Mihin käyttäisit 70 000 euroa kaupungin rahaa? Osallistuvan budjetoinnin äänestys jälleen meneillään

Oululaiset ovat ehdottaneet uimarannoille uusia pukukoppeja, joita voi äänestää osallistuvan budjetoinnin äänestyksessä. Kuvassa Värtön uimaranta. Kuva: Minna Mäki-Heikkilä/arkisto

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Petri Kristian Isoniemi

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun kaupungin osallistuvan budjetoinnin äänestys on alkanut maanantaina 16. toukokuuta. Oululaiset voivat äänestää 29. toukokuuta saakka siitä, mihin asukkaiden antamista ideoista laadittuihin ehdotuksiin käytetään 70 000 euroa.

Oulun kaupungin vuorovaikutussuunnittelija Anne Kippolan mukaan voittaneiden ehdotusten toteuttaminen alkaa pian äänestyksen päätyttyä.

”Äänestyksen voittaneita ehdotuksia aletaan toteuttaa heti äänestystuloksen ratkettua kesäkuussa. Jokaisen voittaneen ehdotuksen tarkka toteutusaikataulu riippuu toteutuksesta. Kaikki voittaneet ehdotukset toteutetaan ainakin vuoden 2022 aikana eli vuoden loppuun mennessä kaikkien äänestyksen voittaneiden ehdotusten toteutukset ovat valmiit”, hän kertoo.

Äänestäminen tapahtuu Osallistu Oulu -sivustolla, jossa on julkistettu myös äänestyksessä mukana olevat ehdotukset. Äänestystuloksen perusteella Oulun kaupungin on määrä toteuttaa eniten ääniä saaneet ehdotukset, jotka mahtuvat 70 000 euron budjettiin.

Ehdotuksilla leveä hintahaitari

Osallistuvan budjetoinnin äänestyksessä olevia ehdotuksia on kaikkiaan 34, jotka vaihtelevat arvoltaan erittäin paljon. Arvoltaan kallein ehdotus on 50 000 euron arvoinen ehdotus keräysautokierroksesta eri puolilla Oulua. Halvimpia ehdotuksia ovat 200 euron arvoiset ehdotukset. Ne ovat käsityövälineiden lainauspalvelu kirjastoissa ja lainattavat metallinpaljastin ja pinpointer Haukiputaan kirjastossa.

Monet äänestyksessä olevat ehdotukset liittyvät liikuntaan, ulkoiluun ja virkistäytymiseen. Torpanmäen virkistysalueen kunnostamista on ehdotettu, Rajakylän koulun pihalle on toivottu kolmea trampoliinia ja puistonpenkkejä on toivottu kaupungin yleisille alueille. Kiviniemen uimarannalle on toivottu uusia pukukoppeja ja kahta uutta penkkiä. Uusia pukukoppeja on toivottu myös Oulunsalon Papinjärvelle.

Oulun kaupunki on vastannut myös niihin annettuihin ideoihin, jotka eivät ole edenneet äänestykseen tällä kerralla. Kaikki ehdotukset ovat menneet tiedoksi kaupungin eri toimialoille.

Sähköinen äänestäminen käytössä

Osallistuvan budjetoinnin ehdotuksista äänestäminen tapahtuu sähköisesti tunnistautumalla. Kaikki 13 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat oululaiset voivat äänestää tänä vuonna. Jokainen äänestäjä voi valita koko summalla useita ehdotuksia tai vain yhden kohteen.

Tunnistautuminen äänestämistä varten tapahtuu verkkopankkitunnuksilla Suomi.fi-palvelun kautta ja tunnistautua voi myös mobiivarmenteella. Oulun kaupungin koulujen oppilaat voivat äänestää omilla Mpass-id-tunnuksillaan. Tarkemmat ohjeet äänestämiseen ovat Osallistu Oulu -sivustolla.

Osallistuva budjetointi yleistynyt

Oululaisilta oli kerätty ideoita oman alueen ja koko kaupungin kehittämiseksi tammikuun ja helmikuun aikana, jolloin Oulun asukkaat jättivät kaikkiaan 237 ideaa. Kuka tahansa oli voinut ehdottaa ideaa viihtyvyyden ja yhteisöllisyyden parantamiseksi Oulussa. Näitä ideoita käsiteltiin ja jatkokehitettiin kaupungin eri asiantuntijoiden ja toimijoiden kanssa.

Oulun kaupungin seuraavan osallistuvan budjetoinnin toteutusaikataulu on vielä avoinna.

”Seuraavan osallistuvan budjetoinnin ideointiaika on todennäköisesti alkuvuonna 2023, mutta olemme vasta suunnittelemassa seuraavaa osallistuvaa budjetointia osallistuvan budjetoinnin työryhmän kanssa”, Anne Kippola kertoo.

Osallistuva budjetointi mahdollistaa kaupungin asukkaiden osallistumisen kaupungin resursseista päättämiseen. Osallistuva budjetointi sai alkunsa Brasiliassa vuonna 1989, minkä jälkeen se on levinnyt ympäri maailman. Se on yleistynyt Suomessa kuntien käyttöön 2010-luvulla. Oulussa on toteutettu osallistuvaa budjetointia vuodesta 2018 alkaen. Oululaisilla oli mahdollista äänestää viime vuonna siitä, että mihin 50 000 euroa käytettiin.

Lisätietoa tästä linkistä.

Lue myös