Oulussa bongaillaan tierumpuja mobiilipelin avulla – tuhansien putkien merkitsemisestä luvataan euroja

Toukokuussa jokaisella on mahdollisuus osallistua tierumpujen havainnointiin. Lue jutusta ohjeet, miten se onnistuu. Kuva: Ouka

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun kaupungissa aletaan kartoittaa rumpuputkia, ja tehtävässä kuka tahansa voi tienata rahaa merkitsemällä kuvaamiaan kohteita kartalle Crowdsorsa-mobiilisovelluksessa. Oulussa on arviolta noin 17 000 tierumpua, jotka alittavat katuja ja väyliä. Rumpuputkia aletaan kartoittaa perjantaina 17. toukokuuta. Tehtävä päättyy, kun pelaajat lakkaavat löytämästä enää uusia kohteita.

Rummut kartoitetaan kuvaamalla ne molemmista päistä ja merkitsemällä rummun keskikohta sijainniksi. Crowdsorsa-sovelluksesta näkee, onko kyseinen rumpu jo merkitty karttaan. Jokaisesta ensimmäisenä kuvatusta havainnosta maksetaan euron palkkio.

Tempauksen tarkoituksena on tuottaa Oulun kaupungille ajantasainen tieto sen kaikista katuja ja väyliä alittavista rumpuputkista.

”Tieto rumpujen sijainnista auttaa meitä, jotta pääsemme mittaamaan niiden halkaisijat ja korkotiedot. Voimme samalla myös tarkastella paremmin niiden kuntoa. Nämä tiedot auttavat meitä hulevesien hallinnassa suunnittelusta aina kunnossapitoon asti”, sanoo Oulun kaupungin projekti-insinööri Marjo Honkamaa-Eskola.

Crowdsorsa-mobiilipelillä on kartoitettu ennätysvauhtia muun muassa katuja, pyöräteitä, kaivonkansia ja puistonpenkkejä.

Toimi näin, kun haluat tulla mukaan!

Tehtävän tavoite:

Tässä tehtävässä etsitään ja valokuvataan katuja ja väyliä alittavia rumpuputkia Oulussa.  Kaupunki käyttää kerättyä tietoa rumpuputkien sijainnin ja kunnon kartoittamiseen.

Kartoitettavia rumpuputkia on löydettävissä Oulusta arviolta noin 17 000. Pelaajat tienaavat yhden euron jokaisesta ensimmäisenä kuvaamastaan kadun tai väylän alittavasta rumpuputkesta. Tehtävä päättyy, kun pelaajat lakkaavat kuvaamasta lisää kohteita, jolloin niiden kaikkien voidaan olettaa jo löytyneen.

Näin kuvaat:

Etsi kadun tai väylän alittava rumpuputki Oulussa. Löydettyäsi rumpuputken, jota ei ole vielä merkitty kartalle, voit ansaita euron kartoittamalla sen.

Käynnistettyäsi tehtävän valitse löydetyn kohteen tyypiksi rumpuputki. Sen jälkeen valokuvaa rumpuputki sen kummastakin päästä. Tarkentaaksesi sijaintia merkitse rumpuputken keskikohta kartalle. Kaikille käyttäjille ilmestyy näkyviin ikoni osoituksena siitä, että kyseinen kohde on jo löydetty.

Lataa kuvat lopuksi Tiedostot-osion kautta meille tarkistettavaksi. Kun kuvasi on hyväksytty, saat palkkion Lompakkoosi. Tässä voi kestää useita päiviä, mikäli tarkistuksessa on paljon jonoa.

Tarvittavat välineet:

Tehtävässä ei ole pakollisia välineitä, joita pelaajan tulisi käyttää. Puhelimen varavirtalähde voi kuitenkin olla hyödyksi, jos tarkoituksesi on kuvata paljon kohteita.

Kuvaa vain hyvällä säällä:

Voit osallistua tehtävään kartalla kirkkaana näkyvällä pelialueella. Pelialueen ulkopuoli on peitetty harmaalla maskilla.

Datan laadun varmistamiseksi pelaa ainoastaan silloin, kun sää ja vuorokaudenaika sallivat tierumpujen selkeän valokuvaamisen.

Turvallisuuskysymykset:

Kiinnitä huomiota ympäristöösi ja noudata liikennesääntöjä ja lainsäädäntöä. Koska ojissa voi olla paljonkin vettä noudata varovaisuutta niiden läheisyydessä. Muista varoa myös punkkeja ja tehdä punkkitarkastus.

Lapset voivat pelata ainoastaan vanhempansa valvonnassa.

Lisätietoja bongailusta tästä sivusta.