Nuorisovaltuusto ONE kehittää Oulua nuorten äänellä – tavoitteena on saada ONElle valtuustoaloiteoikeus

Nuorisovaltuusto ONE kokoontuu kerran kuussa, mutta luottamustoimi pitää sisällään myös paljon muuta, kuin kokoustamista: verkostoja, tapahtumia, kansainvälistä yhteistyötäkin. Kuvat: Anne Laurila

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulu 10:n kokoustilassa käy tasainen puheensorina. Oulun nuorisovaltuusto ONEn paristakymmenestä jäsenestä yli puolet on läsnä kokouksessa, ja asialista on painava.

Kokouksessa käydään läpi terveiset sivistys- ja kulttuurilautakunnasta, hyvinvointilautakunnasta ja yhdyskuntalautakunnasta, joissa kaikissa istuu ONEn edustaja. ONE on saanut terveisiä ja kokous päättää yhdessä, millaisia terveisiä nuorisovaltuusto lähettää puolestaan eteenpäin – siis takaisin lautakuntiin.

ONEn kahden vuoden kausi on tulossa päätökseensä, sillä seuraavat nuorisovaalit käydään marraskuussa.

Oulun kaupungin osallisuusvalmentaja Noora Mäkinen muistuttaa, että nuorisovaltuuston edustajien pitää jalkautua Oulun kouluille kertomaan ONEsta vielä ennen marraskuun nuorisovaaleja.

”On tärkeää, että jokaisella koululla käydään ja tieto ONEsta ja nuorisivaaleista saavuttaa oppilaat. Te valtuutettuina olette parhaat tahot kertomaan, miten nuorisovaltuusto toimii ja miten siihen pääsee mukaan”, Mäkinen muistuttaa.

Aikuisina Mäkisellä ja ONEn ohjaaja Anu Puolanteella on nuorisovaltuuston kokouksissa puhe- ja läsnäolo-oikeus, ja Puolanne toimii kokouksen sihteerinä, mutta muutoin kokous etenee nuorisovaltuuston puheenjohtaja Siiri Ruokolan (Oulun lyseon lukio) johdossa.

Nuoret pääsevät vaikuttamaan oikeasti

Ruokola on itse istunut Sivistys- ja kulttuurilautakunnassa ONEn edustajana ja kokee, että nuorisovaltuutettuna pääsee vaikuttamaan oikeasti siihen, miten Oulun kaupunki toimii nuoren näkökulmasta.

”Pääsin vaikuttamaan lukioiden tuntikiertokaavioon; ja meitä kuunneltiin oikeasti asiassa – keskustelimme asiasta varmasti tuntikaupalla lukiojohtaja Pekka Fredrikssonin kanssa. Mielestäni se oli ihan mahtavaa!” Ruokola kertoo.

Puoli vuotta sitten Ruokola valittiin nuorisovaltuuston puheenjohtajaksi, ja edustuspaikka lautakunnissa vaihtui läsnäolo-oikeuteen kaupunginvaltuuston kokouksiin.

”Ensimmäisessä kaupunginvaltuustokokouksessa, jossa olin mukana ONEn edustajana, päätettiin yliopiston Raksilan kampuksesta ja siitä, siirtyykö Oulu pormestarimalliin – siis ihan todella isoista asioista. Olin ihan, että SOS, olen täällä paikalla! Saisin kertoa mielipiteeni näistä asioista valtuustossa, vaikka en saakaan äänestää”, Ruokola kuvaa.

ONElla on läsnäolo- ja puheoikeus Oulun kaupunginvaltuuston kokouksissa, mutta nuorisovaltuustolle tavoitellaan järeämpää vaikuttamisen keinoa myös valtuustokokouksiin. Illan kokouksen esityslistalla on mukana aloite, jossa esitetään ONElle suoraa aloiteoikeutta kaupunginvaltuustoon. Se tarkoittaisi, että ONE voisi viedä tärkeäksi katsomiaan aloitteita suoraan valtuuston kokouksen päätettäväksi, ei lautakuntien kautta.

”Monessa muussa kaupungissa nuorisovaltuustolla on vastaava oikeus jo olemassa, Oulussa ei ainakaan vielä”, Ruokola esittelee asialistan kohtaa.

Nuorisovaltuusto päättää, että asiaa lähdetään viemään eteenpäin. Yksi jättää päätökseen eriävän mielipiteen.

Edustamista tapahtumissa ja työryhmissä

ONEn edustajana pääsee mukaan yllättäviinkin yhteistyökuvioihin: YK ja Oulun kaupunki virittelevät yhteistyötä Keniaan ilmakitaran, nuorisovaikuttamisen ja taiteen parissa. Johannes Heikkinen (kuvassa oikealla) esittelee ONEn toimintaa Keniaan Matharen slummiin. Ilmakitaristi Aapo Rautio oli mukana tapaamassa kollegaansa Charles ”Slim” Kariukia.  

Lautakunnista sivistys- ja kulttuurilautakunta on ehdottomasti nuorisovaltuutettujen lemppari, sillä siellä tehdään paljon päätöksiä, jotka koskettavat suoraan nuorten elämää: kouluihin, nuorisopalveluihin tai kulttuuriin liittyviä asioita. Yhdyskuntalautakunta ei saa Sikun veroista kiinnostusta – kokoukset ovat pitkiä ja asiat monimutkaisia, tai ainakin tunteita herättäviä.

”Olen ollut yhdessä yhdyskuntalautakunnan kokouksessa, se kesti kuusi tuntia ja oli paikoitellen todella puuduttava. Silloin kokouksessa keskusteltiin sähköpotkulaudoista, joka varmasti oli yksi nuorten näkökulmasta kiinnostavimmista asioista lautakunnassa. Suurin osa kokousajasta kuitenkin kului maankäytön toteuttamisohjelmaa käsitellen”, Johannes Heikkinen kertoo.   

Nuorisovaltuustokauden käydessä kohti loppuaan ONEn kokoonpanoon tulee muutoksia, sillä osa valtuutetuista on muuttanut muualle opiskelemaan, ja heidän tilalleen täytyy löytää ONEn edustajat lautakuntiin – myös ei niin innostavaan yhdyskuntalautakuntaan.

Edustajat saadaan valittua ja siirrytään päättämään, ketkä valtuutetuista pääsevät mukaan erilaisiin työryhmiin ja tapahtumiin, joihin ONEa on pyydetty osallistumaan. Kun ONE kokoontuu seuraavan kerran kuukauden päästä, kuullaan terveiset miten Nuorten foorumi tai Yhdenvertainen Oulu -tapahtuma ovat sujuneet – ja miten ONEn esittämä valtuustoaloiteoikeus etenee.

Nuortenvaltuusto ONEsta ja nuorisovaaleista löydät lisätietoa tästä linkistä.

Lue myös