Oulun kaupungin verkkosivujen uudistus on iso urakka

Kaupungin verkkosivut uudistuvat tämän vuoden lopulla.

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun kaupungin ouka.fi-verkkosivut ovat erittäin laaja kokonaisuus, jossa on suuri määrä alisivustoja, yhtenä esimerkkinä Mun Oulu. Kaikki nämä uudistetaan meneillään olevassa verkkosivuston uudistuksessa, jota on valmisteltu jo pitkään.

”Suunnittelutyöt on aloitettu jo kaksi vuotta sitten”, Oulun kaupungin verkkoviestintäpäällikkö Martti Holma kertoo.

Verkkosivujen uudistamisessa yksi keskeinen syy on nykyisen julkaisujärjestelmän vanhentuminen. Järjestelmä on elinkaarensa lopputaipaleella, ja Holman mukaan julkaisujärjestelmän uusimista ei olisi enää voinut siirtää yhtään tuonnemmaksi.

”Tämäntyyppinen uudistus on tehty viimeksi vuonna 2016”, Holma huomauttaa.

Ouka.fi-sivustoon kuuluu suuri määrä ala- ja erillisivustoja, joiden sisältöjä aletaan siirtää uuteen julkaisujärjestelmään.

Urakan ja uuteen järjestelmään siirrettävän datamäärän massiivisuudesta kertoo esimerkiksi se, että Oulun kaupungin eri verkkosivustoilla on nelisensataa eri ylläpitäjää, joista suuri osa päivittää sivustoja oman toimen ohella.

”Heille se on iso voimainponnistus, kun syksyllä yhdessä siirretään sisältö järjestelmästä A järjestelmään B”, Holma sanoo.

Selkeyttä ja saavutettavuutta

Tuleva uusi pääsivusto rakennetaan Drupal-julkaisualustalle. Uusilta sivuilta kuntalaisen etsimät tiedot ja palvelut löytyvät aikaisempaa nopeammin ja helpommin. Kaupungin palveluista tarjotaan jatkossa nykyistä laajemmin tiedot myös englanniksi.

Tärkeä osa sivustoa ovat edelleenkin kaupungin ajankohtaiset uutiset. Entistä selkeämmin esiin nostetaan verkkoasiointi sekä monipuoliset kuntalaisten vaikuttamismahdollisuudet.

Ouka.fi saa uudistuksessa uuden ilmeen, ja palvelun sivuja pyritään selkiyttämään. Ensimmäistä kertaa Oulussa verkkosivu-uudistuksessa on mukana myös kielenhuoltaja. Selkeästä ja ymmärrettävästä kielestä sekä kielen sävystä tehdään omat linjaukset. 

Kehitysversiosta pääsee antamaan palautetta

Uusista verkkosivuista julkaistaan ensin kehitysversio, josta käyttäjät pääsevät antamaan palautetta ja kehitysehdotuksia. 

”Se on kokeiluversio, jossa on pääsivut tehty ja joku tietty palvelu kuvattu jo hyvin. Se päästään tämän hetken arvion mukaan julkaisemaan toukokuussa. Siitä toivotaan sitten kuntalaisilta palautetta”, verkkoviestintäpäällikkö Martti Holma sanoo.

Tältä näyttivät Oulun kaupungin ensimmäiset nettisivut vuonna 1994.

 

Ouka.fi-verkkosivusto on kaupungin tärkein viestintäkanava. Vuonna 2022 sivustolla oli käyttäjätilastojen mukaan noin kolme miljoonaa eri käyttäjää. Sivulatauksia oli 18 miljoonaa. Käyttäjistä 65 prosenttia tuli sivuille hakukoneen kautta. Älypuhelimella sivuja käytti hieman yli puolet kävijöistä, ja mobiilikäyttö on jatkuvassa kasvussa.

Pääsivuston uudistamisen ohessa kaupunki yhtenäistää myös muita verkkopalvelujaan. Uudistettavana ovat Oulun seudun liikenteen palvelusivusto, verkkomedia Mun Oulu, Business Oulun sivusto sekä museo- ja tiedekeskuksen kokonaisuus. Rinnakkaissivustot rakennetaan WordPress Multisite -julkaisujärjestelmällä, jota voidaan käyttää jatkossa myös muiden omalla brändillään toimivien erillissivustojen julkaisemiseen.

Kaupungin yhteistyökumppani Drupal-järjestelmässä on Siili Solutions Oyj ja WordPress multisite -julkaisujärjestelmässä Geniem Oy.  

 

Lue myös