Paragolf-laitteella jälleen golfin pariin – erityisliikkujia odotetaan kolopalloa kokeilemaan

Markus Lehto testasi paragolf-laitetta viime viikolla Sankivaaran golfkentällä. Laite mahdollistaa pelaamisen seisoma-asennossa. Kuvaaja: Hanna Sankala-Sivula

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Hanna Sankala-Sivula

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Sankivaaran golf-kentälle on hankittu Pohjois-Suomen toistaiseksi ainoa paragolf-laite. Laite hankittiin erityisliikkujien tarpeisiin Oulun kaupungin liikuntapalveluiden, Oulu Golfin, Raahentienoon Golfin ja Levi Golfin yhteistyönä.

”Pari vuotta sitten Suomen HCP-golf eli erityisgolf-yhdistys ryhtyi järjestämään erityisgolf-tapahtumia myös Oulun alueella.  Heillä oli vastaava laite esittelyssä täällä, ja siitä se ajatus lähti”, kertoo Oulu Golfin toimitusjohtaja Jaakko Latvala.

Oulun kaupungin liikuntapalveluiden erityisliikunnanohjaaja Tapani Tuomikoski kertoo viimeisimmässä erityisgolf-tapahtumassa olleen toista sataa osallistujaa. Paragolf-laitetta toki eivät kaikki kokeilleet.

”Oulun alueella potentiaalisia käyttäjiä laitteelle voisi olla noin viitisenkymmentä”, arvioi Tuomikoski. Laitteen käytöstä ei peritä maksua, mutta varaus- ja muut käytännöt tulee sopia Oulun Golfkerhon kanssa.

Pitkän tauon jälkeen lajin pariin

Oululainen Markus Lehto vammautui tapaturmassa lähes parikymmentä vuotta sitten.

”Ennen loukkaantumista olin alkanut pelaamaan golfia. Varmaan muuten olisin jatkanut sitä, niin kuin montaa muutakin lajia”, kertoo pyörätuolilla nykyisin liikkuva Lehto.

Paragolf-laitetta Lehto pääsi kokeilemaan ensimmäistä kertaa vuosia sitten Etelä-Suomessa. Myös Sankivaarassa laitetta tuli kokeiltua parina edelliskesänä laite-esittelyn yhteydessä.

Lehto kertoo, että aiempaan golfin peluuseen verrattuna tilanne on nyt erilainen.

”Ennen pystyi pelaamaan jaloilla, kahdella kädellä ja koko vartalolla. — Toki en ihan nollasta lähde, kun on golfia pelannut ja tietää jotain peruslyönnistä. Välineet on samat ja nykyään löytyy myös one lenght-mailoja, jotka voisi hyvin toimia paragolferin kanssa”, Lehto kuvaa.

Paragolfer-laitteen käyttöä Lehto kuvaa helpoksi ja toimintaperiaatteiltaan sähköpyörätuolimaiseksi. Nyt yhtä aikaa uuden ja toisaalta vanhan tutun liikuntalajin pariin voi tulla jatkossa aiempaa helpommin, kun laite on hankittu vakituisesti Sankivaaraan.

”Kyllä golf alkaa taas koukuttaan, kun lähtee kiertämään ja saa muutaman kerran kuppiin”, uskoo Lehto.

Golfpallo ja -maila.
Erityisliikkujatkin pääsevät nyt golfiin pariin varaamalla paragolf-laitteen käyttöönsä. Varaaminen onnistuu parhaiten soittamalla Oulun golfkerhon caddymasterille.

Lue myös