Raksilan marketalueen kaavoituksesta neuvoteltiin uusi yhteistoimintasopimus

Tällä paikalla pitäisi olla parin–kolmen vuoden päästä uusi kauppakeskus. Kuva: Sanna Krook

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kaupungin yhdyskuntalautakunta käsittelee kokouksessaan tiistaina 14. maaliskuuta yhteistoimintasopimusta, jonka kaupunki on neuvotellut Osuuskauppa Arinan, Keskon ja Raksilan Paikoitus Oy:n kanssa. Päivitetyn sopimuksen pohjalta on tarkoitus jatkaa marketalueen kaavoitusprosessia.

Kauppaketjujen suunnitelmissa on rakentaa alueelle uudet marketit nykyisten, käyttöikänsä päähän tulleiden rakennusten tilalle. Alueelle tulee myös muita liiketiloja ja asuntoja. Paikoitus rakennetaan maanalaiseksi.

Kampushanke toi mutkan matkaan

Raksilan marketalueen asemakaavan muutos ja uudisrakentaminen on ollut vireillä pitkään. Yliopiston Raksilan kampussuunnitelman kaaduttua alueen suunnittelua jatketaan nyt uudelta pohjalta.

Uusi yhteistoimintasopimus mahdollistaa kaavatyön jatkamisen, ja samalla sen ehtoja on päivitetty vastaamaan nykyistä omistus- ja suunnittelutilannetta. Edellinen vastaava sopimus raukesi vuoden 2019 lopussa.

Sopimuksen kattama alue on kokonaan kaupungin omistuksessa, ja asemakaavan muutoksen jälkeen yhtiöiden kanssa tehdään pitkäaikaiset maanvuokrasopimukset. Asemakaavan muutoksessa pyritään osoittamaan Osuuskauppa Arinalle rakennusoikeutta 9000 kerrosalaneliömetriä ja Keskolle 7000 kerrosalaneliömetriä. Kaupungin tarkoituksena on sijoittaa hallintaansa jäävälle osuudelle asumis-, toimisto- ja liiketilaa.

Uusi kauppakeskus 2025–26?

Yhteistoimintasopimus on kaavoituksen käynnistämissopimus, jossa sovitaan kaavoituksen aikaisten selvitysten tilaamisesta sekä kaavatyön kustannuksista. Myöhemmin osapuolet neuvottelevat toteuttamissopimuksen, jossa sovitaan menettelyt ja ehdot tonttien luovuttamiselle.

Yhteistoimintasopimukseen kirjattuna tavoitteena on, että alueelle rakennettava kauppakeskus avataan vuonna 2025 tai 2026. Asemakaavan osalta tavoitteena on, että asemakaavaehdotus on yhdyslautakunnan käsiteltävänä vuoden 2023 aikana ja että kaava on myös lainvoimainen tämän vuoden aikana. Hankkeen varsinainen toteuttamissopimus pyritään tekemään kaavaehdotuksen kanssa yhtäaikaisesti.