypäs

Kun puhutaan Raksilan ympäristön muutoksesta, Korhonen muistuttaa rautatien ja Kastellin välisestä alueesta, Kontinkankaasta ja tulevaisuuden sairaalasta, ehkä hotellistakin sen tiimoilta.

”Peltolaan syntyy huippualue terveydenhuollolle ja asumiselle ja se taas tukee koko Kontinkankaan kehitystä. Lisäksi meillä on tulevaisuudessa tulossa sille alueelle muutosta urheilun tarpeista: on Raksilan uimahallin uusimistarpeet, jäähallin remonttipaineet kasvaa tai se pitää uusia tai peruskorjata kokonaan. Ouluhallin laajennusosahan on valmistumassa.”

Lisäksi parhaillaan neuvotellaan asemanseudusta, jonne Korhosen mukaan pitäisi nousta ”vähintään matkakeskus”.

Muutokseen matkaa parikymmentä vuotta

Korhonen näkee vahvasti, että yliopiston tulo Raksilaan loisi mahdollisuuden Oulun nyt menetetylle keskustalle.

”Ei pidä katsoa vain tiettyjä irrallisia osia tässä valtavassa hankkeessa kuten yksittäisiä marketteja. Toki ymmärrän, että hahmottaminen voi olla vaikeaa: pelkästään asemanseutu on toista sataatuhatta kerrosneliötä.”

Kokonaisuuden valmistumisen asemanseutuineen Korhonen veikkaa kestävän 15 – 20 vuotta.

Lue myös