Uusi valokuvakirja avaa Oulun underground-kulttuurien historiaa ja nykyisyyttä

OulUG-kirja on tehty osana Oulun ammattikorkeakoulun journalismin opintoja. Kuva: Oulug

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun monipuolisista underground-kulttuureista julkaistaan toukokuussa kirja, joka on ensimmäinen laatuaan. Visuaalisesti rikkaassa OulUG-kirjassa käsitellään muun muassa oululaista katutaidetta, skeittausta, reivejä sekä katutanssia.

Oululaisista alakulttuureista ei ole tehty aikaisemmin vastaavanlaista teosta. Teokseen on koottu Oulun undergroundin tärkeimpien tekijöiden kommentteja. Kirjassa oululaisista alakulttuureista kertoo muun muassa katutanssin pioneeri Teemu Tuohimaa, DJ ja tapahtumatuottaja Juhani Oivo sekä Real Dealin skeittikauppias Petri Pyörnilä.

Historiaa, nykyisyyttä ja tulevaisuutta

Kirja vie lukijan oululaisen underground-kulttuurin menneisyyteen. Historiaan kurkataan esimerkiksi 90-luvulla Oulun musiikkiskenessä vaikuttaneiden DJ Renen sekä Jori Nissisen johdolla.

OulUG-kirjassa on runsaasti vaikuttavia valokuvia, jotka tarkentavat kuvaa oululaisesta kulttuuriskenestä. Menneisyyteen kurkistetaan myös haastateltavien arkistoista löydetyillä kuvilla, jotka antavat näkymän siihen, millaista Oulun alakulttuuripiireissä oli 20 vuotta sitten.

Alakulttuuritarjonta yllätti tekijät

Kirjan tuottaja Topias Setälä oli häkeltynyt siitä, kuinka laaja alakulttuuritarjonta Oulussa on.

“Oulun monipuolinen alakulttuuritarjonta valkeni minulle vasta kirjan kirjoittamisen yhteydessä. Oulussa on lukuisia tapahtumia, joista valtaosa ihmisistä ei edes tiedä. Tästä kaupungista löytyy koko ajan jotain uutta.”

Kirja on tehty osana Oulun ammattikorkeakoulun journalismin opintoja. Teoksen neljä tekijää ovat kaikki alun perin ulkopaikkakuntalaisia ja tarkkailevat Oulun UG:ta junantuomien näkökulmasta.

Kirjaa on painettu rajallinen määrä. Kirjasta julkaistaan kaikille saatavilla oleva digiversio 10. toukokuuta.

neljä ihmistä

Ilona Manninen, Topias Setälä, Jenni Isomäki ja Jaakko Koivukangas ovat kirjan syntymisen takana.